7 міфів про віддалену роботу

7 міфів про віддалену роботу

  • 9 лютого, 2017
  • читати 5 хв

Почавши працювати в розподіленій команді, багато хто стикається з тим, що не в повному обсязі розуміють особливості такої роботи. Іноді не до кінця розуміють, на що йдуть, навіть ті, хто впевнено вирішує змінити роботу в офісі на віддалену. Часто це призводить до швидкого перегорання, депресії, і як наслідок — негативних відгуків про компанії.

Трохи про мене: в офісі я працювала 3 роки, віддалено — 1,5 роки. Я не працюю на freelance (це ті, хто самостійно добувають собі замовлення і можуть співпрацювати з більш, ніж одним замовником одночасно), а маю контракт на повноцінний робочий день з фіксованими робочими годинами (time tracking) і щоденними дзвінками з командою. Головний офіс фірми знаходиться в Києві, сама я живу в Одесі і періодично приїжджаю до столиці на збори всієї розподіленої команди.

Міф перший: працюючи вдома, я сам можу обирати години роботы

Швидше за все, під пропонованим у вакансіях гнучким графіком розуміється, що при необхідності ви можете відійти на якийсь час від робочого місця, при цьому заздалегідь попередивши про це тих учасників процесу, яким ви можете знадобитися (або просто всю команду), і пізніше відпрацювати пропущені години. Зловживати такими відлучкам часто вже не вийде: рано чи пізно комусь не сподобається регулярна відсутність, що спричинить за собою введення нових правил і обмежень.

Також команда може бути не повністю розподілена, і якась її частина буде працювати в офісі. Можуть бути ще представники замовника, які теж, швидше за все, працюють з офісу. Для успішної комунікації в робочий час графік роботи всіх учасників процесу будуть синхронізувати. І навіть якщо ви віддасте перевагу бути просто в мережі з 9:00 до 19:00, тільки щоб оперативно реагувати на все, що відбувається, а працювати будете ночами — це не вирішення ситуації. Є висока ймовірність того, що ви о 4 ранку не зможете продовжувати роботу, тому що заблоковані і потребуєте зв'язку з колегою.

Можлива ситуація, коли всім членам команди дозволяють працювати у зручний для кожного час, враховуючи, що людина з досвідом роботи знає, коли у нього найбільш і найменш продуктивні години. Але це більше схоже на утопію, ніж на налагоджений робочий процес. У підсумку команда розіб'ється на два табори: сов і жайворонків. І коли одні вже пропрацюють успішно половину дня, другі тільки підуть чистити зуби. Навіть якщо пощастить, і не буде помітно такий поділ, то різний зручний час «роботи в потоці» поступово буде вносити незручність в комунікації (один уже попрацював на славу і пішов на денний сон, а другий тільки зловив потік і потребує колеги).

Міф другий: працюючи віддалено, я можу однаково успішно працювати вдома/в coworking zone/в кафе/на пляжі з коктейлем

Іноді, щоб отримати відповідь на питання чи розібратися в ситуації, простіше підійти до колеги особисто, без тривалих листувань в месенджерах і кидань один в одного картинками. Коли ж команда розподілена по різних містах, то простіше зателефонувати, можливо, показати віддалено свій екран. І ось уявіть: ви сидите в тихому кафе, розмовляєте з колегою, а ваша гарнітура ловить і передає однаково голосно і ваш голос, і музику, і пліткарок за сусіднім столиком. Ви це можете навіть не чути самі, але співрозмовнику розрізнити ваш голос буде складно.

На місці колеги може бути і представник замовника, або ж це може бути і робочий дзвінок, і мітинг, а замість пліткарок - кричущі чайки. До того ж ваш розмова може заважати працюючим або відпочиваючим поруч людям, яких теж треба поважати.

Ще якщо вдома і в coworking zone є гарантія швидкого стабільного інтернету, то цього не можна сказати про кафе, пляжі, намети в лісі. Перший час «міжгалактичний зв'язок» і «білий шум» будуть смішити команду, але це точно не триватиме довго.

Міф третій: працюючи віддалено, я зможу працювати менше, ніж працюю в офісі

Найчастіше в розподілених командах йде жорстка прив'язка до фіксування часу, витраченого на конкретну задачу. Доступ до цих даних відкритий для всієї команди, і якщо ви прикрасили дійсність — то це спливе, і довіру буде втрачено.

Якщо ж ви відзначаєте час чесно, але не відпрацьовуєте обумовлену кількість годин, то це теж видно, і заходи будуть прийняті, не сумнівайтеся.

