16 поширених питань на співбесідах у сфері IT

16 поширених питань на співбесідах у сфері IT

  • 1 вересня, 2023
  • читати 10 хв

Ми зібрали деякі з найбільш поширених питань на співбесіді в IT, відповіді на них та поради про те, як пройти співбесіду успішно.

1. Чи можете ви розповісти нам про проєкт, над яким ви працюєте у вільний час?

Це чудовий криголам, і, можливо, вас попросять відповісти на це питання на самому початку співбесіди.

Звичайно, це питання має на увазі наявність особистого проєкту. Пет-проєктом може бути додаток або сайт, який ви зробили з дружби, або благодійний проєкт, в якому ви берете участь, використовуючи свої навички.

Це може стати початком цікавої розмови та допоможе вам розслабитись під час інтерв'ю. Розповідаючи про свій проєкт, не забудьте пояснити, чому він важливий для вас, які навички чи корисні уроки ви вже отримали, з якими труднощами зіткнулися.

Щодо труднощів, то розкажіть, як ви їх вирішуєте. Менеджери з підбору персоналу люблять слухати, як кандидати підходять до вирішення проблем.

2. Що привабило вас в цій посаді?

У відповідь на це запитання слід розповісти про продукти/послуги майбутнього роботодавця, які вас залучають, а також про місію компанії.

Наприклад:

«Моя мама навчилася програмувати на онлайн-курсах, коли я навчався у школі, і вже багато років працює у сфері веб-розробки. Тому я не з чуток знаю, наскільки важливим є доступ до онлайн-освіти. Я пишатимусь тим, що побудую кар'єру у сфері EdTech і допоможу іншим людям реалізувати їхні мрії про кар'єру. Крім того, мене приваблює культура компанії та те, як вона підтримує навчання та розвиток на робочому місці. Я також поділяю ці цінності і вважаю, що можу добре підійти для компанії».

Ви можете розповісти про те, як ви хочете рости в цій ролі, набувати нових професійних навичок та працювати з сильною командою.

3. Як ви стежите, щоб ваші технологічні навички були сучасними?

Ключовим моментом у відповіді на це питання є демонстрація того, що ви займаєтеся своєю справою та готові до освоєння нових технічних навичок.

Це можна зробити, наприклад, так:

  • Проходження онлайн-курсів
  • Участь у хакатонах
  • Робота над особистим IT-проєктом
  • Читання журналів, що рецензуються, присвячених новим технологічним розробкам
  • Участь у мережевих спільнотах, присвячених IT

Рекомендуємо публікацію по темі

4. Якими ресурсами ви користуєтесь на роботі?

GitHub, StackExchange або DOU — популярні ресурси для IT-фахівців.

Якщо ви підписані на будь-які технологічні розсилки, блоги або стрічки соціальних мереж, ви також можете розповісти про них.

5. Чи можете ви описати випадок, коли вам довелося зіткнутися з серйозною професійною перешкодою?

У цьому питанні інтерв'юеру цікаво дізнатися, як ви наближаєтеся до складних робочих ситуацій і як їх вирішуєте.

Також це питання про те, як ви використовуєте уроки, зроблені з цього досвіду, у своїй подальшій роботі. У відповіді розкажіть про труднощі, з якими ви зіткнулися, і про те, як ви вирішували ці проблеми, як ви залучили допомогу інших людей і які уроки отримали з цього досвіду.

Ви також можете згадати, як ці уроки допомагають вам сьогодні бути найкращим професіоналом.

6. Які найбільш важливі якості повинна мати людина, яка обіймає цю посаду?

В ідеалі на це питання потрібно відповідати чесно і вказати ті якості, які ви можете довести чи продемонструвати під час співбесіди. Чотири важливі якості для IT-фахівців — це готовність співпрацювати, комунікабельність, скрупульозність та надійність.

Сюди можна віднести і деякі Soft skills, наприклад, вміння проводити інформативні презентації або вирішувати складні проблеми.

Рекомендуємо публікацію по темі

7. Чого ви хочете досягти протягом перших трьох/шести місяців роботи в нашій компанії?

Для відповіді на це запитання можна використовувати інформацію, вказану в описі вакансії, оскільки опис вакансії дає уявлення про те, що чекає від вас роботодавець.

Ваша відповідь може включати поєднання цілей, які ви хотіли б досягти особисто, і цілей, які ви хотіли б допомогти досягти майбутній команді.

8. Як ви справляєтеся з роботою під тиском?

