Читаємо у вересні: програмування та принципи, психологія і наснага

Читаємо у вересні: програмування та принципи, психологія і наснага

  • 30 вересня
  • читати 10 хв
Оксана Томашенко
Оксана Томашенко Content Manager у Hillel IT School

З першими осінніми листочками та прохолодою охопив нашу команду й осінній затишок і читацький вайб. Цього місяця надихалися корпоративною культурою Netflix і Bridgewater Associates, досліджували природу людських взаємин та комп'ютерні науки.

📗 «Theoretical minimum on Computer Science» Philo Vladston Ferreira

Для кого: досвідчених розробників, які хочуть освіжити знання про базові принципи програмування.

Оксана Томашенко, Email Marketing Manager Hillel IT School: «Книга справила на мене неоднозначне враження. Теми доволі поверхнево розкриті, тому вона буде не найкращим рішенням для змістовного опанування базових принципів програмування. Але ця книга чудово підійде для людей з досвідом, які хочуть повторити базу перед співбесідою.

Певні розділи були легшими для розуміння завдяки попереднім знанням. Наприклад, пояснення теорії ймовірностей було для мене зрозумілим, тому що до цього читала підручник із детальним розбором цього розділу математики. І деякі розділи давалися важче, тому що не всі розрахунки в прикладах були доведені до кінцевого рішення.

Гадаю, що повернуся до цієї книги за декілька років, щоб оцінити її з погляду більш досвідченого фахівця».

Купити книгу: https://www.amazon.com/The-Theoretical-Minimum-5-book-series/dp/B086YBGTWJ

📒 «Принципи» Рей Даліо

Для кого: власників та керівників бізнесу, HR-менеджерів, проджект і продакт-менеджерів.

Богдан Данилко, Head of B2B department Hillel IT School: «Автор дає кілька порад, щоб вивести свою компанію у ТОП 100 та утримати співробітників, збільшити капітал та залучити клієнтів у часи найбільших криз. Ось основні з них:

  1. Меритократія ідей (Рей закликає пробудити свою цікавість і розібратися, як люди, чиї погляди не збігається з вашими, дійшли своєї думки).
  2. Принцип абсолютної чесності та граничної прозорості (забезпечення можливості кожному співробітнику отримати практично будь-яку інформацію).
  3. Корпоративна культура безпосередньо пов'язана з чесністю та прозорістю (важливо, щоб співробітники не приховують як ідеї, так і питання стосовно керівництва так і колег).
  4. Хеджування ризиків (мати кілька якісних, не пов'язаних один з одним потоків дохідності краще, ніж лише один)».

Купити книгу: https://www.yakaboo.ua/ua/principi.html

📘 «Наснага. Побудувати культуру свободи та відповідальності за результат» Петті Мак-Корд

Для кого: власників та керівників бізнесу, HR-менеджерів, проджект і продакт-менеджерів.

Вікторія Слободянюк, Chief Financial Officer Hillel IT School: «Ексвіцепрезидент Netflix, Петті Мак-Корд розповідає про те, як будувалася її робота і як створювалася суперкоманда компанії. Книга про те, як скористатися уроками, вивченими в Netflix, й застосувати розроблені принципи та практики в управлінні компанією. Книга цікава і здатна розширити кругозір як HR, так і керівників.

Є дуже хороші питання в книзі, над якими варто замислитися:

  1. Наскільки добре всі колеги у вашій компанії могли б описати її бізнес-модель? Чи всі співробітники в курсі складних завдань, що стоять перед компанією?
  2. Чи є в нашій команді люди, які рідко висловлюють чи не висловлюють свої ідеї?
  3. Система ухвалення рішень ясна і загальновідома на всіх рівнях?

Найкрутіша цитата, яку я запам’ятала з цієї книги: “Відмінні команди створюються тоді, коли справи йдуть важко. Відмінні команди формуються тоді, коли вам потрібно докопатися до суті”».

Купити книгу: https://www.yakaboo.ua/ua/nasnaga-jak-pobuduvati-kul-turu-svobodi-ta-vidpovidal-nosti-za-rezul-tat.html

📗 «Ігри, у які грають люди» Ерік Берн

Для кого: зацікавлених психологією та міжособистісними взаєминами.

Володимир Камінський, Technical Manager Hillel IT School: «Книга дозволяє поглянути на себе з боку і розпізнати свою внутрішню Дитину/Дорослого/Батька й порівняти з отриманою теорією. Дає пояснення тій чи іншій поведінці людини у ситуаціях, коли ми думаємо, що з нею щось не так чи його підмінили.

Існує думка, що психологія дуже складна та цікава наукова дисципліна. Перша половина дуже цікава, у плані теорії, у другій уже розбирають конкретні сценарії, потрібно мати більше бекґраунду у психології. Ця книга має продовження або навіть доповнення “Люди, які грають в ігри”, можливо, вона покриє і доповнить усі питання, які залишилися».

Купити книгу: https://www.yakaboo.ua/ua/igri-u-jaki-grajut-ljudi.html

До зустрічі у жовтні! Затишного вам початку осені та захопливих читацьких пригод.

Рекомендуємо публікації по темі