В офісі співробітники можуть випити чай, пройтися по коридору, подивитися у вікно, щоб розім'яти очі, подивитися в чистий монітор, щоб зібратися з думками і обдумати рішення задачі. Працюючи з дому, ви теж можете це зробити, але це час не можна буде включити ні в одну із задач, якими ви займаєтесь.

Міф четвертий: у розподілених командах неможливий професійний ріст

Не можна відповісти однозначно. Є проекти, де дуже навіть можна навчатися і підійматися по кар'єрних сходах. Буває і навпаки. Це ви можете дізнатися, задавши чіткі питання ще на співбесіді.

Міф п’ятий: робота вдома – ідеальний варіант для інтровертів

Можливо. Але є різні спеціальності і різні ролі в команді. Так, якщо ви не любите галасливих сусідів в open space, то, працюючи вдома, цю проблему ви однозначно вирішуєте. При цьому уникнути постійної взаємодії з людьми не вийде, і воно не буде обмежуватися тільки стандартними щоденними дзвінками всією командою, повірте. Також ви не зможете обирати з ким спілкуватися, а з ким ні.

У будь-якій команді, де працює більше однієї людини, будуть потрібні люди, які вміють працювати в команді і хочуть це робити. Буде просочуватися ідеологія компанії, корпоративний дух, будуть мітинги, де знадобиться бути присутнім наживо, навіть будуть виникати конфлікти, які потрібно м'яко і швидко вирішити. Все те ж саме, тільки трохи більше тиші.

Справедливості заради зазначу, що коли не вистачає спілкування і людської присутності, то люди самі його знаходять. Особисто в моїй команді практикуються дзвінки «просто так»: це коли включений звук і немає відео, просто ви працюєте і чуєте, як монотонно стукають клавіші колеги з динаміків. А ще часто робочі дзвінки плавно перетікають в бесіди про особисте (тут головне вчасно зупинити таймер), і коли наступають дні народження колег, подарунок обирається теж колективно, адже ви один одного вже непогано знаєте.

Перевірено, що зустрічі членів розподіленої команди можуть успішно відбуватися і на професійних заходах: люди приїжджають з різних міст, дізнаються щось нове і корисне, а на afterparty спілкуються вживу.

Міф шостий: Працюючи віддалено, я зможу працювати на двох роботах/займатися з дитиною вдома, не виходячи з декрету/писати свій особистий проект

Як домовитесь. Я вже писала, що майже завжди будуть жорсткі умови про робочі години і що ухилятися від роботи не вийде. Але ніхто не заважає вам обговорити індивідуальні умови роботи: особливі години або кількість цих самих годин (наприклад, половина робочого дня).

Тут головне - всі обставини обговорювати чесно з самого початку. Плач дітей на задньому фоні, або постійні спроби вирішити всі проблеми відразу на різних фронтах можуть відлякати роботодавця ще на випробувальному терміні. Подумайте, можливо вам краще перейти на freelance.

Міф сьомий: ЗП у віддаленщиків така ж, як при роботі в офісі

Скоріше за все так. Але частування чаєм і чимось до чаю вдома співробітник організовує собі сам, і навряд чи йому забезпечують доставку гарячого обіду за рахунок фірми на домашню адресу.

Як правило, його контракт в іншому не відрізняється від вашого: може бути такий же термін тривалості, оплачувана страховка, ведення бухгалтерії, бонуси і т.д. Можуть навіть доставляти для роботи реальні пристрої, для яких розробляється продукт.

Іноді віддалена робота — це умова чи навіть політика підприємства. Якщо розібратися, то, наймаючи віддалених працівників, фірма заощаджує на організації робочого місця. Але бувають і випадки, коли це вибір самого співробітника, і, якщо він ефективний і цінний для фірми, то вона може піти на такий експеримент.

Щоб працювати віддалено, потрібно розуміти кілька речей:

  • якщо ви не зібрані і не здатні ефективно працювати в умовах домашнього затишку — краще не експериментуйте (перевірити це ви можете, попрацювавши кілька вихідних поспіль на дому);
  • якщо ви хочете втекти від проблем в офісі або конфліктів, то віддалена робота нічого не змінить, а лише змінить декорації;
  • умови віддаленої роботи можуть сильно відрізнятися один від одного - вибір є завжди.

Бажаю всім знайти баланс, оптимальні умови праці і натхнення :)

Анна Ревакович,

QA Engineer компанії Gardenize,

Випускниця Комп'ютерної школи Hillel