Як PMу-початківцю пройти співбесіду

Як PMу-початківцю пройти співбесіду

  • 12 вересня, 2022
  • читати 10 хв
Леонід Ящук
Леонід Ящук Senior Project Manager, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Project Manager — це керівник проєкту, який координує дії команди та відповідає за досягнення цілей.

Саме PM пише технічні завдання, збирає команду, налаштовує процес роботи над проєктом, забезпечує зворотний зв’язок між розробниками, тестувальниками та замовником, контролює якість продукту, виконання термінів та витрати бюджету.

Почну класично.

Є дві новини. Погана та хороша. Більше того, є дві добрі новини.

Погана новина.

Срібної кулі для проходження співбесіди в IT компанію не існує. У кожній компанії, а часто й у кожному окремому проєкті, існує своя специфіка. Тож твоя співбесіда сильно залежатиме від конкретного випадку.

Перша гарна новина.

Інтерв'юер, особливо у випадку РМів-початківців, намагатиметься перевірити, наскільки ваш спосіб мислення (mindset) відповідає цінностям компанії та потребам проєкту. Які ваші плани щодо саморозвитку. І, звичайно, наскільки ви маєте базові знання в управлінні проєктів.

Друга гарна новина.

Базовий набір компетенцій та навичок досить невеликий. І він практично не залежить від контексту компанії та проєкту. Безумовно, матриця компетенцій та очікування для синьйора значно відрізняється від очікувань для PM-початківця.

Компанія чудово розуміє, що ідеального кандидата немає. І якщо кандидат відповідає базовому шаблону, інші необхідні навички можна прокачати в процесі роботи. Більше того, компанія всіляко сприятиме вашому розвитку.

Для початку — підготовка до співбесіди

Дізнайтеся більше про компанію, до якої вас запросили на співбесіду.

А бажано і про конкретний проєкт, на який вас співбесідують. Загальну інформацію про компанію можна знайти в інтернеті. А деталі вам завжди розповість рекрутер. Понад те, у 99% випадків рекрутер поділиться деталями проєкту. Ймовірно, назву замовника вам не скажуть. Але, як мінімум, ви дізнаєтеся, в якому бізнес-домені проєкт (охорона здоров'я, фінанси, логістика і т.д.). Як давно компанія працює з цим замовником, які подальші плани взаємодії з ним, плани розвитку експертизи компанії в конкретному домені. Можливо, якісь специфічні деталі про проєкт.

Все це допоможе зрозуміти, наскільки ваш попередній досвід може бути корисним проєкту, наприклад, ви маєте знання в галузі телекомунікацій. І виявляється, що основний бізнес замовника теж знаходиться в телеком домені. Звичайно, для вас це буде великим плюсом, тому що ви зможете говорити з ним однією мовою і, швидше за все, будете знати основну проблематику.

Крім того, ви зможете визначити, яким чином цей проєкт сприятиме вашому кар'єрному розвитку та наскільки вам близькі цінності компанії в цілому. Адже ви приходите в компанію не на пару місяців і важливо, щоб ви поділяли цінності і бачили собі можливості розвитку та кар'єрного зростання.

Не полінуйтеся освіжити у пам'яті основні теоретичні знання. Подумайте про приклади того, як ви використовували ці знання на практиці. Особливість проєктного менеджменту полягає в тому, що більшість людей так чи інакше використовують його основні засади у своїй роботі чи щоденній активності, навіть не підозрюючи про це.

Подумайте про приклади складних ситуацій, з якими ви стикалися. Як ви вирішували їх. Які винесли уроки.

І нарешті, виберіть максимальний зручний для вас час із запропонованих рекрутером. Не спізнюйтеся на співбесіду і постарайтеся зробити так, щоб під час інтерв'ю вас нічого не відволікало і ви були максимально сконцентровані на ньому.

Рекомендуємо публікації по темі

Необхідний «кандидатський мінімум» для проходження інтерв'ю

Насамперед ви повинні чітко знати, що таке проєкт. Чим він відрізняється від процесу та продукту. Природно, бажано мати уявлення про життєвий цикл проєкту та його фази.

