Що таке ChatGPT та як його використовувати?

  • 21843
  • 22
  • 25 січня, 2023
  • читати 10 хв
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School

Зміст

Компанія OpenAI представила нейромережу ChatGPT 30 листопада 2022 року, і з того часу вона розірвала інтернет.

ChatGPT (чат джипіті) — це чат-бот, який відповідає на складні питання у діалоговому режимі. Крім нього OpenAI відома своєю моделлю глибокого навчання DALL-E, яка генерує зображення з текстових інструкцій.

Технологія виглядає революційно, тому що вона навчена розуміти, що люди мають на увазі, коли ставлять запитання. Здається, ChatGPT здатний давати відповіді як людина, і це навіть лякає.

Що таке ChatGPT?

ChatGPT — це чат-бот з великою мовною моделлю, розроблений OpenAI на основі GPT-3.5. Він має здатність взаємодіяти у формі розмовного діалогу і давати відповіді, які можуть здатися людяними.

Великі мовні моделі передбачують наступні слова у послідовності слів.

ChatGPT працює на основі навчання з підкріпленням із зворотним зв'язком від людини (Reinforcement Learning with Human Feedback — RLHF) — це додатковий рівень навчання, в якому бере участь людина, щоб навчити ChatGPT дотримуватися вказівок і генерувати відповіді, які здаватимуться людям живими.

ChatGPT також називають чат-ботом.

Що це таке простими словами — це програма, яка спілкується з людиною в чаті чи месенджері, начебто це була справжня людина. Він може відповідати на запитання, задані користувачем, надавати інформацію, виконати певні завдання або просто підтримувати розмову на певну тему. Чат-боти можуть використовуватися в різних областях, включаючи бізнес, маркетинг, обслуговування клієнтів і т.д.

Одним з прикладів, як використовувати ChatGPT 4, є наш безкоштовний курс про SMM, написаний, озвучений та згенерований AI.

Рекомендуємо публікацію по темі

Великі мовні моделі

ChatGPT — це велика мовна модель (LLM — Large Language Model). Моделі великих мов навчаються на великих обсягах даних, щоб точно передбачити, яке слово буде наступним у реченні.

Виявлено, що збільшення обсягу даних розширює можливості мовних моделей.

За даними Стенфордського університету:

«GPT-3 має 175 мільярдів параметрів та був навчений на 570 гігабайтах тексту. Для порівняння, його попередник GPT-2 був більш ніж у 100 разів меншим і мав 1,5 мільярда параметрів.

Це збільшення масштабу різко змінює поведінку моделі — GPT-3 може виконувати завдання, для виконання яких він не був навченим спеціально, наприклад, переклад пропозицій з англійської на французьку, з невеликою кількістю навчальних прикладів або взагалі без них.

Така поведінка була відсутній у GPT-2. Більш того, у деяких завданнях GPT-3 перевершує моделі, які були спеціально навчені для вирішення цих завдань, хоча в інших завданнях програє».

LLM передбачають наступне слово в послідовності слів у реченні та наступних реченнях — як автозаповнення, але в більшому масштабі. Ця здатність дозволяє їм писати абзаци та цілі сторінки контенту. Але LLM обмежені тим, що вони не завжди точно розуміють, чого хоче людина.

І саме тут ChatGPT демонструє свою досконалість завдяки вищезгаданому навчанню із підкріпленням із зворотним зв'язком із людиною (RLHF).

Програмістів зазвичай цікавить, якою мовою написаний ChatGPT та хто створив чат GPT.

ChatGPT був розроблений мовою Python, використовуючи бібліотеки PyTorch та TensorFlow.

Спочатку ChatGPT використовував інфраструктуру суперкомп'ютерів Microsoft Azure на базі графічних процесорів Nvidia, яку Microsoft створила спеціально для OpenAI і яка, як повідомляється, коштувала сотні мільйонів доларів. Після успіху ChatGPT 2023 року Microsoft кардинально оновила інфраструктуру OpenAI.

