Шляхи розвитку HR, або куди можна рухатись далі

Шляхи розвитку HR, або куди можна рухатись далі

  • 16 жовтня, 2023
  • читати 10 хв
Олена Кравцова
Олена Кравцова Head of HR Department у Aimprosoft, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

В чому сакральний сенс існування HR-функції в сучасному світі?

Я дуже люблю цю цитату Генрі Форда: «Ви можете забрати мої заводи, спалити мої будівлі, але залиште мені моїх людей, і вони все відновлять».

Як на мене, вона дуже гарно ілюструє роль персоналу в компанії: це найцінніший її ресурс. Незважаючи на те, що ми живемо в епоху діджиталізації та автоматизації, маємо штучний інтелект, ChatGPT та все інше — всі технології створюються людьми і для людей.

Тому роль HR у будь-якій організації особлива: саме HR відповідає за якісний підбір, розвиток та навчання співробітників таким чином, щоб прибуток компанії зростав.

Тобто, якщо в 2 словах:

Ейчар це фахівець, який відповідає за управління людськими ресурсами. Головне завдання HR полягає в тому, щоб забезпечити ефективне управління персоналом та розвиток організації з точки зору кадрових ресурсів. Це включає в себе такі функції, як найм, навчання та розвиток співробітників, управління винагородами і винагородами, управління трудовими відносинами та багато інших аспектів, пов'язаних з персоналом. HR також займається розв'язанням конфліктів, створенням політик та процедур в організації та іншими аспектами, що стосуються людей, які працюють в компанії.

HR фактично є партнером бізнесу, який допомагає реалізовувати його стратегію через побудову якісної команди.

Рекомендуємо публікацію по темі

Шляхи професійного розвитку в сфері HR

На мою думку, замислюючись про розвиток, перш за все слід проаналізувати свої бажання та мотивацію, чітко усвідомити, що ви хочете робити у майбутньому, та що є для вас найбільш комфортним: відповідає вашим особистим цінностям, способу життя тощо.

Всі ми різні: комусь подобається працювати незалежно від інших, хтось не може без команди та без того, щоб бути частиною компанії. Комусь потрібне постійне спілкування, а комусь більше довподоби працювати із інформацією та процесами.

Які варіанти розвитку HR існують?

Експерт у конкретній галузі (Learning & Development, HR Branding, HR Analytics тощо).

Це так званий горизонтальний шлях зростання, що по суті є надбанням навичок у певному аспекті. Сфера HR доволі багатогранна та включає в себе декілька напрямів. Знову ж таки, можна обрати найбільш цікавий варіант і зростати професійно саме в ньому. Із часом можна очолити обраний напрям та керувати командою спеціалістів у ньому.

Також можна придивитись до HR-професій майбутнього.

Перехід на керівну стратегічну позицію (HRBP, HRD, COO)

Або так званий вертикальний шлях розвитку. Цей варіант актуальний тім, кому подобається розвиватись у напрямку менеджменту та бути відповідальним за прийняття рішень високого рівня складності.

Фріланс-спеціаліст (рекрутер, викладач власних курсів із HR тощо)

Цей шлях буде актуальний тому, кому подобається незалежність від конкретного роботодавця, вільний графік та можливість обирати найцікавіші проєкти. Але слід усвідомлювати, що робота на себе — це завжди певний ризик: спочатку потрібно буде працювати на репутацію свого власного бренду та його розвиток, знаходити клієнтів, та також цей шлях вимагає високого рівня самодисципліни.

До речі, це можна й поєднувати з основною зайнятістю: наприклад, мені дуже подобається моя професія та я люблю залучати до неї інших, подобається роль ментора, тому крім роботи на позиції Head of HR я також викладаю курси в Hillel.

Перехід на суміжну позицію (кар'єрний консультант, коуч, фасилітатор)

Рекомендуємо публікацію по темі

Такий варіант є досить поширеним і дуже схожий на попередній.

Але різниця у тому, що на цьому шляху передбачене опанування новою професією, котра може добре поєднатись із надбаною базою в HR. Тобто, коли ви відчуваєте себе повністю реалізованим у професії на певної посаді і вам стає нудно, можливо, варто спробувати себе у ролі коуча або фасілітатора. Або психолога. Або HR-маркетолога.

Взагалі, набуття навичок у будь-якій суміжний (або взагалі будь-якій) галузі, яка цікавить, підсилить карʼєрний розвиток. Про це далі.

Хто такі «люди-гребінці»?

Є два основні способи пізнання навколишнього світу:

  • Вшир — придбання знань та навичок з різних областей. Людина, яка обирає такий шлях, обізнана у різних галузях (знає про все потроху, generalist).

  • Вглиб — поступове нарощування експертизи у конкретній галузі. Це людина, що має високий рівень знань та навичок у своєї сфері, є спеціалістом високого рівня.

Звісно, їх можна комбінувати.

Отже, існує концепція так званого T-shaped спеціаліста — це людина, яка має глибокий рівень експертності у будь-якій галузі та базові знання/навички у суміжних. Цей термін був впроваджений ще в 1991 році.

Зараз є також поняття Pi-shaped, Comb-shaped людей («люди-гребінці») — відповідно, це ті, які мають експертизу у 2 та більше галузях.

І це є плюс.

В тому числі для HR: бо сучасна функція HR в компанії крос-функціональна: вона і про комунікації, і про культуру, і про аналітику, і про автоматизацію, і про брендинг тощо. І це про персонал, який працює в різних напрямках.

Завдяки знанням та навичкам не тільки зі своєї професійної сфери можна швидше знаходити спільну мову з колегами та приймати ефективні рішення. І також легше адаптуватись до змін.

Сертификація для HR фахівців

І на останнє — про сертифікацію.

На мій погляд, про це варто задуматись, якщо є бажання систематизувати свої знання та максимально розширити їх. Один з важливих плюсів наявності сертифікату — це офіційне підтвердження знань на рівні міжнародних стандартів. Особливо у випадку розглядання розвитку карʼєри поза межами України. Багато компаній віддає перевагу сертифікованим спеціалістам, а для керівних позицій наявність сертифікату є мало не обов’язковою.

Існує 3 основні організації, які сертифікують HR-спеціалістів:

  • SHRM (американська) — найдавніша міжнародна спільнота HR. Спрямована на американьский формат навчання: максимальна самостійність, ставлення до професії та прийняття HR рішень, тренування поведінки у бізнес-ситуаціях та формування способу мислення, що є властивим HR-фахівцям міжнародного класу. Потрібно проходити ресертефікацію (кожні 3 роки).

  • HRCI (американська) — була частиною SHRM, але з 2014 року існує як окрема установа. Пропонує 8 типів сертифікатів в залежності від рівня спеціаліста. Потрібно проходити ресертефікацію (кожні 3 роки).

  • CIPD (британська) — спрямована на більш класичний британський формат навчання: максимум теорії, інструментів, що можна використовувати на практиці. Отриманий сертифікат є безстроковим.

Звісно, потрібно розуміти, що сертифікат не є гарантією підвищення заробітної плати та отримання бажаної посади. Багато що залежить від вміння грамотно презентувати себе та інших обставин.

Але життя в цілому рідко коли надає гарантії 🙂