Бліц із тестувальником: 5 запитань Максиму Семьонову про QA і не тільки

Бліц із тестувальником: 5 запитань Максиму Семьонову про QA і не тільки

  • 22 серпня
  • читати 10 хв

Наш герой — Максим Семьонов ще 2 роки тому був студентом Hillel IT School на курсі QA Manual. Свого часу працював менеджером із продажів у магазинах техніки. А потім вирішив пов’язати своє життя з ІТ. Останні 1,5 року працює Software QA Engineer в Innovation Group, де виріс із Trainee до Middle спеціаліста.

Розпитали його про життя до IT, мотивацію стати тестувальником, інсайти про сферу і поради новачкам.

1️⃣ ЧОМУ IT? ДЛЯ ЧОГО ЦЕ ВСЕ ТОБІ?

Звісно, гроші, але це не в першу чергу. Мене надихає нескінченна можливість росту й розвитку себе як спеціаліста. Що більше вкладаєш часу і зусиль у своє навчання, то дорожче ти «коштуєш». Тому щоранку я знаю, для чого прокидаюся і для чого старанно працюю. Це інвестиція в моє майбутнє і стабільне й комфортне життя.

2️⃣ КИМ ЗАРАЗ ПРАЦЮЄШ?

Наразі я працюю QA інженером рівня middle у компанії Innovation Group понад 1,5 року. Також був ментором у декількох проєктах. Повністю проводжу весь цикл розробки, починаючи з визначень і вимог, закінчуючи безпосередньо розробкою, деплоєм і продакшином. Маю повний контроль над проєктом і баченням, яким він має бути.

3️⃣ ЯК ЗНАЙШОВ ЦЕ МІСЦЕ РОБОТИ ТА ВЛАШТУВАВСЯ?

Ситуація дещо кумедна: мені роботу допомогло знайти спілкування і велика кількість знайомств. Я вважаю, що більше заводити знайомств у сфері IT, то більший шанс знайти роботу. Шукав роботу пів року після завершення навчання. Проходив багато співбесід на різних етапах.

Й одного разу мені написав знайомий (зараз він є мої Team Lead) і запропонував спробувати свої сили у відборі на вакансію Junior QA. Ми не гадали, що все так закрутиться, бо компанія була продуктовою, а мене найбільше цікавила сфера GameDev. Але я успішно пройшов три етапи співбесід й отримав офер. Цікавий факт: фінальне інтерв’ю проходив у день свого народження.

4️⃣ КОЛИ ВИНИКЛА ТОЧКА НЕПОВЕРНЕННЯ, ПІСЛЯ ЯКОЇ ВИРІШИВ, ЩО БУДЕШ ЗМІНЮВАТИ ПРОФЕСІЮ І ЧОМУ ВИБРАВ IT?

Я працював довгий час менеджером із продажів у магазинах техніки. Там мені запропонували стати промоушин спеціалістом у компанії Sony, де пропрацював близько 2 років. Це була крута команда, але я виріс у знаннях і відчував стелю для подальшого росту. Був варіант стати регіональним менеджером, або регіональним тренером. Але ці позиції зайняті й невідомо, коли звільняться. Це стало ключовим моментом для мене. Хочеться реалізувати себе до певного віку, тому не міг очікувати, треба було діяти.

У зв’язку з ковідом зменшилися можливості заробітку на роботі, бо офлайн-магазини не працювали. Тому я повірив у свої сили й розпочав навчання. Вибрав Hillel IT School, бо двоє знайомих тут навчались і порадили мені. Тому інші варіанти навіть і не шукав, хоча знав про існування декількох відомих шкіл. Повномасштабне вторгнення стало черговим поштовхом і мотивацією. Нестабільна ситуація навкруги спонукала успішно завершити навчання, щоб мати впевненість у майбутньому.

5️⃣ ЯКІ ДАСИ ПОРАДИ НОВАЧКАМ І ЧИ МАЄШ ПОДАЛЬШІ ПЛАНИ?

Не нехтуйте нетворкінгом: знайомі з досвідом у сфері IT можуть порадити вам ресурси, школи, розповісти про вакансії й поділитися досвідом.

Пробуйте! Не бійтеся курсів, бо в IT вчаться і джуни, і сіньйори. Якщо ви лише розпочинаєте свій шлях, то користуйтеся відкритими ресурсами й базою знань, яка є у вашій компанії.

Не цурайтеся Chat GPT. Важливо вміти користуватися цим інструментом і писати коректні запити. Для вас це буде бонусом під час пошуку роботи. ШІ не замінить людину, але варто вміти його приручити з користю для проєкту.

Не бійтеся конкуренції та не зважайте на вік чи інші перепони. Нехай ваш попередній досвід лише допомагає вам, не знецінюйте його. Маю колегу, який розпочав у 38 років і ніяк це йому не завадило. Вже за декілька років став хорошим спеціалістом. Боріться за своє місце під сонцем й обов’язково спробуйте.

Які плани?

Варіантів для подальшого розвитку є безліч: дійти до рівня senior, стати Team Lead, або ж DevOps чи розробника, CEO, Product manager, відкрити власний бізнес. IT є злітною смугою для майбутнього, надалі можна вибирати, зважаючи на свої уподобання чи навички.

Хочу розвивати свої технічні скіли й отримувати досвід, а далі життя покаже. Міркуємо зі знайомими та друзями, що можна вигадати нове, чого ще немає на ринку. Хотілося б створити інноваційний продукт, який буде корисним для людей.

Рекомендуємо публікації по темі