7 міфів про «увійти в IT»

7 міфів про «увійти в IT»

  • 12 травня, 2017
  • читати 3 хв

Сьогодні IT-сфера в Україні обросла безліччю міфів для тих, хто знаходиться “по той бік IT”. Багато хто мріяв «увійти в IT» та зажити безхмарним життям, отримуючи заробітну плату в доларах, катаючись на гіроборді по офісу. Чи так це легко, або, навпаки, багато хто малює надто страшні картинки про злих телхідів та вигадливих ейчарів? Сьогодні ми намагатимемося обговорити найбільш поширені міфи про IT та пролити світло на реалії життя та роботи айтішників.

Міф №1 Для того, щоб стати розробником, потрібна технічна освіта

Досвід показує, що це зовсім не так. Звичайно, набагато легше поринути у предметну область, вивчивши фундаментальні основи на лаві університета, але при бажанні усі ці знання можна отримати самостійно. Сьогодні існує величезна кількість онлайн-ресурсів, курсів та статей, котрі можуть широко висвітлити будь-яку тематику. Зараз не обов’язково вступати до університету, щоб отримати спеціальність. І усе частіше зустрічається ситуація, коли навчальна програма ВНЗу не має нічого спільного з запитами ринку.

Міф №2 Зараз закінчу якісь курси, і ця професія буде годувати мене до кінця днів

IT - одна зі сфер, що найбільш динамічно розвивається. Тому для бажаючих вивчити усе за один раз і більше не торкатися процесу навчання у нас погані новини. Сьогодні потрібно постійно працювати на випередження. Нові технології, тренди, парадигми. Для того, щоб хоча б залишатися на місці, потрібно постійно навчатися та рухатися. Щоб йти вперед, потрібно робити все це з подвійною силою та впертістю.

Для того, щоб йти уперед, треба навчатися з подвійною силою та наполегливістю

Міф №3 Я надто старий для цього IT

Часто чую від багатьох людей, що у них є сім’я, діти, мало часу та вельми не відповідний вік. Кваплюсь впевнити, що вік у даній сфері не має практично ніякого значення. Існує багато прикладів, коли люди вже у достатньо зрілому віці з досвідом зовсім у інших сферах починали з нуля та успішно виростали до тимлідів великих проектів. В IT усе вирішують реальні знання та скіли, а не вік та попередній досвід.

У IT усе вирішують реальні знання та скіли, а не вік та попередній досвід

Міф №4 Потраплю в IT і стану заможним

Сьогодні кількість студентів, які закінчили ВНЗ чи курси, перевищує кількість пропозицій на ринку. Багато хто сьогодні готовий отримувати досвід фактично за їжу, тільки би покращити своїх навички та мати ментора для росту в професії. Тому для того, щоб отримати зарплату, котрої вистачить на смузі та дорогі сири, потрібно дуже багато працювати. IT — не дорівнює великі та легкі гроші. Та погодьтесь: безглуздо займатися ненависною справою заради грошей. Швидше успішну кар’єру будують ті, хто прийшов в IT не за круглими сумами, а тому що їм просто подобається цим займатися.

Міф №5 Англійську вивчу якось потім

Англійська - це мова індустрії, тому не можна ігнорувати цю вимогу. Сьогодні без впевненого володіння англійською мовою дуже складно знайти роботу в IT, а для деяких позицій — майже неможливо. Тому паралельно з вивченням популярних фреймворків подумайте і про те, як спілкуватися з замовником та писати документацію англійською. Це дуже важливий момент, котрий багато хто чомусь недооцінюють.

Міф №6 Тут точно можна з ким-небудь домовитися

Запам’ятайте, в IT немає блату як такого. В IT добре працює нетворкінг, і якщо десь на проекті є вільне місце, то його, скоріше за все, запропонують комусь із знайомих розробників, але тільки тому, що цього кандидата знають та знають, яку роботу він може якісно виконувати. Потрапити до компанії просто по знайомству неможливо. Потрібні абсолютно реальні знання, навички та бекграунд. Лише у такому випадку ваше знайомство може виявитись “корисним”.

Міф №7 IT — легкий спосіб поїхати за кордон

Деякі вважають, що професії розробника — це білет в іншу країну. І дійсно, багатьом співробітникам сьогодні пропонують релокейт. Але це завжди пов’язано з великими ризиками, повною зміною звичного ладу життя, часто фінансовими труднощами та іншими моментами, до яких потрібно бути реально готовим. Це не безхмарне життя за океаном і робота в офісі з шикарним видом. Хоча іноді і таке трапляється.

Хочеться усім побажати займатися тією справою, котра приносить задоволення. Ніколи не зневірюватися, якщо щось не виходить, та вкладати максимум зусиль та душі в те, чим ви займаєтесь. Лише це дасть найкращі плоди та результат.

Аліна Блащук

Talent Manager