IT-терміни: як розмовляти з програмістами

IT-терміни: як розмовляти з програмістами

  • 28 жовтня, 2023
  • читати 3 хв
Анна Клімушка
Анна Клімушка Product/Project Manager для віддалених команд

Скільки разів з вами траплялося, що у відповідь на пропозицію «скіпануть» зустріч або «заестімейтіти» план завдань співрозмовник здивовано піднімав брову? Таке відбувається досить часто, коли IT-фахівці використовують свій сленг при спілкуванні з тими, хто працює в інших сферах. 
 

Давайте пройдемося по основним термінам, які, насправді, дуже легко запам'ятати, якщо провести аналогію з оригіналом їх походження – англійською. Разом поповнимо ваш словник айтішника. 

Scrum – спосіб ведення розробки, при якому зберігається ітеративний (чіткі списки завдань на короткі відрізки часу) і рівномірний розподіл відповідальності між усіма учасниками команди.

Спринт – це не тільки біг спортсменів на коротку дистанцію, відомий в широких колах як sprint. У розробці це – невеликий проміжок часу (1-4 тижні), укомплектований завданнями на команду. 

До речі, знаєте що таке спринт у нас в Школі? Це найшвидший та ефективніший спосіб поринути в IT світ та поглянути всередину цієї індустрії.

Реліз – своєрідний «вихід у світ», release. Випуск цілого додатки або його частини (наприклад, багфикс) в продакшн-версії для кінцевого користувача або в проміжній для внутрішнього тестування. В ідеалі кожен спринт повинен закінчуватися релізом.
 

Продакшн – кінцева версія програми або сайту, доступна пересічним користувачам (production). Простіше кажучи, те, що ми можемо знайти в Google, скачати з Google Play або Apple Store. Продакшн це той стан програми, коли вона готова для використання в реальних умовах. Це як готовий та протестований автомобіль на дорозі, готовий до поїздки.

 

IT-терміни дуже легко запам'ятати, якщо провести аналогію з оригіналом їх походження — англійською

Стейджінг – проміжна, отладочная версія сайту, викладка для тестувальників (staging). Звичайним користувачам недоступна.

Баг – ні, це не жук в стандартному розумінні слова bug. За багами найчастіше стикаються тестувальники. Баг — це помилка в коді, яка ламає додаток в тих чи інших місцях. Приносить так само мало щастя, як і жук реальний.

Багфікс – робота над помилками і їх виправлення (bug fix).

Деплой – перенесення розробниками свіженького коду на потрібний сервер (проміжний або продакшен), deploy. Дуже часто в кінці спринту можна почути тривожне «Задеплоіл ти свої зміни?».

Білд – збірка мобільного додатка, що несе в собі останні оновлення (build). Найсвіжіші результати «будівництва».

Таска – завдання (task). Наприклад, додати поле на сторінцу реєстрації.

Естімейт – оцінка часу або зусиль, необхідних для виконання завдання (estimate). Якщо використовуємо час, то проставляемо кількість годин, необхідних для закриття завдання. Якщо зусилля – сторі поінти.

Сторі поінти – бали, невід'ємна частина Scrum. Індивідуальна оцінка завдання розробником. Чим більше балів, тим складніше. При використанні story points основне завдання менеджера – зрозуміти, скільки всього балів команда може виконати протягом спринту.

Лінк – простіше, ніж здається. Посилання, link.

Бекенд – уявіть собі машину і подивіться під капот. Backend – це і є «те, що під капотом» сайту або програми, те, що ховається за красивою картинкою, серверна частина. Така як пошук інформації, відправка форм і повідомлень, завантаження інформації та т. д.

Фронтенд – та сама красива картинка, «обличчя» вашого автомобіля. Кольори, відступи, стрілочки, всякі кнопки та інша візуальна частина, доступна оку користувача.

Ну, і скіпануть означає пропустити, skip something. Головне, не переплутати з fuck up. :)

Діліться своїми IT-термінами в коментарях, кидайте друзям лінк на нашу статтю і розповідайте історії з життя, коли без перекладу з «айтішной» мови було просто ніяк.

Рекомендуємо курс по темі