Робота ремоут і відключення електроенергії

Робота ремоут і відключення електроенергії

  • 17 червня
  • читати 20 хв
Юлія Пастиль
Юлія Пастиль HR Specialist у Stellantis, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Привіт, я Юлія Пастиль, HR Manager в компанії Stellantis і маю команду в Україні на ремоуті (тепер). З початку відключень восени 2022 ми з командою пройшли емоційний стрес і термінові поїздки в офіс на підзарядку. Пізніше всі звикли до запізнень на колли (колеги переключалися на мобільний інтернет) і раптові зникнення з дзвінків, коли все відновлювалось. Ще пізніше розробили систему статусів «без електрики» в Slack й організували закупку павербанків для команди (ще тоді в компанії CloudMade). Зʼїли собаку, так би мовити😂

Усі ці кейси вибудували певний досвід, який став бекграундом підготовки до нового сезону відключень, тому цього разу вже не так страшно.

Тут хочу поділитись тим, що допомагає мені в сетапі робочого дня та мінімізації стресу в робочі години:

  1. Проаналізуйте місця зі світлом і хорошим Wi-Fi, коворкінги й кавʼярні, які працюють біля вас. Тиша, завжди вільні місця, дізнайтеся про них завчасно, а не вже підключившись на дзвінок. Якщо ви знаєте, коли очікувати планового відключення світла — сплануйте зміну локації, щоб це було комфортно.
     
  2. Плануєте проходити інтервʼю? Створіть слоти в календарі, які будуть для вас показником годин з і без світла, аби ви відразу знали, чи зможете приєднатися до дзвінка. Тут попередній пункт також буде актуальним.
     
  3. Є графіки? Дізнайтесь коли очікувати увімкнення електрики й завчасно підготуйте всі девайси, які потребують зарядки. Не бігайте в гарячці з навушниками, лептопом, павером, намагаючись зрозуміти, що треба ще підзарядити в першу чергу і чи вмикати пральну машину саме зараз😀 До речі, я користуюсь аппкою «Світло», тут бачу всі відключення й отримую сповіщення за 30 хв до наступного відключення. Дуже зручно.
     
  4. Якщо у вашому регіоні працюють графіки відключень — спробуйте запланувати дзвінки відповідно, аби ви не нервували.  Якщо ж не вийде — можна запланувати підключення не з дому:)
     
  5. Знайдіть ті самі провідні навушники, які чекають свого часу. Як правило ейрподс розряджаються в найбільш неочікуваний момент, а навколо може бути шумно. Тому нехай будуть поряд.
     
  6. Деякі документи й матеріали я завантажую на лептоп, щоб мати можливість їх опрацювати, поки інтернет підключення буде обмеженим. Можливо, ви також можете визначити частину роботи, для якої інтернет не потрібен.
     
  7. Ваша компанія пропонує реімбьорс коворкінгів, закупку екофлоу або павер банків? Ні ? А може, ви не знаєте про це? Запитайте, поцікавтеся про те, що вам можуть надати, або як допомогти для безперебійного виконання роботи. 

Що роблю після роботи, коли немає світла? 

Йду на прогулянку, слухати генератори) Насправді, гуляю з Тобі (мій йорк) і кличу друзів пограти в настолки, запалюємо свічки, або вмикаємо гірлянди. Тут головне стежити, щоб ніхто не мухлював в напівтемряві😂 Ходимо в гості до батьків на вечерю, намагаємося не чекати, поки зʼявиться світло. В інші дні я йду в зал, там завжди є світло. Весь негатив, як рукою знімає.

