Що потрібно знати перед проходженням інтерв'ю на посаду Junior Project Manager

Що потрібно знати перед проходженням інтерв'ю на посаду Junior Project Manager

  • 7 серпня, 2023
  • читати 10 хв
Ліана Солкарян
Ліана Солкарян Senior Project Manager у NDA, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Успішне проходження інтерв'ю на посаду Junior Project Manager та отримання оферу — це основна мета кожного випускника курсу Project Management.

Курс Project Management — це велика підготовка до входу у професію проєктного менеджера. Але незважаючи на це, до проходження співбесіди на конкретну вакансію потрібно підготуватися.

По-перше, важливо повторити і згадати все, що було вивчено протягом тривалого навчання, а по-друге, необхідно з'ясувати чіткі вимоги на конкретні вакансії, щоб задовольнити очікування майбутнього роботодавця.

Рекомендуємо курс по темі

У процесі підготовки до співбесіди важливо підготуватися до різних форматів питань та оціночних завдань, щоб продемонструвати свої навички та знання у новій для вас професії.

Далі ми розглянемо різні види співбесід, з якими ви зіткнетеся, претендуючи на позицію Junior Project Manager.

Initial interview з рекрутером або HR

Initial interview — це коротка зустріч, на якій ви знайомитеся з інформацією про компанію із вуст її представника. Зазвичай Recruiter або HR Manager на такій зустрічі розповідають про компанію, її цінності, команду, проєкти і т.д.

Зі свого боку потрібно підготувати коротку розповідь про себе, про свої сильні сторони та навички, про свій досвід, який відповідає цій професії.

Можна розповісти, чим ви займалися до сьогоднішнього дня і провести паралель, як попередній досвід може бути корисним на даному проєкті, у цій компанії чи на цій посаді. Вік та сімейний стан можна озвучити за бажання. Можна також розповісти коротко про своє хобі та захоплення, що може охарактеризувати вас як цікаву, різнобічну особистість.

Така зустріч дає можливість як компанії, так і вам оцінити точки дотику та вирішити, чи варто продовжувати спілкування по вакансії та рухатися до подальших етапів.

Test task

Test task (тестове завдання) — це ще один можливий етап інтерв'ю, на якому може бути надано реальне чи умовне завдання, пов'язане з керуванням проєктом.

Метою цього етапу є оцінка ваших навичок та вмінь застосовувати технічні знання, а також перевірка знатности вирішувати проблеми та приймати виважені рішення у рамках проєктної діяльності.

Часто кандидатам пропонують вирішити реальні проблеми, представити плани та стратегії управління проєктом, оцінити ризики та ресурси, а також продемонструвати свої навички у плануванні, контролі та комунікації з командою та стейкхолдерами.

Тестове завдання дає змогу роботодавцю оцінити, наскільки кандидати готові ефективно керувати проєктами в реальних умовах роботи.

Рекомендуємо публікацію по темі

Зазвичай тестове завдання є бізнес-кейсом з реального проєкту, який потрібно вирішити і відобразити документально, тобто підготувати по ньому всю необхідну документацію. При цьому потрібно буде уявити, що ви берете участь у проєкті, який тільки запускається, або однією з умов ТЗ буде етап, на якому знаходиться проєкт.

Наприклад.

До компанії звернувся клієнт із запитом на розробку проєкту у ніші Fashion індустрії. Основна мета проєкту — дати можливість сучасним молодим дизайнерам розміщувати свої роботи на майбутньому маркетплейсі, щоб покупці мали змогу замовляти унікальні товари онлайн.

Підготуйте до вищеописаного кейсу WBS, Project Schedule, Communication Plan, Risk Register, напишіть основні питання, які ви задасте клієнту на зустрічі Kick-off.

Рекомендуємо публікацію по темі

Також на цьому етапі можуть ставити питання про звіти, метрики, Follow-up листи.

Деякі компанії можуть запропонувати кандидатам ситуативні питання, коли дається Case, і необхідно письмово розповісти, як слід вчинити в тій чи іншій ситуації. Рідко, але ймовірно, можуть попросити описати User Story, намалювати UML діаграму, порахувати EMV проєкту.

Важливо звернути увагу, що такі завдання мають суворий дедлайн, і дуже важливо виконати завдання вчасно, а може, навіть раніше терміну.

Technical interview

На цьому етапі співбесіди кандидата перевірятимуть щодо його технічних навичок, пов'язаних безпосередньо з його майбутньою посадою. Технічні навички — це твої Hard Skills. На щастя, ми знаємо, що підтягувати і вдосконалити Hard Skills легше, ніж Soft Skills.

Технічне інтерв'ю — це перевірка технічних знань вже на зустрічі з майбутніми членами команди або іншими представниками компанії. Така зустріч може відбуватися як рідною мовою, так і англійською, щоб паралельно перевірити рівень володіння англійською.

