Як скласти резюме і пройти співбесіду в IT-компанію

Як скласти резюме і пройти співбесіду в IT-компанію

  • 15 серпня, 2016

Любиш працювати, люби і правильно резюме складати! Можна бути першокласним фахівцем, але при цьому абсолютно не мати поняття про те, як себе правильно подати. Це може стати серйозною перешкодою на шляху до отримання заповітної роботи. Саме тому в Комп'ютерній школі Hillel вчать не тільки премудростям IT-професій, а й розповідають, як скласти бездоганне резюме і успішно пройти співбесіду. Адже головним показником якості освіти є працевлаштування випускників.

Правила та етапи створення резюме

Головні етапи складання резюме — в одній презентації. Секретами того, як зацікавити HRа, поділилися співробітники рекрутингового агентства GUID Людмила Денисенко та Анастасія Геллер. Але перед тим як зайнятися складанням резюме, потрібно вивчити ринок праці: які фахівці потрібні і, відповідно, навички. В ідеалі бажано підлаштовувати своє резюме під кожну відповідну вакансію.

З чого складається резюме

Місія резюме — забезпечити квиток на співбесіду до ІТ-компанії. Як не тривіально звучить, в складанні резюме вам може допомогти досвід інших претендентів, в тому числі і негативний. Також дуже важлива структура документа і мова, на якій він оформляється.

  • В даному випадку це тільки англійська. Резюме, складене російською мовою, має мінімальні шанси на розгляд.
  • Починати потрібно з персональних даних: ім'я та прізвище, контактний телефон, пошта gmail і skype-контакт з адекватними нік-нейм, посилання на профайли в профсітях, GitHub, Bitbucket і місто.
  • Далі йдуть бажана посада і мета.
  • Обов'язково потрібно вказати навички, освіту та досвід роботи.
  • Закінчити можна додатковою інформацією про себе.

Особливість резюме в IТ

Незважаючи на те, що обов'язкових пунктів у резюме досить багато, його обсяг не повинен бути великим — досить 2-х сторінок у форматі pdf. Незакінчені проекти краще, ніж їх відсутність, тому потрібно включати у список навіть домашні завдання або «сирі» роботи. Просто цей досвід можна вказати в розділі «некомерційні проекти» або якось їх позначити. Необов'язково, щоб ці проекти використовувалися в реальному житті (обов'язково потрібно включати гіперпосилання на проекти). При відсутності досвіду роботи, його можна досить легко придбати. У цьому допоможе стажування в IT-компаніях, тестування улюблених сайтів і мобільних додатків і навіть розробка сайту для бізнесу друзів. При наявності досвіду участі в олімпіадах під час навчання у вузі, а також конференціях бажано його вказувати — це завжди буде плюсом при відборі.

При успішному заповненні всіх пунктів у резюме, швидше за все, незабаром піде запрошення на співбесіду. Тут важливо пам'ятати, що людина є брендом на ринку праці, і потрібно цей бренд виставляти у кращому світлі. На зустрічі з потенційним роботодавцем треба поводитися коректно — погана слава пошириться дуже швидко. Будь-який результат співбесіди є позитивним, тому що досвід, як відомо, є безцінним. Комунікативні навички програмістам стануть в нагоді не тільки для публічних професій. Першу і не тільки роботу в IT часто можна отримати по знайомству і рекомендації.

Після отримання професії айтішника потрібно діяти швидко: складати правильне резюме і докласти всіх зусиль для того, щоб воно було розглянуто рекрутером. Інакше мрія про роботу в IT-компанії може так і залишитися мрією.

Рекомендуємо публікацію по темі