Андрій Коноваленко: «Змінити освіту може викладач, а CamTouch - доступний інструмент для цього»

Андрій Коноваленко: «Змінити освіту може викладач, а CamTouch - доступний інструмент для цього»

  • 23 жовтня, 2018

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками провідних IT-компаній України. Представляємо вашій увазі розмову з Андрієм Коноваленко, CEO компанії CamTouch і co-founder соціального проекту Open World. Андрій розповів про розвиток свого стартапу, участь у соціальному проекті та роботу в команді.

— Який шлях ви пройшли в роботі над проектом CamTouch?

Разом з цим проектом я пройшов шлях від pet-project, ще коли навчався у школі, до запуску невеликого серійного виробництва і поставок у навчальні заклади України та країн СНД.

Яким чином CamTouch може змінити освіту в Україні, якщо його будуть використовувати в більшості шкіл?

Змінити освіту може викладач, а CamTouch - це інструмент, який може йому допомогти. Ми ретельно, протягом 5 років, створювали CamTouch з метою зробити інтерактив зручним, простим у використанні і доступним для кожного навчального закладу. І я думаю, що це вийшло. Але продукт, звичайно, не перестає розвиватися і з кожним місяцем стає краще і краще.

Які якості важливі для успішної роботи над стартапом?

Завзятість і старанність, вміння чути клієнта.

— Які можливості для вас відкриває робота над соціальним проектом Open World?

OpenWorld — це проект мого хорошого друга Івана Селезньова, я приєднався до цього проекту як програміст. Я спочатку допомагав реалізувати MVP мобільного додатку, а потім ми продовжили спільно розвивати проект.

Для мене, в першу чергу, це - можливість зробити свій внесок у розвиток інфраструктури. Для мене важливо спростити людям зі слабким зором і незрячим людям орієнтацію в інфраструктурі міста.


Чи є для вас різниця в роботі над своїм першим проектів самостійно і в командній роботі над проектом Open World?

Однозначно різниця є. Бути єдиним засновником - це брати всю відповідальність на себе. Але при цьому є і можливість приймати свої «правильні» рішення.

А працюючи в хорошій команді, у вас є доступ до досвіду кожного із засновників, особливо якщо вони з різних сфер діяльності. Завдяки цьому можна знаходити цікаві рішення і швидше зробити якісний продукт, ніж працюючи одному. Але, працюючи в команді, потрібно відразу обумовити зони відповідальності та обов'язки кожного учасника - це спростить вам життя надалі.

На кого в IT-сфері ви орієнтуєтеся в процесі навчання?

Я читаю різні інтерв'ю і книги людей зі сфери IT, бізнесу та стартапів. У кожній книзі можна знайти повчальні моменти та інсайти, але у мене немає конкретного «кумира».