Як досягти своєї мети: змінити професію і стати програмістом

Як досягти своєї мети: змінити професію і стати програмістом

  • 15 листопада, 2018
  • читати 5 хв
Сергій Продан
Сергій Продан Front-end Developer у Relevant Software

Особливості роботи в IT

Зміна професії — важливе рішення, тим більше, коли хочеш почати свій шлях в новій для себе області, такий як IT-сфера.

Те, що я побачив, коли потрапив у сферу IT, з першого погляду може нагадати величезний конвеєр. І це стосується не тільки безпосередньо розробників, це також величезний штат менеджерів, фахівців у SEO та HR, QA, мережеві інженери і дизайнери і цей список можна доповнювати ще довго. При цьому, попит постійно зростає і в деяких окремо взятих напрямах він з лишком перевищує пропозицію, а в інших навпаки, конкуренція дає про себе знати.

Як то кажуть, попереджений — значить озброєний! З таким девізом я вирішив прориватися в цей самий IT та став програмістом з нуля. Суперечки про ефективність офлайн і онлайн навчання, як про фахівців і недобросовісність навчальних центрів і роботодавців продовжують підкорювати блоги, колонки і новинні стрічки великих тематичних ресурсів. Конкуренція зі східним ринком стає більш ніж реальною загрозою. Але ми з вами не будемо звертати на це увагу! Розставивши все по поличках, я зважився і став на цей шлях, з твердим розумінням того, що перші кілька років доведеться «пасти задніх».

Відразу хочу зробити ремарку. Колись мені попалася на очі стаття з градацією стресових ситуацій за шкалою від нуля до ста. Так ось, опустивши сумнівність цієї статті, я все ж хочу сказати, що зміна професії там потрапила в топ 5. Процес цей навряд чи пройде для вас гладко, і ви повинні бути до цього готові. Тому продумайте спочатку, як ви збираєтеся поєднувати поточну роботу і, можливо, сім'ю зі своєю новою метою.

Мотивація в IТ-сфері

Насамперед, я чітко себе мотивував. Моя порада, починайте з чогось простого, для мене це звучало приблизно так: «Мені подобається веб-розробка. Я хочу навчитися верстати!» І я почав верстати, є мотивація, є мета, і, як наслідок, є бажання навчатися. Багато хто скаже, що це нерозумно, що це занадто слабка мотивація, що професія в кінці кінців повинна тебе «годувати». Я відповім, що на шляху зустрів багатьох хлопців, хто йшов до IT за зарплатами, і в кінці мого навчання, зі мною майже не залишилося таких.

Зворотною стороною сильної мотивації може стати гіперактивність. На початку свого навчання мені не вистачало того, що давали на лекціях. Мене це не влаштовувало, і я просто на просто «біг попереду паровоза». Я вивчав по 2 теми наперед і з часом, особливо, коли справа дійшла безпосередньо до написання коду, став плутатися. Було важко орієнтуватися на заняттях, і тут мені допомогла порада викладача, за що йому величезне спасибі. Обов'язково слухайте своїх вчителів і задавайте питання. Питання допоможуть не тільки краще зрозуміти ту чи іншу тему, вони також допоможуть викладачеві скоригувати вектор навчання.

Будьте готові до того (не важливо який варіант навчання ви вибрали), що рано чи пізно настане момент, коли опір стане занадто сильним. Така умовна межа розуміння, яку потрібно перебороти, щоб вийти на новий рівень. Постарайтеся не забуксували на місці. Повторення матеріалу — це добре, але може призвести до того, що у спробах зрозуміти окремо взяті теми або концепції, ви зав'язнете. Той процес навчання, який відбувається зараз, асоціюється у мене з підйомом по сходах. Але тільки, підйом цей відбувається через 3, а то і через 4 сходинки. Щоб вивчити програмування, ваше завдання, зрозуміти як можна більше основ, а не розібратися у деталях.

Сергій Продан в офісі Lohika

З чого почати шлях програміста

Успішна підготовка — це півсправи! І я кажу це з позитивної точки зору, дійсно півдороги вже позаду. Але в голові резонно постає запитання: «А що мені робити далі?», «Куди застосувати свої знання?», «Як не забути матеріал?». Мені пощастило, на шляху я зустрів людей, які допомогли мені реалізувати потенціал. Це величезний плюс на користь офлайн-навчання. Але це не означає, що я не намагався. Ви повинні повністю віддати всі свої сили, якщо хочете досягти результату.

Спрощуйте собі задачу, знаходьте нових знайомих, відвідуйте заходи, читайте статті, пишіть ці статті самі. Якщо є можливість, спробуйте свої сили в навчальних або opensource проектах. Досвідчений програміст моментально відповість вам, що це все марно, що знань на конференціях не отримати, що все це поверхнева інформація. Але тут ключовий фактор полягає в тому, що ви адаптуєте себе до нового середовища свого проживання. А побічним ефектом виступає той факт, що ви завжди на очах у потенційних роботодавців.

Ходіть на співбесіди, пробуйте свої сили для роботи в IT. Для того, щоб було легше, намагайтеся відразу не покладати великих сподівань, і вам буде простіше спілкуватися на них. Постарайтеся, якомога раніше знайти стажування або інтернатуру. Швидше за все, перший час вам доведеться працювати безкоштовно і над навчальними проектами. Це не повинно вас зупиняти.

Вчіть англійську! Будь-якими доступними засобами: YouTube, Skype, курси, розмови, старі шкільні підручники. Це жах як важливо! Перед тим, як взяти мене на роботу, компанія тричі перевіряла рівень моєї англійської мови. Тут не вийде «довчитися пізніше». Ви як мінімум повинні вміти порозумітися самостійно і зрозуміти, власне, що від вас хочуть.

В рамках цієї статті я не став розглядати такі загальні питання, як тайм-менеджмент, софт-скіли і все інше, що є невід'ємною частиною організації робочого процесу. Це заслуговує окремої статті.

Мені завжди імпонував девіз школи Hillel - «Програмістами не народжуються». Такий підхід, додає впевненості у своїх силах. По більшій мірі, саме від вашого бажання залежить успіх вашого навчання. Не так складно стати програмістом, набагато складніше змусити себе вчитися. І на завершення, як напуття, дозвольте залишити вам одну з улюблених цитат:

"You step into the Road, and if you do not keep your feet,

there is no knowing where you might be swept off to. "