Професія: тестувальник. Що таке QA і для кого?

Професія: тестувальник. Що таке QA і для кого?

  • 20 травня, 2016
Дмитро Бойко
Дмитро Бойко Senior Software Engineer у YOZH, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Сьогодні ні для кого не секрет, що працювати в IT — це круто (престижно, перспективно, прибутково): пристойні зарплати (а це вирішальний фактор для багатьох «вихідців» з галузей, які переживають не найкращі часи), зручна асана на стільці в приміщенні з кондиціонером офісі, руки не пахнуть мазутом, добрий соцпакет, відрядження в різні куточки світу, можливість переїзду в більш розвинені країни і безкоштовне печиво.

Але незважаючи на всі перераховані плюси, багато хто вважає: «Ця робота не для мене: я активний, висидіти сорок годин на тиждень не зможу», або «Чи потрібен специфічний склад розуму, математика, а я зовсім гуманітарій», або «Мене не візьмуть, це для молодих», або що завгодно.

Проте людей, які оббивають пороги електронної пошти рекрутерів (кадровиків) IT-компаній, дуже і дуже багато.

Всі вони, перед тим як відправити резюме, думають: «Ким я можу працювати в IT?» Зваживши всі за і проти, вони найчастіше зупиняють свій вибір на QA, тому що вступний поріг найбільш низький. Так, в якійсь мірі це так.

Зробимо маленький відступ в історію, щоб зрозуміти, чому сформувалася така думка…

У 2011 році, коли я влаштовувався на роботу QA в перший раз, тестування як самостійна дисципліна мало кому було знайоме. І я, як і багато інших, навіть не знав, що таке QA. Побачивши вакансію на “rabota.ua”, я в першу чергу поліз в «Вікіпедію» - почитати, що ж таке QA. Я погано знав англійську, плутав closed і closet на співбесідах з іноземним керівництвом, мало що знав по технічній частині... Проте я постарався і підготувався, пройшов усі співбесіди і зробив тестове завдання краще за інших (і вам наполегливо рекомендую готуватися до співбесіди як до екзамену).

Але мене тодішнього зараз мало хто взяв би на роботу.

З тих пір спливло багато пам'яті (як кажуть програмісти), вийшло багато версій айфонів, кілька сиквелів «Форсажу» - і «поріг входження» став набагато вище (але нижче, ніж на програмістів, пам'ятаємо) через велику кількість бажаючих.

П'ять років - це в глобальному масштабі трохи, але IT-індустрія розвивається дуже швидко. Найсильніші уми цього світу працюють над цим. Потрібно розвиватися і вдосконалюватися, щоб стати IT-інженером, і продовжувати робити це постійно, щоб залишатися їм!

Якими навичками потрібно оволодіти, щоб стати тестувальником?

Зараз кандидат на вакансію junior QA (початківець/молодший тестувальник) повинен знати не тільки що таке QA і тестування, а й добре знати, як це робити, як тестувати. Він повинен володіти і вміти застосовувати безліч технологій, методологій тестування і розробки, вміти користуватися необхідним набором інструментів… і кавоваркою з купою кнопок (!).

Крім того, потрібно вміти працювати в команді, взаємодіяти з програмістами, менеджерами, колегами (багато з них англомовні), мислити аналітично, продумувати і складати різні плани і метрики.

Наскільки добре потрібно знати мову?

Англійська! Все вищеописане доведеться робити англійською! Необхідно мати хороший початковий рівень на етапі співбесід і постійно вдосконалювати знання в подальшому.

У мене на перших етапах були великі проблеми з мовою. Довелося вчити купу правил і дуже багато нових слів професійної лексики. Google-перекладач став кращим другом.

Дуже часто айтішники можуть англійською пояснити принцип роботи процесора, але не знають, як попросити виделку в кафе. ;)

З ким доведеться працювати?

З ледарями, які заробляють більше вас, — програмістами (жарт, серед них є і трудяги). Працювати доведеться з висококласними фахівцями, які знають свою справу. При цьому середній вік колективу (команди) навряд чи буде перевалювати за тридцять років.

Що ж таке тестування?

З одного боку, це - інтерес, допитливість: потрібно шукати проблеми (баги), з іншого — прагнення зробити продукт (програму) краще, якісніше, зручніше. Настрій на поліпшення якості. Перфекціонізм вітається.

Робота тестувальником — дуже відповідальна. Ви — остання інстанція перед клієнтом. Якщо клієнтові не сподобається те, що ви для нього зробили, або він не зможе використовувати це — покарають вас. Саме ви повинні були знайти проблему і повідомити про неї до того, як вона потрапила в руки кінцевого користувача. Ви і є той самий ВКЯ, тобто відділ контролю якості.

Як влаштуватися на роботу тестувальником?

У вас кілька варіантів:

а) народитися з хорошою кармою;

б) завести роман з програмістом/кой;

в) через програму захисту свідків;

г) подати резюме на вакансію і пройти співбесіду.

Які умови роботи вас чекають?

Плаваючий восьмигодинний робочий день. Це означає, що можна прийти о 9:00 годині і піти о 18:00, а можна прийти о 12:00 і піти о 20:00. Не буду малювати вам рожевих слонів — часто бувають овертайми або робота до перемоги. А без вас, тестувальників, перемоги не буде.

Крім того, часто бувають наради з іноземними колегами, різниця в часі з якими у вас може становити в середньому від двох до десяти годин. За вашим часом це може бути дев'ять-одинадцять годин вечора або друга година ночі. It is — what it is. Sad, but true…

Питання, яке задають собі багато хто: «Чи зможу я?»

Нічого не виходить у того, хто не намагається, опускає руки і не впевнений в собі.

Цілеспрямованість + завзятість + впевненість + активність = зможете!

Чи є у мене добрий знайомий, який працював барменом, навчився тестувати і зараз працює тестувальником?

Є.

Сподіваюся, ця стаття допоможе вам зробити вибір, додасть впевненості в собі, розвіє міфи і відповість на ваші запитання. Дерзайте! Хай щастить. ; ]