HR-футурологія 2022

HR-футурологія 2022

  • 13 січня, 2022
  • читати 7 хв
Марина Стягайло
Марина Стягайло HR Projects Officer у Oxford University, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

HR зараз переходить у нову роль HR-футуролога в команді — сканера та фільтра інновацій, координатора між CEO, R&D та іншими департаментами компанії.

Це відбувається через створення проектних груп з моделювання майбутнього компанії та бізнесу, проектних та креативних лабораторій та хабів усередині компанії. HR розуміє особливості кожної складової бізнесу, потреб клієнтів, спирається на HR практику та знання HR аналітики.

Це робить навчання HR практикам життєво необхідним для фахівців цієї сфери та для бізнесу.

10 ключових завдань, які вирішуватиме HR у найближчі 5-10 років:

Millennials. Покоління Y и Z

Міленіали становитимуть 50% робочої сили до 2025 року, і 75% — до 2025 року.

У той же час, старші покоління йдуть на пенсію пізніше. Тривалість життя зростає, як і тривалість трудової кар'єри. Персонал стає більш освіченим і досвідченим у глобальному масштабі.

Що важливо для HR вже сьогодні — розуміти, шукати та мотивувати мільйонів, а також навчати керівників управляти командами, де ті становитимуть основну частину персоналу. Для цього необхідно будувати моделі управління різновікових поколінь.

Digital платформи

Побудова хмарної HR платформи з мобільними програмами (Human Resource Information System (HRIS)), які дозволять повністю перевести в цифру такі HR технології як рекрутинг, оцінка, навчання персоналу, кадрове адміністрування, HR маркетинг та HR аналітику.

Соціальний капітал підприємства. Боротьба за таланти

Розвиток соціального капіталу організації як із ключових ресурсів майбутнього.

Вже сьогодні пошук талантів, HR брендинг та комунікації перейшли до соціальних медіа. У цифрову еру соціальний капітал гратиме не менш важливу, а то й набагато більшу роль, ніж традиційні види капіталів.

Проектні команди

Побудова організаційних структур на основі ролей у команді та моделі Profit & Loss.

Все більше сучасних компаній переходять на гнучкі організаційні моделі та проектні офіси, причому кожен проектний офіс максимально автономний.

Персоналізація

Чітке знання можливостей працівників від виконання вузьких функцій до крос-функціональних. Це розвиток платформ та мобільних додатків, які зможуть шукати та оцінювати персонал в оперативному режимі.

Відхід з ринку частини професій

Зміни робочих місць та посад, технології стануть інтеграторами управління.

Вже сьогодні робототехніка та нові технології замінять частину професій, зате з'являться нові.

Дослідження Оксфордської школи Мартіна свідчить, що у найближчі 20 років 47% всіх робочих місць у США можуть зайняти розумні машини та програми.

За словами директора Глобального інституту McKinsey Джеймса Маньіка, це може бути більшою загрозою для працівників розумової праці, ніж для простих робітників. Наприклад, Associated Press генерує понад 3000 фінансових звітів за квартал, використовуючи комп'ютери.

Фрілансери та позаштатні співробітники

Залучення персоналу будь-де, будь-коли.

Вже сьогодні 34% робочої сили США — це тимчасові позаштатні співробітники (фрілансери), які працюють віддалено. Очікується, що їхня кількість досягне 40% до 2025 року.

Перенастроювання на глобальні таланти, пошук, їх розвиток та підтримка по всьому світу.

Наголос на розвиток кадрового резерву

Управління талантами будуватиметься на нових досягненнях наук про людське управління та управління розумом.

Розвиток нових горизонтів мислення та граней талантів.

Рекомендуємо курс по темі

Використання маркетингових технологій у HR

Використання маркетингових технологій у HR необхідно для створення теплої культури, ком'юніті співробітників та управління поведінкою.

Робота з великими даними, постійна їхня доступність і аналітика, інфографіка. Дискусія управлінських рішень через соціальні медіа.

Захист персональних даних

Мінімізація політичних ризиків, ризиків, пов'язаних із конфіденційністю — захист конфіденційних даних та інформації.