Які деталі важливі в резюме

Які деталі важливі в резюме

  • 26 січня, 2021
  • читати 10 хв
Олександр Косенко
Олександр Косенко CMO у Trud.com

Резюме забезпечує перший контакт фахівця з роботодавцем.

Іноді я думаю, що міг пропустити класних спеціалістів, коли відбирав людей в команду, тільки тому, що їх резюме не відображало на сто відсотків їх досвід і сильні сторони. Це прикро, але з цим нічого не поробиш.

Роботодавець не вміє читати думки. На пошук інформації, якої не вистачає в резюме, про кожного кандидата, просто немає часу.

Тому інтерес роботодавця або його відсутність, за результатами перегляду резюме — повністю на совісті здобувача.

У різних сферах — свої критерії щодо якості резюме. Це добре помітно, якщо ми переглянемо резюме на сайтах пошуку роботи, наприклад, на Trud.com. Резюме водія, охоронця, няні і IT-фахівця будуть сильно відрізнятися, і за обсягом, і за змістом.

Найбільш інформативними, як правило, є резюме IT-фахівців. У них виділено головне, немає зайвих подробиць, які відволікають увагу, а на прийняття рішення — запрошувати на співбесіду чи ні — не впливають.

Рекомендуємо курс по темі

Що в резюме я вважаю обов'язковим:

  • Список навичок, бажано в самому початку. Це перше, що шукає очима роботодавець, і на чому засновує висновок — яку користь претендент може принести конкретному бізнесу (проекту).
  • В описі окремих позицій важливо описати результати, досягнення, навести приклади вирішених завдань. Найчастіше описують обов'язки, завдання, але це не так інформативно, як результати. Саме результати роботодавець подумки «приміряє» на себе і на цій основі зробить висновки, чи буде фахівець корисний його проекту.
  • Для мене особисто важливо, щоб здобувач вказав кілька каналів зв'язку. По-перше, я як роботодавець можу вибрати найзручніший канал для спілкування. По-друге, дивно, якщо, наприклад, IT-фахівець вказує Skype — і більше нічого. Telegram — більш сучасний і популярний інструмент, а Skype вже трохи застарів. Так що, якщо здобувач представляє технологічну сферу, передбачається, що і інструменти він використовує сучасні і технологічні, для спілкування — в тому числі.
  • Важливо, щоб резюме було структурованим — тоді роботодавцю легко знайти відповіді на свої питання. У текстовій «каші» розібратися важче, і бажання це робити тим менше, чим товще папка з резюме претендентів на вакансію.
  • Моя рекомендація — уважно придивитися, які ключові слова використовує в описі вакансії роботодавець. Це і професійні терміни, і назви технологій і інструментів. Якщо ви ними володієте, прослідкуйте, щоб це знайшло відображення в резюме.
  • Якщо говорити про IT, то освіта — не ключовий фактор. Що насправді важливо — в резюме має бути відповідь на питання: «Вирішував кандидат завдання, подібні до тих, що зараз є в проекті, і якщо так, як він це робив і з якою ефективністю».

І ще одна рекомендація.

Не ставтеся до написання резюме недбало. Дратують помилки, друкарські помилки — вони створюють враження, що здобувачеві все одно, яким буде результат. Дивно бачити, коли досвід 5-річної давності описаний докладніше, ніж останні проекти. Є резюме, дивлячись на які, думаєш, що здобувач в опис вакансії і не заглядав — і теплоти це не додає.

Роботодавцю завжди приємно, якщо він відчуває з боку здобувача щиру зацікавленість.