Один у полі не воїн, або який формат навчання вибрати?

Один у полі не воїн, або який формат навчання вибрати?

  • 19 липня
  • читати 10 хв
Оксана Томашенко
Оксана Томашенко Content Manager у Hillel IT School

Уявімо, що ви маєте ідею нового навчання. Вашим першим запитанням буде «як?». Спробувати самостійно чи краще в групі? Або ж індивідуально з викладачем?

Вибираючи формат навчання, варто врахувати: попередній досвід у новій сфері, мету, завантаженість, фінансову складову, наявність чи відсутність суворого дедлайну.

Розберімо кожен із форматів навчання, щоб вибрати той, який найкраще працюватиме для ваших індивідуальних цілей.

САМОСТІЙНЕ НАВЧАННЯ

🎯 Якщо ви прагнете освоїти суміжну галузь чи поглибити знання в поточній професії, то вам підійде такий формат. Або ж ви не впевнені, чи вам сподобається нова сфера і хочете зробити тест-драйв.

⌛ Малкольм Гладуел вважає, що 10 000 годин навчання й практики потрібно, щоб стати експертом у будь-якій галузі. Самостійне навчання має свої переваги, але разом з тим, важливо врахувати — воно потребує більших часових витрат. Потрібно знайти ресурси й матеріали для навчання з-поміж сотень актуальних і застарілих, створити план, шукати відповіді у статтях і на форумах.

Тому самостійне навчання підійде тим, хто не має жорсткого дедлайну і готовий витратити більше часу, ніж очікував. Такий формат буде комфортним і для тих, хто має нестабільний графік і не може підлаштовуватися під інших.

💸 Перевагою такого навчання є його безоплатність. Можна скористатися загальнодоступними платформами для навчання, як-от FutureLearnCoursera тощо. Також можете розпочати навчання з наших безкоштовних спринтів. Це спеціальні мінікурси з відео, ДЗ і фідбеком від викладачів. Свого часу ми запустили цю ініціативу саме для того, щоб надати людям можливість спробувати себе у відповідних напрямах професій, щоб потім можна було зробити усвідомлений вибір щодо подальшого навчання. Наразі абсолютно безоплатно доступне навчання з п’яти різних напрямів: SMM, QA-тестування, UI/UX, Python і Front-end.

Приклад

Ви працювали журналістом й вирішити вивчати копірайтинг. Значна частина матеріалу вам буде знайома: як вигадувати заголовки, структурувати текст, адаптувати його до цільової аудиторії, що таке інсайт і чому речення має бути не довшим, ніж можна прочитати на одному подиху. А щось будете вивчати вперше — як придумувати неймінг, створювати слогани та писати сценарії для реклами.

Вам може підійти формат самостійного навчання, адже нові знання й навички доповнюватимуть ваше загальне розуміння.

НАВЧАННЯ В ГРУПІ

🎯 Якщо у вас конкретна довгострокова ціль із визначеним терміном, то вам буде комфортно навчатись у групі.

⌛ Тривалість групового навчання завчасно відома, що допомагає тримати темп і будувати подальші кар’єрні плани. Ви зможете зосередитися саме на навчанні, адже програма, матеріали, практичні завдання вже будуть підготовлені для вас. Також заощадите час на пошуки відповідей, бо зможете запитати у викладача незрозумілі деталі. А комунікація з одногрупниками допоможе не втратити мотивацію.

💸 Групові заняття є платними, але ви купуєте свій час і не турбуєтеся про організаційні моменти. Зазвичай школи чи курси мають свій сайт або додаток, де разом зібрані матеріали для навчання, домашні завдання, чат із викладачем, додаткові ресурси й технічна підтримка. Це допомагає сфокусуватися на засвоєнні матеріалу, адже організацію навчання ви делегуєте. Також отримуєте додаткові бонуси: ком’юніті однодумців, доступ до приватних заходів, персональні пропозиції.

Окрім зручної екосистеми Hillel LMS, де все під рукою (і навчальні матеріали, і відеоуроки, і комунікація з викладачами), наші студенти також мають можливість безкоштовно відвідувати розмовні клуби англійської, отримувати бонуси за навчання та персональні знижки. Серед важливих послуг — унікальний генератор резюме, який за лічені хвилини допомагає його скласти й оформити. Щомісяця проводимо кар’єрні вебінари, де розповідаємо, як світчеру знайти роботу. Також маємо мережу компаній-партнерів, які пропонують вакансії нашим студентам.

Приклад

Ви працюєте у відділі підтримки клієнтів і зацікавилися вивченням програмування. До цього спробували пройти базовий безкоштовний курс. Вам сподобалось і тепер маєте на меті змінити свою професію протягом року.

Заняття на курсах будуть комфортними для вас, адже хочете отримати ґрунтовні знання й кардинально змінити свій кар’єрний шлях.

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАНЯТТЯ

🎯 Індивідуальні консультації актуальні й корисні для багатьох, адже націлені на вирішення конкретного персонального запиту. А увага приділяється вам, вам і лише вам і вашим питанням.

Ви навчаєтеся самостійно й потребуєте допомоги лише з поодинокими темами? Чи вже працюєте над реальним проєктом і хочете отримати пораду від зовнішнього колеги? Або ж хочете підготуватися до співбесіди чи побудувати карту професійного зростання? Усі ці запити найкраще вирішувати саме на індивідуальній консультації.

⌛ Такий формат підійде тим, хто не може підлаштовуватися під графік навчання групи й потребує індивідуального підходу.

💸 Перевага індивідуальних занять — оплачуєте кожне окреме заняття і не витрачаєте кошти на вивчення вже відомого матеріалу. Часто вистачає навіть однієї зустрічі, щоб надолужити пробіли в знаннях і самостійно продовжити навчання, або ж створити кар’єрний план чи знайти рішення для проєкту.

Приклад

Ви працюєте мануальним тестувальником і самостійно вивчаєте автоматизоване тестування, але є декілька тем, які не вдається самотужки опанувати. Додатково хотіли б проконсультуватися щодо кар’єрного розвитку.

ЩО Ж ПО ФАКТУ: ЯКИЙ ПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР?

Правда в тому, що правильного рішення не існує. Найкращим буде той формат, який задовольнятиме конкретно ваші потреби. Такий підхід зможете застосовувати й в інших сферах життя, як-от спорт чи хобі. Хтось добре прогресує в групі, його мотивує здорова конкуренція і підтримка одногрупників. Інший же потребує індивідуального підходу і за декілька персональних занять чи тренувань матиме прогрес як за десяток групових.

Головне — пробуйте! Зважте всі «за» і «проти», але надто не зволікайте. Розпочавши вже сьогодні з самостійного навчання можете так захопитися, що незабаром перейдете на групові чи індивідуальні заняття й отримаєте бажаний офер. Зробіть перший крок!

Рекомендуємо публікації по темі