Розберіться з SDLC (software development life cycle) і на чому треба фокусуватися кожному етапі. Не полінуйтеся зрозуміти різницю між життєвим циклом проєкту та життєвим циклом розробки. Це буде значний бонус.

Важливо чітко знати, які моделі розробки проєкту. Що таке методологія і що таке фреймворк та чим вони відрізняються від моделі.

Навіть PM-початківець повинен мати знання, в яких випадках треба використовувати ту чи іншу модель, і особливості управління проєктом залежно від обраної моделі та методології (як мінімум теоретично).

Рекомендуємо публікацію по темі

Загальновідомий факт, що найбільшою популярністю користуються зараз Agile методології. Зокрема, Scrum.

Будьте готові назвати Scrum артефакти, церемонії та ролі. Розберіться, чому вони важливі. Постарайтеся пояснити на простому прикладі (ремонт квартири? :)), як би ви застосовували Scrum.

А якщо ви виберете Kanban?

Рекомендуємо публікації по темі

Для вас як для менеджера проектів обов'язком стане й комунікація. Важливо знати патерни побудови ефективної комунікації та вміти запропонувати план комунікації, який би дозволив забезпечити прозорість та ефективність у реалізації проєкту.

Рекомендуємо публікацію по темі

Наріжний камінь будь-якого проєкту — це проєктний трикутник. Переконайтеся, що ви чітко розумієте взаємозв'язок між його вершинами (Обсяг, Ціна, Терміни) та розумієте, як зміна однієї вершини впливає на Якість.

Навіть ідеальний PM не в змозі реалізувати проєкт без команди. Ваша команда є ключем до успішної реалізації проєкту. І звичайно, про неї треба дбати. Розуміти, через які стадії проходить команда у формуванні. Які дії від вас, як від РМА, очікуються на кожній із цих стадій. Як правильно давати зворотний зв'язок Як мотивувати та підвищувати перформанс команди.

Розберіться з тим, які методи оцінки проєкту. Що таке Story Point і чим вони відрізняються від ідеального годинника. Які є патерни щодо естімації. На що слід звернути увагу під час естімації та які техніки оцінки застосовувати.

Рекомендуємо публікацію по темі

Чудово! Ви оцінили проєкт. Що далі? Тепер треба правильно скласти графік виконання проєкту та визначити його вартість. Згадайте, які є методи управління розкладом та вартістю проєкту.

І звичайно ж, дуже бажано знати, що таке Fixed Price і що таке T&M проєкти. Які особливості кожного типу проєктів? Які є ризики та можливості у кожному з них.

До речі, про ризики. Є думка, що управління проєктом це по суті управління ризиками. На мою думку це правильне твердження. PM будь-якого рівня повинен знати, що таке ризик, які методи управління ризиками існують для того, щоб ризик не став проблемою (issue).

Рекомендуємо публікацію по темі

На закінчення

Не забувайте про те, що інтерв'ю це взаємний процес. Не тільки вас інтерв'юють, але ви також маєте можливість поставити всі питання, що вас цікавлять. У більшості випадків вам запропонують залишити 5-10 хвилин наприкінці інтерв'ю, щоб ви могли поставити запитання, що вас цікавлять. Сфокусуйтеся на найважливіших для вас.

Рекомендуємо публікацію по темі

Попросіть, щоб за результатами інтерв'ю надали зворотний зв'язок. У чому, з погляду інтерв'юера, ви добре знаєтеся і, найважливіше, що бажано прокачати. Зовсім не обов'язково, що ви отримаєте зворотний зв'язок миттєво. Можливо, його нададуть вам пізніше через рекрутера. Але в будь-якому випадку це безцінна інформація. Можливо, ви і не пройдете співбесіду, зате будете більш підготовлені до наступного.

І пам'ятайте: Рим не за один день збудувався!

Буду радий, якщо ці невеликі поради допоможуть вам пройти співбесіду на роль PM та удачі на інтерв'ю!

Рекомендуємо курс по темі