З дозволу друзів та колег ділюсь їх рекомендаціями й досвідом:

До відключень світла складно адаптуватися, бо дуже часто це буває не за графіком і, звичайно, що не вчасно. І зараз, і у 2022 році, коли розуміла, що буде відключення, то я заздалегідь продумувала, в яке кафе я можу піти попрацювати або домовлялася, щоб попрацювати вдома у друзів, у яких є електроенергія. І завжди я стежу, щоб мої гаджети були заряджені. Щоб не стресувати в таких ситуаціях, то потрібно завжди бути готовою, одягнутою, нафарбованою, щоб в разі чого можна було швидко переміститися в інше місце. Зараз я вже провела у квартиру оптоволокно і компанія мені надала зарядну станцію, завдяки чому я взагалі не переживаю, коли вимикають світло.
Mariia Zahorodniuk, Sales Manager, компанія Talentuch LLC
Акумулятор для комп’ютерів + павер банк підключаємо до роутера + світильники + ліхтарики. Завдяки цьому я не стресую під час відключень світла.
Olha Kotsiurba, Dispatcher, logistics coordinator, Lana Express Logistics LLC
Адаптувалася досить швидко, бо готувалися до відключень завчасно. Менше стресую, коли тримаю все під контролем, а саме: знаю що є набрана вода, заряджені павербанки, ліхтарики та зроблена частина домашніх справ. Якраз світло вимкнули😹
Тетяна, Лікар-рентгенолог
Якщо світло вимикають надовго, то я їду працювати в офіс, де завжди є всі необхідні інструменти для роботи, приємна атмосфера й смачна кава. Офіс доволі близько біля дому, тому дуже зручно. Якщо ж світло вимикають на дві години, то вистачає заряду ноутбука й телефону, то власне просто переходжу на мобільний інтернет і продовжую працювати. Для вечірніх годин є світильник і ліхтарики на батарейках. Не стресувати доволі складно, особливо під час довгих відключень. Але наразі просто допомагає літо і гарна погода. Дуже гарно тримає здоровий глузд вкупі. Взимку буде видно. От, до речі, саме зараз немає світла, то це максимально близьке до щоденної реальності робоче місце. Вдень там ще може бути тарілочка із солодким чи яблуком, або ягодами. Бракує ще телефона, яким я фоткаю.
Svitlana Saiuk, Assistant to Chairman at Star, CloudMade and Bang & Olufsen, Vice Chairman at Netcompany
Щодо роботи під час відключень світла, великим плюсом є наявність оптоволокна, що дозволяє мати інтернет поки вистачає заряду павера. Також постійно потрібно слідкувати за рівнем заряду на основних пристроях (ноут, павери), бо їхня підзарядка може стати проблемою. Наразі дуже допомагає той факт, що ми вже пройшли через подібний досвід взимку, зараз уже наявні певні знання, як триматися під час блекаутів. Поки цього достатньо, щоб не стресувати.
Anastasiia Stozhok, Full Stack Developer, Bynesoft
Я не адаптувалася до відключень світла, проте виробила для себе схему, яка максимально працює: 1. Тільки-но зʼявляється світло — заряджаю все, що можна зарядити. 2. Використовую Київцифровий і чат-бот сусіднього будинку, щоб отримати інформацію, коли буде наступне відключення. 3. Маю класний маленький термос, у який наливаю окріп на випадок бажання попити чогось гарячого. 4. Роблю закупки для дому в період наявності світла. 5. Маю декілька ліхтариків, які гарно освітлюють кімнату в темну пору доби. 6. Маю стабільний гарний інет, який працює від павербанку. 7. Під час відключень стараюся не акцентуватися, вмикаю музику і працюю. Допомагає триматись і не стресувати: 1. Визнавати, що це додатковий стрес😥 до всього стресу, що є. 2. Маю гарні контакти кому можна позлитися і понудіти про світло. 3. Психотерапія і самопсихоедукація. 4. Читання книжок і перегляд серіалів. 5. На вихідних даю собі право не поспішати з питаннями світла, а вести максимально звичайне життя.
Yuliia Koval, Chief Accountant, Stellantis

Хочеться підсумувати й сказати, що ми всі в цьому єдині. Буває легше, а іноді зовсім важко. В окремі дні на гарному настрої, а час від часу не хочеться нічого. Думаю, що ваші колеги, HR, рекрутери й менеджери розуміють всю ситуацію, тому ви спокійно можете поділитися своїми переживаннями або прийти з питаннями та проханням про певний саппорт. 

Бажаю вам більше світла кожного дня і перемоги!

PS. Стаття була написана в години відключень світла та на наполовину зарядженому лептопі.

Рекомендуємо курс по темі