Кар'єрні консультації — коли це гарна ідея

Кар'єрні консультації — коли це гарна ідея

  • 24 травня, 2023
  • читати 10 хв
Ханна Янкіна
Ханна Янкіна Head of Recruitment у Proxet, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Вже декілька років я займаюсь кар'єрними консультаціями. Хоча цю роботу я обожнюю, декому вимушено відмовляю співпраці після першої сесії.

Кар'єрний консультант — це фахівець, який допомагає людям у розвитку та управлінні своєю кар'єрою. Вони надають професійні поради, ресурси та керівництво, щоб допомогти людям визначити свої кар'єрні цілі, розробити стратегії досягнення успіху та подолати перепони на шляху до досягнення цих цілей.

Бо попри бажання знаю, що не зможу допомогти.

Запит від таких людей завжди схожий: «Мені обіцяли/гарантували, що я знайду роботу в цій країні/після навчання/коли Меркурій вийде з ретроградного дому. І ошукали. Чи ви гарантуєте, що мене візьмуть на нову роботу?».

Я знаю, що за декілька зустрічей не навчу людину брати відповідальність за своє життя на себе, і єдине, що рекомендую в таких випадках, — психотерапію.

Ті ж, з ким ми починаємо працювати, не завжди отримують саме ту роботу, про яку думали на початку. Вони знаходять себе у різних справах, але їх об’єднує спокійне прийняття відповідальності за своє життя на себе. Для таких людей їх успіх — це їх заслуга, а їхні невдачі — це досвід.

Більшість людей знає, що їм потрібно для досягнення мети, але патерн навченої безпомічності іноді укоріняється настільки глибоко, що без зовнішньої підтримки дуже складно, ризикуючи стабільністю, робити щось нове.

Робота з кар’єрним консультантом в таких випадках теж пов'язана з тягарем відповідальності, тільки в цих розмовах народжується впевненість у власних ідеях, а не порадах чи обіцянках від когось.

Інший приклад плідної співпраці з консультантом — це пошук конкретної інформації про ринок праці в якійсь країні, оформлення резюме, лінкедину, підготовки до співбесіди.

В моїй практиці була клієнтка — жінка, яка після початку повномасштабної війни переїхала до Франції і нещодавно закінчила курси програмування.

Записалась до мене, щоб дізнатись як знайти роботу в ІТ в своєму місті. З понурим, сумним обличчям вона розповідала, як була найкращою студенткою на курсі. Що їй навчання не давалось легко, але вона перероблювала кожне ДЗ, поки викладач не ставив «Відмінно».

В розмові я згадала, що люблю готувати, і жінка розквітла — до кінця сесії розповідала мені про тісто саблє та еклери. Я слухала. В кінці вона підсумувала: «Так, ну оскільки без вільної французької тут роботу в ІТ не знайти, поки вчу, можу продавати тістечка для експатів. Напевно, варто зробити гарний рекламний сайт для цього. Я ж чудово це вмію».

Жодного питання вона не задала, але пішла дуже вдячна за «відповіді».

Інший приклад клієнтів — це поціновувачі дедлайнів.

З такими запитами робота зазвичай така: на першій зустрічі клієнт вирішує, що для того, щоб знайти роботу, йому потрібна вільна англійська (таке відкриття дуже популярне). Але задача вивчити англійську, складна і не ділиться на частини. Домовляємось на зустріч за тиждень з домашнім завданням — знайти курси, школи, репетиторів і т.д. Обираємо найкращий варіант і резервуємо зустріч за декілька місяців для першої проби співбесіди ангійською і написання резюме.

Моя робота часто нагадує мені мою ж співпрацю з тренером з плавання.

Свою мету я обрала сама, бюджет на тренування, кількість часу, що можу приділити на спорт — теж. І здавалося б, навіщо цей тренер потрібний — плавати я вже вмію, басейн відкритий щодня, але варто йому піти у відпустку, як обставини через які я не можу піти на заннятя, з’являються дуже часто.

Кому є сенс йти на кар'єрну консультацію

Отже співпраця з кар’єрним консультантом для вас, якщо:

  • Ви знаєто що ви хочете в роботі, але не знаєте як цього досягнути

  • Вам потрібна допомога з поділом великої задачі на меньші кроки

  • Ви не розумієте робочу культуру країни, до якої переїхали

  • Ви знаєте, що вам подобається робити, але не знаєте, як на цьому заробляти

Але для вас це будуть викинуті гроші, якщо

  • Ви взагалі не знаєте, що ви хочете від роботи і що вас цікавить. З цим допоможе психотерапія

  • Ви розраховуєте на гарантію успіху, бо заплатили