Інтерв'ю з Олегом Шкуропатом: 4 елементи природи в одеському офісі компанії «Ciklum»

Інтерв'ю з Олегом Шкуропатом: 4 елементи природи в одеському офісі компанії «Ciklum»

  • 5 січня, 2016

Топовою новиною кінця 2015 року стала покупка акцій компанії «Ciklum» Джорджем Соросом. Така довіра світового інвестора говорить про високі очікування від аутсорсингового ринку України, розповів в інтерв'ю Branch Manager одеської філії — Олег Шкуропат.

Одеський офіс компанії складають 10 команд розробників, що працюють з клієнтами з Європи і США. Компанія працює над різними проектами, в тому числі фінансів, реклами, медіа-ринку, розробляє мобільні додатки.

Ми допомагаємо клієнтам підбирати команди розробників, приймати на роботу, налаштовувати процеси і комунікації між командою в Одесі і клієнтами в Європі або США. Проекти у нас різні, на сьогодні ми як компанія не обмежуємося конкретними бізнес-доменами. Так само, це можуть бути різні платформи, як веб, десктопні або мобільні додатки. В Одесі розробники займаються продуктами для фінансової аналітики, також є проекти, які розробляють продукт для фондового ринку і медіа-компаній
Олег Шкуропат

За 4 роки роботи в Одесі Ciklum виріс до 146 співробітників, зазначив в інтерв'ю Олег Шкуропат. Працюють програмісти на трьох поверхах бізнес-центру, який розташований в центрі Одеси. Кожен поверх офісу уособлює одну з 4-х стихій: повітря, вогонь, земля і вода.

У 2011, коли Олег тільки прийшов в одеський офіс «Ciklum» в ньому працювало близько 35 людей. За чотири роки колектив став у чотири рази більше. У компанію Олег прийшов після декількох років роботи у США. Там, у Каліфорнії, у рамках стартапу він просував додаток, який приваблював покупців різних послуг у соцмережах за інтересами. Ця програма була розрахована на рекламний бізнес.

У той час ми придумали інструмент, за допомогою якого ви, як споживач, могли б отримати рекомендації від схожих і близьких вам людей по набору параметрів, які самостійно встановлюєте. Наприклад, люди, яким подобається така ж музика або вони відносяться до однієї етнічної групи, або одного віку. Для бізнесу це теж було цікаво. Можна порівняти на рівні рейтингів айриш-барів обслуговування і якість продукції
Олег Шкуропат

Досвід, отриманий в Америці і рівень, на якому розвинений IT-ринок у США, неможливо порівняти з українським, розповів Олег:

Основними умовами для роботи в компанії «Ciklum» є досвід і бажання розвиватися.

Для того щоб дізнатися які вакансії відкриті, завжди можна зайти на сайт компанії. У «Ciklum» приймають на роботу в основному досвідчених програмістів. Однак освіта в сфері IT-технологій, для «Ciklum» не завжди принципова.

Для нас не важливо, яка освіта у людини. Ми завжди дивимося на «профайл», резюме як ціле. Адже освіта — це тільки частина. Важливий і досвід і те, що ти вмієш. Плюс, звичайно ж, англійська мова. Кожен день у нас йде робота з клієнтом де використовується англійська.

Я завжди раджу молодим хлопцям, які закінчують університет, знайти на DOU топ-5 компаній, зайти на сайт кожної і подивитися яких фахівців шукають. Ця інформація дає зрозуміти, які напрямки затребувані і на чому варто зосередити свій розвиток, — Олег Шкуропат.

З огляду на постійно зростаючий ринок інформаційних технологій у «Ciklum» існує гнучка система навчання. У фахівців українських філій, а це понад 2000 осіб, є можливість ділитися досвідом і напрацюваннями з допомогою різних внутрішніх форматів «Speakers Corners» (одноразовий виступ з доповіддю), «Practice Leaders Groups» (збір груп за інтересами) і «Ciklum Saturdays» (технічні конференції на цілий день).

Окрему увагу компанія приділяє підтримці різних захоплень співробітників. Так що в компанії можна знайти друзів за інтересами та займатися улюбленим хобі разом з колегами або в офісі компанії, або на спортивних майданчиках.

Крім професійного зростання, одним з наших принципів вже довгий час є можливість знаходити людей за інтересами, від гуртків до занять спортом. Якщо це футбол або баскетбол — ми орендуємо поле для гри. Якщо це не спортивні гуртки, є все необхідне в офісі, — Олег Шкуропат

Важливий аспект компанії «Ciklum» — це благодійність. Одеський офіс, як розповів Олег, в постійному процесі роботи з різними групами людей, які потребують допомоги, допомагає громадським організаціям. Взимку 2014 року керівник компанії — Торбен Майгаард запропонував співробітникам відраховувати відсоток зарплати в допомогу українській армії. Ідею підтримав і одеський офіс.

Вирішили добровільно відраховувати 1,5% зарплати на рахунок волонтерських організацій. Співробітники самі вибирали волонтерські організації яким надавалася допомога. Спочатку київські організації, або батальйони. Працівники одеського офісу захотіли допомагати одеським волонтерам і організаціям. Підсумком цього стали понад 5 мільйонів гривень, які всі співробітники зібрали на підтримку української армії, — Олег Шкуропат.

Одеський офіс «Ciklum» постійно бере участь в освітніх проектах, конференціях, IT-кластері. У цих проектах, як зазначив Олег, компанія робить акцент на ознайомлення студентів, з принципами роботи «Ciklum». З 2014 по 2015 рік, головним завданням компанії було утримати співробітників, незважаючи на кризу в Україні. Щоб не розгубити співробітників, компанія відкрила офіси в Польщі та Іспанії, придивляється до ринку в Румунії. Це робиться для співробітників, які стурбовані безпекою своїх близьких у зв'язку з конфліктом на Сході.

Масштабних змін в 2016 році керівництво одеського офісу «Ciklum» не очікує.

Головне, для керівництва — стабільна робота. Прихід нового інвестора, Джорджа Сороса, як зазначив Олег Шкуропат, означає оптимізацію компанії:

Ми повинні стати ще ефективнішими, більш успішними. 2016 — рік внутрішніх змін. Плануємо рости в локаціях, де ми запустились у 2015 році. Те, що фонд Сороса інвестував у нашу компанію — хороший знак для всього українського IT-бізнесу. Україна сьогодні є сильним гравцем на IT-ринку і прихід такого інвестора — це хороший сигнал для ринку в цілому.