Що таке QA та як отримати професію тестувальника

Що таке QA та як отримати професію тестувальника

  • 10 листопада, 2023
  • читати 2 хв

Що таке QA та як оволодіти професією тестувальника ПЗ, щоб реалізувати себе у IT-галузі?

Найважливіше, що треба зробити перед тим, як вести розмову, що таке Quality Assurance (QA), — це розібратися з термінологією. Більшість не розрізняє між собою терміни Quality Assurance (QA), Quality Control (QC) та просто Тестування та вважає їх синонімами.

Забезпечення якості (Quality Assurance) — найширше з усіх понять, яке являє собою сукупність заходів, охоплюючих абсолютно усі етапи розробки, випуску та експлуатації програмного забезпечення. Це активності на усіх етапах життєвого циклу ПЗ, які вживаються для забезпечення необхідного рівня якості продукту.

Контроль якості (Quality Control) — це дії, які проводять над продуктом у процесі розробки, для отримання інформації про його актуальний стан: наскільки продукт готовий та чи відповідає він вимогам якості у кожний конкретний проміжок часу.

Тестування програмного забезпечення (Software Testing) — це одна з технік контролю якості, яка включає у себе активності по плануванню тестових дій, дизайну тестів, виконанню цих тестів та аналізу отриманих даних.

Рекомендуємо курс по темі

Забезпечення якості — це процес навчання, дослідження того, що працює не так, як треба, та як це виправити; вивчення того, що працює правильно та при яких обставинах, а також того, як робити свою роботу краще з кожним новим проектом.

Якщо говорити більш простою мовою, то QA включає у себе контроль над якістю усіх процесів організації, навіть не пов’язаних з продуктом безпосередньо. Іншими словами, те, наскільки ефективно працює відділ продаж виробництва, теж входить у компетенцію QA.

Як стати тестувальником і з чого почати кар'єру QA інженера

Будь-яка організація, яка залучена у процес забезпечення якості, постійно навчається. Найперший крок — це зробити забезпечення якості невід’ємною частиною розробки продукту.

Як же стати QA-інженером та з чого варто починати? Так от, почати варто із занурення у теорію забезпечення якості.

У першу чергу треба навчитися використовувати IT-терміни та QA зокрема. Для цього необхідно розібратися з тим, що таке забезпечення якості та з основними поняттями з тестування ПЗ.

Краще всього піти на спеціалізовані IT-курси, так як читання усіх «технічних талмудів» є неефективним способом навчання. Набагато простіше та швидше це зробити, отримуючи знання від кваліфікованого фахівця, який прочитав десятки книг та сотні статей за вас.

В першу чергу потрібно навчитися говорити на мові IT і QA зокрема

Що потрібно знати тестувальнику

Незважаючи на те, який спосіб навчання професії ви оберете, ось той мінімум, який повинен знати QA-інженер (QA engineer) перед тим, як шукати свою першу роботу у IT:

  • що таке забезпечення якості
  • що таке тестування
  • які види тестування бувають
  • які рівні тестування бувають
  • які тестові артефакти є та навіщо їх використовують
  • що таке тест-дизайн
  • як повинен виглядати процес тестування
  • що таке автоматизація тестування та її основні види
  • які метрики тестування бувають та для чого вони використовуються

Робота тестувальником в IT

Що ж собою являє пошук роботи у IT?

Безумовно, це більш технологічний процес, ніж у інших галузях. Він складається з декількох етапів: співбесіда з співробітником відділу кадрів, співбесіда з менеджером по забезпеченню якості, співбесіда з керівництвом/власником компанії. До такого випробування необхідно заздалегідь підготуватися, наприклад, продумати відповіді на питання, які найчастіше ставлять, чи пройти тестову співбесіду, як це звичайно робиться на курсах по QA. Таким чином більш досвідчений фахівець допомагає підготуватися та підказує слабкі місця у відповідях.

Найголовніше — це пам’ятати, що успіх будь-якого QA-фахівця складається з постійного навчання та самовдосконалення. Бо якщо фахівець з якості не розвивається, це означає, що не розвивається й його продукт.