Це найкомплексніший і найскладніший етап, і до нього якраз і активно готуються протягом усього навчання на курсі Project Management.

На технічній частині інтерв'ю можуть перевіряти всі області Проєктного Менеджменту (див. PMBooK).

І ставлять питання щодо кожної з них, наприклад:

  • Як визначати скоуп роботи на проєкті?
  • Як планувати ресурси на проєкті?
  • Який формат контракту із клієнтом ти вважаєш найбільш прийнятним?
  • Які проєкти краще реалізовувати за Waterfall, а які за Agile? Розкажи про їхні переваги

Рекомендуємо публікацію по темі

  • Які інструменти ти вважаєш за необхідне використовувати в роботі
  • Як управлятимеш часом, якщо команда не встигає вчасно?
  • Опиши декілька внутрішніх та зовнішніх ризиків на проєкті та способи їх мітигації
  • Як керуватимеш командою, вирішуватимеш конфліктні ситуації?
  • Як розподілятимеш завдання між командою?
  • Як керуватимеш мотивацією?
  • Як побудуєш спілкування зі стейкхолдерами?

Також можуть бути задані питання, які не мають прямого відношення до Project менеджменту, але які вивчають протягом курсу із запрошеними технічними фахівцями. Наприклад, це таке environment, CI/CD, система контролю версій і т.д.

Рекомендуємо публікацію по темі

Зверніть увагу, що конкретні Hard Skills, які перевірятимуться, можуть відрізнятися залежно від компанії, проєкту та його специфікацій.

Давайте розглянемо деякі питання та очікування сторони, яка проводить інтерв'ю

  • Як ти плануєш керувати бюджетом? Чи маєш досвід у цьому? — не лякайтеся і не губіться, якщо у вас немає в цьому досвіду, постарайтеся згадати те, що вчили на курсі, або принаймні, що знаєте про розподіл бюджету в звичайному житті і перенесіть це на проєкт.
  • Опиши План Управління проєктом — знову ж таки, згадуємо 10 областей знань Проєктного менеджменту. Тут почніть з того, що ви знаєте про елементи проєкту, такі як завдання, терміни, бюджет, якість, команда, стейкхолдери, комунікація тощо. Нагадаю, що кожна область знань має свої документи.
  • Як ти контролюватимеш дотримання термінів проєкту? — Відповідь може бути такою: «Чітко озвучую для команди очікування перед тим, як її члени почали працювати над завданням. У процесі стежу за прогресом кожного завдання, і, якщо бачу десь відставання, то обговорюю з членами команди, у чому виникли труднощі, і ми приходимо до спільного вирішення їхнього усунення».
  • Яка твоя стратегія вирішення конфліктів усередині команди? — Розкажіть, наскільки важливо вислуховувати обидві сторони конфлікту та розуміти обидві точки зору. Постарайтеся донести, що остаточне вирішення конфлікту буде визначено не на чиюсь користь, а інша сторона залишиться з почуттям ураження, а що, обговоривши всі за і проти, ви зможете переконати членів команди знайти компромісне рішення.

Рекомендуємо публікацію по темі

Interview with CEO

Пройти останній етап інтерв'ю з CEO компанії — це важливе випробування, яке може стати вирішальним для вашого офера.

На цьому етапі інтерв'ю керівництво компанії ознайомлюється з потенційним кандидатом та з'ясовує фінальні формальності. Ця зустріч найчастіше вже говорить, що ви успішно пройшли попередні етапи і маєте дуже високий шанс на офер.

Декілька порад, які допоможуть підготуватися і виявити свої найкращі сторони:

  • Підготуйтеся до інтерв'ю, вивчивши компанію, її цінності, місію, продукти чи послуги.
  • Подумайте, які питання може поставити CEO. Розгляньте ваші досягнення, стиль роботи та мотивацію для роботи в компанії.
  • Поводьтеся професійно, але будьте щирими та впевненими в собі. Постарайтеся виявити свою енергію та пристрасть до роботи.
  • CEO цікавить не лише твій професійний досвід, а й ваш потенціал вести та надихати команду. Підкресліть ваші лідерські навички та досвід управління проєктами чи командами.
  • І звичайно, поставте питання CEO про компанію, її майбутні плани та цілі, а також про свою можливість в рамках компанії розвиватися і рости.

Рекомендуємо публікацію по темі

Запам'ятайте, що вам вдалося пройти попередні етапи інтерв'ю, тому CEO виявляє інтерес до вас як потенційного співробітника. Будьте впевнені в собі, продемонструйте свій досвід та мотивацію, і можливо, на вас чекає успішне завершення етапу інтерв'ю з CEO та пропозиція про роботу.

Бажаю удачі!