Топ безглуздих помилок у навчанні на тестувальника

Топ безглуздих помилок у навчанні на тестувальника

  • 31 травня
  • читати 15 хв
Юлія Клімук
Юлія Клімук Manual QA Engineer у Nova Digital, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

На шляху до омріяної кар'єри тестувальника програмного забезпечення студенти зустрічаються не лише з технічними труднощами, але ще й з деякими психологічними бар'єрами. І саме з цієї теми потрібно, щоб починалось будь-яке навчання. Розуміння цих бар'єрів і вміння їх долати значно полегшить процес навчання. Тож поговорімо про це.

ПОШУК ІДЕАЛЬНОГО ЧАСУ ДЛЯ ПОЧАТКУ НАВЧАННЯ
Ніколи не буде ідеального часу, щоб почати навчання! Знаєте коли був “золотий час” IT? Десь років 7-10 тому. Наразі ринок змінився, однак ті, хто знайшов роботу в той час, все ще вважають і говорять іншим, що він не змінився. Але це не так, він змінився, і це нормально! Не може ринок стояти на місці. А знаєте коли ще був ідеальний час? Він був “учора”, чи кілька років тому. Якби ви почали кілька років тому, скоріш за все ви б уже зараз працювали. Так, дійсно буває, що може не на часі, але якщо це затягується на роки, то потрібно себе відверто запитати, чого ви дійсно бажаєте. Бо можна знайти відмовки на кожен день: "Ой, у мене кішка народила!", "Ой, у мене завтра день народження!", "Ой, у мене голова болить!"... Бо якщо ви дійсно того бажаєте, то ви будете знаходити шляхи розв'язання проблеми. Будьте відвертими з собою і досягайте своєї мрії!

“А ЯКЩО Я НЕ ЗМОЖУ?”
Ніколи не дооцінюйте себе! У вас є всі можливості для досягнення цілей! Я не знаю жодного студента, який би не зміг. Але я знаю студентів, кому це не сподобалосяь, і це ок, і я справді радію, що людина відверта з собою. Але з іншого боку, ті, кому справді сподобалося тестування, ті хто повністю віддав себе навчанню, змогли пройти цей довгий і непростий шлях. І це були люди з різних професій і з різним досвідом — і спортсмени, і бухгалтери, і студенти й багато хто. Головне було їх бажання і готовність до навчання. Тому спочатку — передивіться відео про спеціальність, прослухайте, що говорять про неї, поспілкуйтеся зі знайомими для того, щоб зрозуміти чи взагалі це вам цікаво, чи ні. Також важливо зрозуміти, що кожен має свій власний темп навчання і власний шлях розвитку. Не потрібно порівнювати себе з іншими студентами. У всіх різний досвід.

І останнє щодо цієї теми: важливо прийняти той факт, що помилки й невдачі — нормальна частина навчання і розвитку. Важливо ставитися до них, як до можливостей для вдосконалення й росту.

ПЕРФЕКЦІОНІЗМ
Прагнення до досконалості — це чудова риса, але в деяких випадках вона може призвести до нереалістичних очікувань і зайвого самонавантаження. Студенти, які намагаються виконати домашнє завдання ідеально, можуть сидіти декілька вечорів, а часом і тижнів, не здаючи його, тому що вважають себе поганими! Перфекціонізм, найімовірніше, заважатиме вам вчитися на помилках, оскільки ваша увага буде зосереджена на помилках, а не на результатах. Але якщо ви правильно його використаєте, він допоможе вам добре виконувати свою роботу й працювати кращн, ніж інші студенти! Але потрібно знати міру!

ЗАУЧУВАННЯ ТЕОРІЇ
Якщо ви це робите для того, щоб пройти інтерв'ю, то хочу вам сказати, що майже всі інтерв'юери відчувають, що ви це завчили. Найімовірніше, наступне запитання стосуватиметься цієї ж теми, але глибше для того, щоб зрозуміти: ви це завчили чи дійсно розумієте. Людина, яка завчила навряд чи пройде далі 2-3 запитання. Висновок один: теорію потрібно зрозуміти, а потім розповісти своїми словами. Це єдиний варіант справити враження на співрозмовника.

ВЧИТИ ВСЕ ВІДРАЗУ АБО ВЧИТИ ВСЕ РАНДОМНО
Починати вивчення чогось, не маючи roadmap — часта помилка, особливо для тих, хто навчається самостійно. Тому школи допомагають саме в цьому. Вам не потрібно шукати самотужки всю інформацію. У вас має бути загальний roadmap, де буде прописано, які теми потрібно знати для того, щоб отримати роботу, і в якому порядку ви будете це вивчати. Бо хаотичне навчання забере набагато більше часу. Умовно, краще спочатку розібратися з основами тестування, розібратися з вебом, з чого він складається. А вже потім підходити до тестування вебу, бо як тестувати, не знаючи їх складових? Єдиний спосіб щось запам'ятати — одразу ж почати використовувати теорію на практиці. І використовувати це все грамотно.

ЗАБУВАТИ ПРО ВЛАСНЕ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я
Коли ви навчаєтеся, важливо стежити за своїми емоціями, а не лише за знаннями. Регулярні заняття спортом, хороший сон, здорова їжа та відпочинок допоможуть вам підтримувати психологічний баланс і зберігати енергію для навчання та розвитку. Часто студенти починають навчання з великим потенціалом і енергією, складають тести, читають багато додаткових матеріалів і просто забувають про відпочинок. Через місяць такого навчання просто вигорають. Не робіть так і відпочивайте!

ЗДАВАТИСЯ ЗАНАДТО РАНО
Коли починаєш щось вчити, особливо щось дуже нове для себе, то кожна проблема здається нерозв'язною. І щоразу наш мозок тихо буде нашіптувати, що пора кидати це все. Так ось, айтівець — це не та людина, яка не може кинути. Якщо хочете кинути, у вас є єдиний спосіб це зробити: звільнитись і піти на іншу роботу. Айтівець — це інженер, це та спеціальність, котра розв'язує проблеми! І якщо ви до цього не звикли, то потрібно змінювати своє мислення на “я не знаю як це зробити зараз, але все одно я знайду рішення”. І не всі студенти через це проходять, бо це про будування свого “стрижня”, роботу над прокрастинацією і саморозвиток. Ви повинні знати, що будь-яка проблема буде розв'язана. Не існує нерозв'язних проблем. Крапка. Рішення є завжди, і ви не маєте права здатися.

Рекомендуємо курси по темі