Навіщо айтішникам мітапи?

Навіщо айтішникам мітапи?

  • 18 жовтня, 2023
Карина Кім
Карина Кім Front-end developer, Випускниця Компьютерної школи Hillel

Чому важливо відвідувати мітапи, конференції, IT-заходи і не тільки?

Почнемо з визначень.

Мітап — це неформальне зібрання фахівців для обговорення питань і передачі знань. Саме неформальне, учасників IT-мітапа не змушують сидіти в задушливих краватках і з нудьгою чекати закінчення нудної лекції. Спікери завжди намагаються поліпшити свої доповіді так, щоб ніхто не нудьгував, вводять інтерактив і приправляють все часткою гумору.

Конференція — це по суті той же самий мітап, тільки побільше, і то не завжди.

Айтішникам офіційності вистачає на роботі, так навіщо і свій вільний час витрачати на нудьгу? Конференції та мітапи найчастіше створюють ентузіасти, для організаторів це — зустріч зі старими друзями і відпочинок в першу чергу. Це відчуття передається і учасникам.

Все не так жахливо, правда? Раз ми розібралися, що мітапи — це весело, перейдемо до корисного їхнього боку. Це, звичайно ж, доповіді.

Хто їх веде? Ентузіасти, які розібралися з якоюсь проблемою і так раді, що хочуть поділитися з усіма. Вони відкриті і доброзичливі, інші просто не стали б виходити на сцену. Не завжди сеньйори, я б навіть сказала — рідко. Спікери найчастіше мідли, а іноді і джуніори, але цінність таких доповідей тільки підвищується, особливо для новачка. Вони розповідають простою і зрозумілою мовою, не перевантажуючи доповідь. І теми не завжди вузькоспеціалізовані, організатори додають різні доповіді про взаємодію з командою, про думку з боку дизайнерів та інше.

Організатори додають різні доповіді про взаємодію з командою, про думку з боку дизайнерів та інше

Трохи про доповіді

Вони проходять не один етап перевірки. Спікер консультується у організаторів, друзів, колег. Проганяє доповідь, викидає зайве, додає потрібне. Стежить за часом доповіді і його зрозумілістю. Додає гумор, пасхалки і готує жарт на випадок апокаліпсису. До виходу на сцену спікер знає все про тему доповіді, навіть більше. Тому я можу точно сказати, що доповідь веде фахівець своєї справи.

З цього можна зробити висновок, що мітап — це весело і інформативно, але кому варто ходити на подібні IT-події? Та всім.

Шукаєш майбутню професію в сфері IT? На мітапе познайомишся з різними напрямками, це допоможе у виборі. Тільки закінчив курси? Біжи на мітап, там розширять і заглиблять знання. Працюєш вже два роки? І тобі туди ж, може знайдеш рішення робочої проблеми, та й відпочинеш від рутини. А якщо ти сеньйор — дізнаєшся про нові тенденції та підходи. На IT-мітапах вже відібрані знання, актуальні й цікаві всім.

Може трапитися так, що рівень ваших знань не дотягує до рівня доповіді. Що ж робити в такому випадку? Можливо, є багато варіантів, але особисто я запам'ятовую основну інформацію, а іноді і просто ідею того, про що розповідають. Деякі доповіді в моїй голові стиснулися до одного-двох речень, але коли ці знання мені знадобляться — я буду знати, де шукати. Багато доповідей записуються на відео і матеріали з них можна знайти на сайтах мітапів.

На IT-мітапах вже відібрані знання, актуальні й цікаві всім

А чому я не можу просто читати статті і слухати подкасти, щоб бути в тренді?

Все просто: IT-мітап — це, в першу чергу, люди, нові знайомства, враження. Це однодумці, ентузіасти, професіонали. Мітап — це можливість задавати питання і тут же отримувати відповіді від кращих фахівців.

Отже, що особисто я отримала від мітапов, конференцій та іншого?

  • знання про актуальні практики;
  • можливість задавати питання і отримувати швидкі, точні та професійні відповіді;
  • інший погляд на багато проблем;
  • дуже багато знайомств;
  • приємне і корисне проведення часу;
  • набрала купу наліпок, браслетів та інших приємностей;
  • перепробувала багато печива, піци і кави.

Підсумовуючи, можна сказати, що мітапи — і корисно, і весело, і смачно. Команда людей трудиться на благо ком'юніті, вкладаючи душу і сили. Мені ще не доводилося бувати на IT-мітапах, після яких я шкодувала про витрачений час.

А ще я хочу сказати пару слів про інші IT-події. Ярмарки, спортивні заходи, різноманітні виставки та будь-які організовані збори, що побічно або взагалі не належать до світу IT — це все може бути корисно. Важливо знати міру. Такі заходи — відпочинок, не робота (тільки якщо ви не організатор або спікер), і ставитися до них потрібно відповідним чином. Але якщо ви зробили всі справи — нагородите себе хорошою компанією, ви це точно заслужили.

Корисні канали

Канал з вакансіями і корисними статтями від HRa Комп'ютерної школи Hillel

Одеська фронт-енд спільнота

Їх телеграм-канал з регулярним викладанням статей

І чат фронт-енд спільноти

Веб-стандарти

Телеграм-канал Комп'ютерної школи Hillel з новинами і заходами

У телеграм-каналі веб-стандартів публікуються новини про різні заходи

Актуальна інформація про веб-події і вакансії Одеси від Dou

Безкоштовні курси, стажування, інтернатури від ІТ-компаній для джуніорів

Неайтішні заходи Одеси. Концерти, лекції