Як Junior фахівцям знайти роботу: гайд від Hillel IT School

Як Junior фахівцям знайти роботу: гайд від Hillel IT School

  • 26 грудня, 2022
  • читати 10 хв
Марія Ломінська
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School

Рік став складним у всіх сферах життя, IT — не виняток.

Початківцям без досвіду знайти першу роботу було нелегко і до війни, а тепер стало складніше.

Згідно зі статистикою сервісу Djinni на ринку праці потрібні кандидати з трьома і більше роками досвіду — таких вакансій 36,5%. А ось частка вакансій, для яких досвід не потрібний, впала з 5,3 до 3,9%.

Джерело: https://t.me/djinni_official

Все зростає кількість кандидатів без досвіду. За рік їх побільшало в 3,5 рази: з 4,5 тис. у листопаді до 16 тис. на початку листопада.

Джерело: https://t.me/djinni_official

Щоб знайти свою першу роботу, Junior спеціалістам потрібно постаратися: прокачати скіли, добре проявити себе на співбесіді та прочитати наш гайд.

Що відбувається на ринку праці

Щоб зрозуміти, до чого готуватися під час пошуку роботи, подивимося на стан ринку.

  • Вакансій для Junior фахівців поменшало. Це не означає, що роботу не можна знайти, але зусиль для цього тепер потрібно докласти більше.
  • Вакансій стає менше, вимоги до кандидатів — вищі. Готуйтеся конкурувати.

Не можна назвати навіть середню кількість відгуків, яку потрібно надіслати кандидату, щоб отримати оффер. Хтось надсилає 10 резюме і через тиждень відбувається співбесіда, хтось — 100 і не отримує відповіді.

На можливість отримати запрошення на співбесіду впливають різні чинники: швидкість відгуку на вакансію після її публікації, якість резюме та супровідного листа, наявність комерційного досвіду.

Розберемо, як знайти роботу без досвіду, підвищити шанс отримати оффер та де знайти роботу під час війни.

Упорядкуйте резюме

Резюме має бути акуратним, але водночас коротким:

  • Дотримуйтесь єдиного стилю оформлення: шрифти та кольори повинні поєднуватися, їх має бути не більше трьох видів.
  • Не має бути зайвої інформації. Рекрутеру неважливо, яке ваше сімейне становище, наприклад.
  • Не вказуйте нерелевантний досвід. Якщо досвіду в ІТ немає, не варто писати, що ви були бухгалтером.
  • Створіть портфоліо або GitHub.
  • Слова «стресостійкість» і «швидко навчаюсь», та й загалом перерахування будь-яких Soft skills, не мають жодного підтвердження, вони перевіряються вже співбесіді, а в резюме грають роль лише Hard skills і досвід.

Подивіться чи почитайте докладніше про те, як складати резюме, полегшити роботу рекрутеру та виділитися на фоні інших кандидатів. Є багато особливостей: від назви файлу резюме та його формату до правильного оформлення графи з досвідом та освітою.

Рекомендуємо публікації по темі

Досвід

Наразі вимоги до наявності досвіду стали жорсткішими. Досвід має бути комерційним чи наближеним до нього.

Якщо у вакансії зазначено, що вона призначена тільки для тих, хто має комерційний досвід, не потрібно надсилати відгук, якщо його у вас немає.

Якщо цих слів немає, спробуйте. Хтось зачаровує рекрутера та тимліда та отримує оффер на вакансію, у вимогах до якої вказувалося один-два роки досвіду. Крім того, компанія може шукати Junior спеціаліста, але не публікувати вакансії. З цих міркувань згадайте всіх своїх знайомих, які працюють в IT — в їхніх компаніях може бути підходяща вакансія, яку хочуть закрити через рекомендації.

Якщо досвіду у вас немає, то спробуйте створити його самі. Як знайти першу джуніор розробника роботу в Україні: завести пет-проєкт або написати простий додаток, щоб продемонструвати свій код. Тестувальник може протестувати будь-який додаток і написати документацію. Сммник — написати контент-план і тексти до нього. Дизайнер — створити айдентику вигаданого бренду і відмалювати йому сайт.

Англійська мова

Найкраще пройти тест на знання мови, наприклад, EF Standard English Test, результат 50-ти хвилинного тесту можна додати як сертифікат у свій профіль на LinkedIn. Крім того, ви зможете тверезо оцінити своє знання мови, тому що часто кандидати її завищують чи навпаки — недооцінюють.

Загалом IT-початківцю потрібно мати Intermediate, щоб вести листування, читати документацію і при необхідності гуглити.

Хоча є багато компаній, які не орієнтуються на іноземних замовників або не бачать необхідності джунам знати англійську, але можна сказати, що ця вимога стала стандартом індустрії.

Тому у вас має бути резюме англійською, для цього є кілька інструментів.

  • По-перше, нейронна мережа CoverQuick, потрібно заповнити форму, щоб мережа створила резюме, потім вона може зробити супровідний лист на його основі. Документи легко редагувати, це безкоштовний сервіс.
  • По-друге, радимо перевіряти свою граматику сервісом Grammarly, це онлайн-платформа на основі штучного інтелекту для допомоги у спілкуванні англійською мовою, вона безкоштовна та помітить більшість помилок.

Англійська важлива, і її знання надасть вам перевагу на ринку. Так що беріть участь у Speaking Club, скачайте додаток для вивчення мови, оточіть себе англійською та почніть дивитися серіали з субтитрами, запишіться на курси.

Рекомендуємо публікації по темі

Пошук роботи має бути активним

Тепер, коли у вас є резюме, потрібно приступити до пошуку роботи.

Надіслати 10-20 відгуків у нинішніх умовах недостатньо.

Спробуйте знайти робочий профіль рекрутера компанії в LinkedIn, напишіть про себе, про те, чим можете бути корисними компанії, і який у вас досвід. Якщо ви бачите, що діалог з рекрутером триває, не сумнівайтеся та пропонуйте зробити тестове завдання, покажіть своє портфоліо.

Крім того, завжди оновлюйте свої навички в залежності від вимог у вакансії, підлаштовуйте своє резюме під вакансію та надсилайте персоналізовані супровідні листи разом із відгуком та резюме. І також поясніть, чому компанії потрібні саме ви.

Підготуйтеся до співбесіди

Прочитайте поширені питання на співбесідах на вашу посаду, підтягніть теорію, випишіть відповіді англійською.

На нашому Youtube каналі ми зібрали плейлист із прикладом реальних співбесід на різні посади, перегляньте їх, щоб знати, чого очікувати.

Рекомендуємо публікації по темі

До пошуку роботи слід ставитися, як і до самої роботи — це завдання, яке потрібно зробити, яким би складним воно не здавалося. Не опускайте руки, продовжуйте переглядати вакансії, писати листи, працювати над собою та своїми знаннями.

Пам'ятайте, що Junior фахівців беруть переважно за Soft skills, так що демонструйте їх! Рекрутер повинен побачити, що ви відкрита людина, готова до командної роботи, що ви вмієте підтримувати діалог і хочете працювати.

У разі відмови не соромтеся запитати у рекрутера, які помилки, можливо, були допущені вами, що не сподобалося у вашому резюме або протягом вашої співбесіди.

У будь-якому випадку сприймайте відмови спокійно, ви повинні розуміти, що стикатиметеся з ними, як сотні кандидатів до вас і після вас. Не сприймайте їх близько до серця, відмова спрямована не на вас, а на те, яким кандидатом вас бачать.

Більше спроб = більше відмов, але й більше шансів на заповітний оффер!