ТОП-5 популярних запитань на співбесіді

ТОП-5 популярних запитань на співбесіді

  • 24 липня
  • читати 15 хв
Олена Кравцова
Олена Кравцова Chief People Officer у Aimprosoft, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Співбесіда є інструментом оцінки кандидата. Фактично це 30-60 хвилин, упродовж яких формується враження про те, наскільки кандидат підходить компанії. І, відповідно, кандидат також робить висновки, наскільки ця позиція йому цікава, задачі посильні, а компанія близька за культурою та атмосферою. Менеджер або рекрутер ставить запитання, щоб визначитися, чи слід просувати кандидата на наступні етапи найму. Щоб не розгубитись у процесі, краще підготуватися та пропрацювати відповіді на найбільш поширені запитання.

1️⃣ Чим вас приваблює наша компанія, пропозиція?/Чому ви вибрали нашу компанію, чому хотіли б працювати саме в нашої компанії? 

Що хочуть почути: наскільки добре ви підготувалися до співбесіди, дізнались інформацію про компанію, зробили для себе попередні висновки про її корпоративну культуру. Оцінити, наскільки те, що пропонує компанія, є мотиваційними факторами для вас. 

Як відповідати: використовуючи інформацію, яку ви попередньо вивчили про компанію. 

Приклад відповіді: «‎Я цікавлюся темою штучного інтелекту й зараз активно її вивчаю, тестую різні інструменти, які можуть допомогти зекономити час. Тому приваблює те, що ви розвиваєте AI продукт. А також сподобалося те, що ви демонструєте високий рівень корпоративної соціальної відповідальності, дбаєте про співробітників, займаєтесь волонтерством».

Антиприклад: «‎Мій знайомий працював у вашої компанії та розповідав, як тут добре. Тому і я вирішив надіслати вам своє CV».

2️⃣ Чому ви вибрали для себе позицію розробника/тестувальника/маркетолога?

Що хочуть почути: оцінити рівень вашої мотивації вибору професії. Зрозуміти, які фактори вплинули на ваш вибір і наскільки він свідомий.

Як відповідати: зважаючи на те, що вам подобається у вашій роботі/майбутній сфері діяльности. Демонструвати ґрунтовність у своєму виборі.

Приклад відповіді: «‎Я дуже прискіпливий до деталей, ціную досконалість процесів і продуктів. Тому вибрав для себе професію тестувальника, щоб допомагати бізнесу створювати якісні продукти й сервіси».

Антиприклад: «‎Мій друг працює тестувальником, тому і я вирішив спробувати, чому б і ні?»

3️⃣ Чому ви зараз знаходитесь у пошуку?/Чому ви вирішили змінити місце роботи?

Що хочуть почути: оцінити вашу поточну мотивацію та те, що вас демотивує в роботі. Зрозуміти причини, що призвели до вашого пошуку і спрогнозувати, як можна вас утримувати в компанії.

Як відповідати: спираючись на справжні причини. Демонструючи те, що вас мотивує, та відповідно може демотивувати. Краще не критикувати попереднього роботодавця та не обмежуватися тільки рівнем заробітної плати. Навіть якщо причина саме у фінансах, спробуйте зрозуміти, що ще для вас важливо у роботі, і зробіть акцент саме на цих мотивах.

Приклад відповіді: «‎Я почав відчувати відсутність подальшого розвитку. Тому я став аналізувати свої здібності та схильності, пройшов профорієнтаційні тести/консультацію кар’єрного коуча. І визначився із тим, чим хотілося би займатися, щоб була можливість виконувати роботу із задоволенням та постійно рости як спеціаліст. Для мене це галузь проєктного менеджменту, бо я завжди був гарним організатором. Також можу одночасно тримати фокус на декількох задачах і мені подобається спілкуватися з людьми, вирішувати конфліктні ситуації та передбачати ризики. Отже, я закінчив курси й шукаю свою першу роботу в цьому напрямі».

Антиприклад: «‎Ви знаєте, мені складно було працювати в колективі, де мене постійно пригнічували. Тому я вирішив шукати нову роботу».

4️⃣ Розкажіть про ситуації, коли ви робили помилки у роботі.

Що хочуть почути: наскільки ви здатні робити висновки зі свого попереднього досвіду. Наскільки ви відверті й берете відповідальність за свої дії та їх наслідки.

Як відповідати: спираючись на свій досвід, відкрито та спокійно розповісти про суттєві, на ваш погляд, помилки, які призвели до зміни стратегії вашої поведінки.

Приклад відповіді: «‎Одного разу на випробувальному терміні я взявся за завдання, яке було трохи складним для мого поточного рівня. Але я дуже хотів скоріш скласти позитивне враження, тому вирішив, що в мене вдасться гарно виконати роботу, а проблеми вирішу вже в процесі. Однак саме через складність я не вклався в термін, тому зробив висновок на майбутнє — краще відразу пояснити керівнику, що мені потрібна менторська допомога у завданні або домовитися про те, що термін має бути довшим. Або одразу сказати, що я не працював з певною технологією і мені спочатку потрібен час, щоб її вивчити».

Антиприклад: «‎Помилки роблять усі, але я щось не можу пригадати чогось критичного. Мабуть, вони й були, але вже забулося».

5️⃣ Які ваші зарплатні очікування?

Що хочуть почути: як ви себе оцінюєте в фінансовому плані, й чи збігаються ваші очікування із пропозицією компанії та чи співвідносяться із вашим рівнем кваліфікації (тобто наскільки вони адекватні).

Як відповідати: спираючись на заздалегідь сформовані цифри. Для цього слід вивчити ринок за вашою посадою, наприклад, подивитись статистику на doudjinni. Визначити для себе ідеальний бажаний і критичний рівень, нижче котрого ви в принципі не розглядаєте пропозиції. 

Приклад відповіді: «‎Мої очікування $1000 (це ваш ідеальний бажаний рівень). Готовий до діалогу (тут ви, наприклад, зазначили для себе мінімальний рівень — $800)».

Антиприклад: «‎Якщо чесно, не знаю. А скільки ви мені можете запропонувати?»

Це, звісно, не вичерпний список. Але це запитання, які ставлять на кожній співбесіді. Сподіваюся, що ці поради допоможуть вам підготуватися до інтерв'ю й отримати роботу своєї мрії. І пам’ятайте про те, що головний секрет успіху — це попередня підготовка й позитивний настрій. Навіть не маючи великого досвіду, ви можете правильно презентувати себе й отримати бажану роботу! 

Рекомендуємо публікації по темі