7 кроків, які допоможуть стати успішним розробником

7 кроків, які допоможуть стати успішним розробником

  • 29 вересня, 2023
  • читати 7 хв

Здається, що підвищення на посаді починається з вашої переваги над колегами. Насправді тільки це не забезпечить підвищення, необхідно також відстоювати свої інтереси, впливати на командну роботу і продовжувати вчитися новому.

Цікаво, як досягти підвищення посади чи підвищення зарплати? Нижче наведено деякі риси, які роблять розробника перспективним, а також поради, які допоможуть вам піднятися кар'єрними сходами та досягти своїх цілей.

Вивчайте технології поза роботою

На роботі ви і ваші колеги, швидше за все, займаєтеся вирішенням подібних завдань з використанням тих самих технологій. Подумайте про те, як ви можете відзначитись своїми навичками або привнести до своєї команди новий погляд. Не обов'язково заводити блог (хоча і це не завадить), але навіть невеликі побічні проєкти або участь в open source проектах корисні тим, що дозволяють ознайомитися з технологіями та різними типами вирішення проблем, які ви не зможете отримати в рамках своєї постійної роботи.

На рівні молодшого фахівця ви повинні намагатися якнайбільше знайомитися з різними мовами та фреймворками. Існує так багато фреймворків, які вирішують те саме завдання, то чому ж вони різні? Що дає кожен із них і чому краще використовувати той, а не інший? Знання того, яку мову слід використовувати для вирішення того чи іншого завдання, — це навичка, яку можна розвинути, лише вивчивши безліч різних технологій.

Бажаєте вивчити нову мову програмування чи розширити свій набір навичок? У нас є безкоштовні курси, призначені спеціально для програмістів, які хочуть підвищити свій рівень, наприклад, спринт з Python або Front-end. Якщо вам цікаво вивчити інші області, наприклад, UI/UX дизайн або тестування, ознайомтеся з іншими безкоштовними спринтами.

Рекомендуємо курси по темі

Зрозумійте (і покажіть), як ваша робота сприяє розвитку бізнесу

Важлива істина: наш внесок у роботу має підтримувати бізнес.

Іноді інженери можуть мати тунельне бачення, і вони не знають, що відбувається після випуску продукту або функції. Подумайте, як ви можете познайомити користувачів з новою функцією, яку ви щойно впровадили, або як ви просуватимете її на ринку. Не те щоб інженери повинні ставати експертами в інших сферах, таких як маркетинг або продажі, але якщо ви хочете отримати підвищення, один з найкращих способів зробити це — стати на голову вище за інших колег.

Один із способів виділитися — продемонструвати свою роботу і те, як вона сприяє досягненню спільних цілей компанії. Це може означати, що ви пишете в блозі компанії про вирішену проблему, створений вами функціонал або викликаєтесь виступати на конференціях.

Розповідаючи про свою роботу, ви показуєте, що розумієте, що програмне забезпечення корисне лише тоді, коли його використовують. Створити щось — це частина роботи. Потім потрібно змусити людей використати це.

Розвивайте свої комунікативні навички

Сильні комунікативні навички потрібні на всіх етапах кар'єри, але особливо вони важливі, коли ви претендуєте на підвищення. Щоб розповісти про свою роботу та допомогти іншим зрозуміти її значення, необхідна практика.

Хороша новина полягає в тому, що якщо ви візьмете за звичку писати про свою роботу або демонструвати її, то згодом вам вдасться краще пояснити цінність своїх зусиль. Парне програмування — ще один чудовий спосіб практикуватися у спілкуванні, оскільки вам буде зручно обговорювати з партнером кроки щодо усунення проблеми. Можливо, ваша компанія також пропонує програми коучінгу або наставництва, які допоможуть вам розвинути свої професійні навички.

Спілкування в інженерній сфері — одна з найцінніших навичок, і якщо ви зможете практикувати її на ранніх етапах своєї кар'єри, це забезпечить вам успіх у довгостроковій перспективі.

Допомагайте іншим

У міру просування від молодшої, середньої та вищої ланки все частіше оцінюється не власний результат, а вплив на результати інших співробітників. Якщо ви хочете, щоб вас розглядали для просування по службі, варто показати, що ви вже думаєте про те, як ви можете стати тренером для своїх колег і як помножити сили інших людей у компанії.

Наприклад, у компанії GitLab співпраця є невід'ємною частиною цінностей компанії. Існує конкретна мета, пов'язана з глобальною оптимізацією, коли кожен думає про те, що краще для організації в цілому, а не лише про те, що відповідає особистим цілям.

Хоча для переходу від молодшої до середньої ланки не потрібно такого масштабного мислення, воно допоможе виділитися. Якщо дві людини абсолютно однакові за всіма іншими критеріями, а можна просунути лише одну, то просунуть того, хто демонструє таку поведінку.

Просіть зворотний зв'язок

З точки зору програмування важливо демонструвати бажання отримувати зворотний зв'язок та приймати його від інших. В ідеалі ви повинні активно вимагати зворотний зв'язок у свого керівника під час індивідуальних зустрічей.

Отримувати критику — окреме вміння. Не реагуйте негативно, якщо хтось висловлює вам зауваження. Якщо людина не пояснила, чому вона просить щось змінити, попросіть її про це.

Спочатку може бути важко почуватися виправленим, але чим більше ви будете ставитися до зворотного зв'язку як можливості допомогти вам вчитися і рости, тим сильнішим інженером ви станете.

Об'єднайтесь з керівником

Це може здатися очевидним, але багато хто з нас ніколи не говорить про це прямо: якщо ваша мета — перейти на наступний рівень, вам потрібно працювати з керівником, а не просто намагатися справити на нього враження.

Сигналом, який показує, наскільки людина готова до наступного кроку, є те, що співробітник сам собі забезпечує кар'єрне зростання, і керівництву не потрібно його стимулювати. Керівники зазвичай створюють можливості, але й самі співробітники мають розповідати, як вони хочуть розвиватись і чим займатися.

Якщо ви не впевнені, як розпочати розмову, почніть із запитання: «Чи ми можемо оцінити мене в порівнянні з наступним рівнем, щоб визначити, де є прогалини, над якими я можу попрацювати?». Більшість керівників з радістю погодиться співпрацювати з вами у розробці плану просування по службі.

Якщо ви здивовані тим, що у всіх перерахованих вище порадах мало місця займають ваші реальні навички програмування, значить, настав час переглянути своє уявлення про те, що робить інженера-програміста відмінним фахівцем.

Писати код — це як вивчення мови. Ви вивчаєте правила, синтаксис, граматику та пишете. Але інженерія — це вирішення проблем, робота у команді, розуміння своєї роботи як частини великої картини та допомога своїм колегам.