Не йдіть на курси тестування, не зробивши цього

Не йдіть на курси тестування, не зробивши цього

  • 23 серпня
  • читати 15 хв
Юлія Клімук
Юлія Клімук Manual QA Engineer у Nova Digital, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

На хвилі популярності багато хто кинувся ставати тестувальниками, не розібравшись, підходить їм ця професія чи ні. Часто їх спіткає розчарування, бо очікування не відповідають реальності, а час повернути неможливо.

До питання про навчання тестуванню слід підходити дуже серйозно, адже цей процес зазвичай триває 4 місяці, і не хочеться на півдорозі зрозуміти, що вам це не подобається.

По-перше, курси тестування тривають 4 місяці з інтенсивністю 2 рази на тиждень по 2 години. Це ДУЖЕ інтенсивне навчання. Потрібно одразу з'ясувати, чи вистачить вам часу. Ваш стандартний робочий день, який триває 8 годин, нікуди не зникне. Сім'я, друзі, хобі також вимагатимуть уваги. До цього додаються заняття, домашні завдання та можливе самостійне навчання.

З самого початку ви повинні усвідомити, що з першого ж дня навчання частина вашого життя зміниться. А як саме — ви повинні вирішувати для себе самі. Хтось робить домашнє завдання на вихідних, хтось менше відпочиває ввечері, хтось робить завдання до роботи чи під час обіду.

Але зрозуміло одне — ваше життя не може бути таким яким воно було. Часто люди не готові до цього просто, тому що одразу про це не подумали.

Щоб допомогти вам підготуватися до змін і досягти успіху, ось кілька рекомендацій:

1️⃣ ПОГОВОРІТЬ ЗІ ЗНАЙОМИМИ ТЕСТУВАЛЬНИКАМИ

Часто люди приходять на курси за рекомендаціями знайомих тестувальників. Перше, що вони чують, це про зарплатню. Але зарплата — це лише частина роботи. Обов'язково спитайте, що саме робить тестувальник, які є труднощі на роботі, що подобається, а що ні.

Важливо враховувати, що це суб'єктивна думка, тому ви маєте витягувати для себе те, що для вас важливе. Можливо, ці завдання вам взагалі не будуть цікавими. Однак, оскільки це суб'єктивна думка, вона не може бути вирішальною. Потрібно також дослухатися до інших порад, котрі будуть описані нижче.

2️⃣ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ВІДЕО НА YOUTUBE

Подивіться відео, що описують роботу тестувальника. Це допоможе вам зрозуміти, які завдання і виклики на вас очікують.

3️⃣ ПРОЙДІТЬ БЕЗКОШТОВНІ ЧАСТИНИ КУРСІВ

Спробуйте безкоштовні частини різних курсів, щоб зрозуміти, чи підходить вам цей напрямок. Є багато різних марафонів, де дають практичні завдання, що допоможуть вам уявити себе в ролі тестувальника, а більш детально дізнаєтеся на курсах.

Такі марафони часто проводяться онлайн і можуть включати вебінари, де ви зможете поставити запитання досвідченим професіоналам. Ви також можете спробувати виконати декілька тестових завдань самостійно, щоб перевірити свої здібності й інтерес до цієї роботи.

Рекомендуємо курс по темі

4️⃣ ЧИТАЙТЕ КНИГИ ТА СТАТТІ ПРО ТЕСТУВАННЯ

Є багато ресурсів, які можуть дати вам розуміння, що таке тестування і які завдання виконує тестувальник. Наприклад, книга Романа Савіна «Тестування dot COM, або Посібник із жорсткого поводження з багами в інтернет-стартапах». Вона добре показує атмосферу роботи тестувальника, навіть якщо технічні знання дещо застаріли.

Крім цього, ви можете знайти багато сучасних блогів від провідних тестувальників, що діляться своїм досвідом і новітніми практиками. Знайти їх можна за ключовими словами. 

5️⃣ ПРОАНАЛІЗУЙТЕ РИНОК ПРАЦІ У ВАШОМУ РЕГІОНІ

Якщо вам потрібна офлайн-робота, одразу дізнайтеся, чи є такі можливості у вашому регіоні. Наприклад, в Одесі майже немає офлайн-роботи для тестувальників, а в Європі часто пропонують гібридний формат роботи. Це допоможе уникнути розчарування на початку шляху.

Це дуже важливо, адже якщо ви не зможете знайти роботу за умовами, які вам підходять, то навчання може виявитися марним. Врахуйте також ваші особисті обставини й можливості переїзду чи віддаленої роботи, щоб зробити зважене рішення.

6️⃣ ОЦІНІТЬ СВОЇ СУБ'ЄКТИВНІ ВІДЧУТТЯ

І після всіх цих кроків, подумайте, наскільки вам подобається ця сфера, чи вас драйвить вона. Якщо після всього цього ви все ще хочете навчатися, то тільки тоді варто кидатися з головою в курси та навчання.

Зробіть ці кроки перед тим, як записатися на курси тестування. Це допоможе вам уникнути розчарувань і зробити свідомий вибір щодо вашого майбутнього в ІТ.

Рекомендуємо публікації по темі