Як IT-фахівцю, вам доведеться працювати в стислий термін і вирішувати складні завдання.

І це питання — ваш шанс показати, яких заходів ви вживаєте для зняття стресу, пов'язаного з роботою. Будь то звернення за допомогою до інших людей або використання методів керування часом, дайте інтерв'юеру зрозуміти, що ви маєте навички роботи під тиском.

Рекомендуємо публікацію по темі

9. Як ви справляєтеся із жорсткими термінами?

Відповідаючи на це питання, ви можете розповісти про свій підхід та навички управління часом, про те, як ви делегуєте завдання, які ще потрібно виконати, але які не пов'язані з термінами, в які ви намагаєтесь вкластися.

Можна також детально розповісти про те, як ви розбиваєте великий проєкт на дрібніші завдання, щоб завершити проєкт у цілому.

10. У чому ваша найбільша слабкість?

Це класичне питання для співбесіди, і хоча не кожному інтерв'юеру він подобається, непогано мати напоготові відповідь на випадок, якщо її поставлять.

Будьте чесні та розкажіть про те, що ви хочете покращити. Ви можете назвати свою слабку сторону, а потім розповісти про прийоми, які ви використовуєте для її подолання.

Ось приклад:

«Запам'ятовування не є однією з моїх сильних сторін, тому я завжди намагаюся робити детальні записи: я ношу із собою кишеньковий блокнот або дістаю телефон, щоб робити швидкі нотатки».

11. Яку найбільшу професійну помилку ви зробили?

Це питання аналогічне наведеному вище. Найкраще відповісти на це запитання за принципом 80/20: 80% відповіді має бути присвячене тому, чого ви навчилися внаслідок помилки, а 20% — самій помилці.

12. Які переваги та недоліки роботи в середовищі Agile?

Оскільки більшість технологічної промисловості перейшла на Agile, непогано було б впевнено розповісти про цей спосіб. Це ваш шанс показати, що ви розумієте суть Agile підходу.

Декілька переваг, про які варто згадати:

  • Швидке виявлення та виправлення помилок
  • Прозорість робочого процесу
  • Часті та очікувані релізи
  • Передбачувана вартість проєкту
  • Оперативне прийняття рішень
  • Націленість на користувачів
  • Кінцевий продукт є найкращою своєю версією
  • Високий рівень задоволеності замовників

Рекомендуємо публікацію по темі

13. Як для вас виглядає дистанційна робота?

Якщо ви претендуєте на дистанційну посаду, вам напевно поставлять кілька питань про ваш досвід роботи у такому режимі. В ідеалі майбутній роботодавець хоче почути, що у вас є досвід успішної роботи у віддаленому середовищі і такий стиль роботи вас влаштовує.

Розкажіть про те, як ви будуєте свій день, щоб не відволікатися від роботи, якими засобами комунікації ви користуєтеся (Slack, Microsoft Teams, Google Chat) і навіть можете описати, як влаштований ваш домашній офіс, якщо хочете.

Рекомендуємо публікацію по темі

14. Що ви зробили, якби вам довелося в останній момент підмінити керівника?

Це питання — тест на те, як ви справляєтеся зі стресом, берете на себе роль лідера і наскільки ви гнучкий член команди.

Ви можете розповісти про найближчі дії, які б ви, наприклад, зв'язалися з людиною, яку ви заміщаєте, щоб отримати інформацію про очікування, звернулися б до ключових членів команди за підтримкою.

Спілкування з колективом також є дуже важливим у подібних ситуаціях, тому ви можете розповісти про те, як ви проведете коротку нараду, щоб дати всім зрозуміти, що відбувається, чого очікувати і чи зміниться щось у роботі команди.

15. Як ви вважаєте, яка з наших технологій викличе у вас найбільші труднощі?

Питання, спрямоване на перевірку ваших знань про компанію.

Не соромтеся відповідати на це питання, використовуючи формулювання, що показують, що ви все ще знаходитесь у процесі навчання, але з кожним днем все більше освоюєтеся з технологією. Визнання того, що ви можете вдосконалюватися в тій чи іншій галузі, є гарною якістю, яку потрібно мати на робочому місці.

16. Чи ви маєте запитання до нас?

Завжди корисно мати у запасі кілька питань, які можна поставити наприкінці співбесіди.

Ось кілька варіантів:

  • За якими показниками оцінюватиметься моя робота?
  • Що буде головним показником мого успіху у перші три/шість місяців роботи?
  • Що мені потрібно знати про культуру компанії?

Рекомендуємо публікацію по темі