Чи варто йти в IT, що надають offline-курси та навіщо айтишникам англійська

Чи варто йти в IT, що надають offline-курси та навіщо айтишникам англійська

  • 14 травня, 2018
Наталя Ткачова
Наталя Ткачова Project Manager у Intersog

Не так давно я вирішила розпочати кар’єру в IT, та у мене вийшло. Тому хочу дати кілька порад тим, хто цікавиться IT-сферою, та починаючим свой шлях в цьому напрямку. Сподіваюся, вони допоможуть зрозуміти тим, хто ще не визначився, чи варто йти в IT, як навчатися, де шукати інформацію, що дають offline-курси та навіщо потрібна англійська.

Як обрати напрямок?

Розгляньте список вакансій та вимоги до них на сайтах пошука роботи, наприклад, work.ua, rabota.ua чи будь-яких інших. Ознайомтеся з пропонованими умовами праці, “печивом” та рівнем з/п, що стане хорошим мотиватором. Відвідайте офіційні сайти потенційних роботодавців. І вперед до мрії!

Насправді, можна стати успішним високооплачуваним спеціалістом, будучи й розробником, й QA інженером, й Project Manager, й бізнес-аналітиком, чи ким завгодно. Головне - отримувати задоволення від виконаної вами роботи, шукати шляхи її вдосконалення та розвиватися.

Чи можна всьому навчитися самому, або «Я сам(а)»?

Звісно, немає нічого неможливого. За умови, що у вас вже є технічна освіта чи ви у процесі її отримання, яка допоможе вам зрозуміти, в якій частині IT ви хотіли б себе спробувати, що вам для цього треба, які джерела використовувати для придбання необхідних знань та в якому напрямку дивитися. Дуже круто, якщо у вас є хороший друг-ментор, працюючий у цій сфері, та який має можливість і бажання вам допомогти.

Виходячи зі свого досвіду, кажу, що з нуля почати доволі складно. Чотири місяці занять в групі мені дали значно більше, ніж спроби навчитися самостійно протягом півроку. В мережі Internet існує велика кількість джерел інформації: відеоуроки, вебінари, навчальні сайти та додатки, багатсько статей. Дуже легко розгубитися. Часто буває так, що спікер, який добре розмовляє, несе у маси рідко використовувану чи не актуальну на даний момент інформацію. Все це відбирає у вас дорогоцінний час, який можна провести з більшою користю.

Що власне мені дали offline-курси та що вони можуть дати вам?

Перед усе - це спілкування з професіоналами своєї справи. І крім цього масу “печіва” крім основної програми курсу. Наприклад:

  • додаткові заняття по адмініструванню Linux;
  • додаткові заняття по базам даних;
  • надання доступу до відеозаписів занять;
  • допомога в написанні презентабельного резюме;
  • підготовка до співбесіди з поясненням різних нюансів його проходження;
  • можливість реалізації проектів підручників чи взяти участь у схожому проекті;
  • проведення добре організованих та інформативних вебінарів;
  • заняття по англійській мові.

Як підтримувати в собі бажання не зупинятися та розвиватися далі після закінчення курса?

Не припиняйте навчання та спілкування з однодумцями. Відвідуйте заходи, пов’язані з вашою спеціальністю, список івентів можна знайти на https://dou.ua, як і багато іншої корисної інформації.

Підпишіться на тематичні канали/групи у Skype, Telegram, Facebook та інших соцсетях. Для пошуку достатньо загуглити, наприклад, “группы java telegram”.

Великий список каналів можна знайти, якщо перейти за посиланням нижче:

https://netology.ru/blog/prg-tg

І, звісно ж, не впадайте у відчай та надсилайте свої резюме.

І наостанок: чому англійська - must have в IT?

Більшість компаній потребує спеціалістів зі знанням англійської мови. Так як документація/туторіали до різних видів програмного забезпечення, додатків, сервісів тощо в більшості своїй спочатку написані англійською. Можна знайти переклад російською, але це не завжди повна та актуальна версія. Також часто ведення документації відбувається англійською, мітинги з замовником чи його представниками, переписка зі службою підтримки використовуваних сервісів.

Висновок такий: без англійської ніяк. Існує невелика кількість російськомовних проектів, але сьогодній цей проект є, а завтра його може й не бути. Насправді, це нескладна мова та її можна вивчити за 1-1,5 року. Усе залежить від вашого рівня на даний момент та інтенсивності занять. Прагнути треба, як мінімум, до оволодіння на рівні Intermediate, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці. Інвестуйте у себе. Це обов’язково окупиться.

Бажаю всім успіхів, найпозитивнішого настрою та отримати роботу своєї мрії!

Вірте у себе та у вас все вийде!