Чи можна стати тестувальником без технічної освіти?

Чи можна стати тестувальником без технічної освіти?

  • 2 травня
  • читати 15 хв
Юлія Клімук
Юлія Клімук Manual QA Engineer у GlobalLogic, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Чи можна стати тестувальником без технічної освіти?

У багатьох студентів на початку навчання я часто зустрічаю запитання, такі як: «Я працювала 10 років х професією, чи можу я стати тестувальником?» або «У мене освіта гуманітарія, чи потягну я це навчання?»  та багато інших схожих питань.

Якщо коротко, так, можна! Тестування – це динамічна та різноманітна сфера, де цінуються не лише знання програмування, але й інші навички, які можуть мати люди з різним бекграундом.

Рекомендуємо публікацію по темі

А тепер більш предметно. Так, навчання без технічної освіти буде складніше порівняно з тими студентами хто її має. Однак, це не тому що це тестування, так буде в будь-якому навчанні в IT, котре б ви не почали! Бо ви встали на шлях вивчення зовсім нової професії, яка має свій власний світогляд, і щоб осягнути її, вам також потрібно змінити свій світогляд, що займає багато часу та зусиль для освоєння нової інформації.

Так, з деякою технічною базою буде простіше, це не секрет, але і не секрет те що всю цю базу ви все одно будете вивчати протягом навчання! Головне, що від вас вимагається, це виконувати  завдання котрі від вас вимагає ваш ментор,  і якщо вони є складними, ви можете поступово розбирати їх, задаваючи питання ментору, Google або ChatGPT. та через місяць два-три, ви самі не помітете як звикнете до всіх тих “технічних штук”.

Крім того, слід зазначити, що є вакансії, які вимагають поглибленого знання технічних наук, таких як електротехніка або протоколи передачі даних, але таких вакансій не так багато, щоб перейматися цим. Це навіть не половина вакансій, які доступні.

Також бувають такі ситуації коли навпаки, шукають людину умовно з нетехнічною освітою, наприклад з медічною освітою чи з банківською чи мати досвід у косметології, для конкретих проєків і ваша неТехнічна освіта як раз буде в нагоді.

Рекомендуємо курс по темі

Тож, як стати тестувальником без технічної освіти?

  1. Пройдіть онлайн-курси: Існує багато безкоштовних та платних курсів з тестування, які дадуть вам необхідні теоретичні знання та практичні навички.
  2. Отримайте практичний досвід: Візьміть участь в оpen-source проектах, стажуваннях або волонтерських програмах, щоб набути досвіду роботи з реальними проектами.
  3. Розвивайте навички: Вдосконалюйте свої аналітичні та комунікативні навички, працюючи над різними проектами та взаємодіючи з колегами.
  4. Створіть портфоліо: Зберіть приклади своїх робіт, щоб продемонструвати роботодавцям ваші навички та досвід.
  5. Використовуйте професійні мережі, такі як LinkedIn, для знаходження можливостей розвитку кар'єри та спілкування з іншими фахівцями у сфері тестування.
  6. Розширюйте мережу контактів усюди де можна: Відвідуйте профільні заходи, приєднуйтесь до онлайн-спільнот тестувальників, щоб знайомитися з людьми в галузі та дізнаватися про нові можливості.

Який висновок:

Технічна освіта буде корисною при навчанні, але без неї також можна успішно знайти роботу, все залежить від вашого бажання вчитися та розвиватися.

Якщо ви маєте зацікавленість в тестуванні та готові докладати зусиль то відсутність технічної освіти не буде перешкодою для початку кар'єри тестувальника.

Рекомендуємо курс по темі