Рекомендуємо курс по темі

Які обмеження ChatGPT?

Обмеження токсичної відповіді

ChatGPT спеціально запрограмований так, щоб не давати токсичних або образливих відповідей. Він уникатиме відповідей на подібні запитання.

Якість відповідей залежить від користувача

Важливим обмеженням ChatGPT є те, що якість виведення залежить від якості введення — експертні вказівки дають найкращі відповіді.

Відповіді не завжди правильні

Ще один недолік полягає в тому, що оскільки ChatGPT навчений давати відповіді, які здаються людям правильними, відповіді можуть бути невірними.

Наприклад, Stack Overflow заборонив публікувати відповіді, створені ChatGPT:

«Це тимчасова політика, покликана зменшити кількість відповідей та іншого контенту, створеного за допомогою ChatGPT. …Основна проблема полягає в тому, що хоча відповіді, які видає ChatGPT, часто бувають невірними, вони зазвичай «виглядають так, ніби» вони «можуть» бути правильними…».

Чи безкоштовне використання ChatGPT?

Використання ChatGPT зараз безкоштовне під час «попереднього дослідження».

Чат-бот в даний час відкритий для користувачів, щоб збирати відгуки про відповіді AI та для його подальшого навчання.

Мови

Чат-бот вміє обробляти текст більш ніж 30-ма мовами, у тому числі українською.

Чи замінять мовні моделі пошук Google?

Сам Google вже створив чат-бота із штучним інтелектом, який називається LaMDA.

Зважаючи на те, як ці великі мовні моделі можуть відповісти на таку кількість запитань, чи можливо, що такі компанії як OpenAI, Google або Microsoft одного разу замінять традиційний пошук чат-ботом зі штучним інтелектом?

Сценарій, згідно з яким чат-бот може одного разу замінити Google, не обіцяє нічого хорошого тим, хто працює в галузі пошукового маркетингу. Це викликало дискусії в інтернет-спільнотах пошукового маркетингу.

Технології ще доведеться пройти довгий шлях, але можна уявити майбутнє гібридного пошуку та чат-бота.

Вже з'явилося розширення ChatGPT для Search Engines. Тепер ChatGPT можна інтегрувати у свою пошукову систему, щоб отримувати потрібні результати пошуку природною мовою, не переходячи за посиланнями.

Тим часом Microsoft хоче інтегрувати ChatGPT в пошукову систему Bing і планує інвестувати $10 млрд в OpenAI.

Хоча ChatGPT задуманий як інструмент, за користування яким зрештою доведеться платити. У майбутньому OpenAI монетизуватиме ChatGPT, що безперечно вплине на його майбутнє як пошукової системи.

Як можна використовувати ChatGPT?

ChatGPT може писати код, вірші, пісні, оповідання і навіть романи, тому ChatGPT з джерела інформації може перетворитися на реальний інструмент для роботи.

Розглянемо докладніше приклади його використання, крім очевидних.

Написання книги та ілюстрацій до неї

Продуктовий дизайнер Аммар Реші написав дитячу книгу за допомогою ChatGPT, створив ілюстрації до неї у MidJourney і тепер продає книгу на Amazon.

Генерація музики

Тим часом виявилося, що репера Дрейка можна замінити, є приклад генерації пісні в його стилі.

Для цього використовували модель ChatGPT для створення тексту пісні, а потім інструменту синтезу голосу Uberduck. Для створення мелодії та аранжування можна використовувати Jukebox, який спеціалізується на генерації музичних композицій у певному стилі чи жанрі.

Отримана музика виходить унікальною, а будь-який користувач інтернету може створювати власні пісні.

Створення контенту для соціальних мереж

Настала черга боятися за своє майбутнє інфлюєнсерам.

Користувач Twitter розповів, як він створив відео про те, як стати цифровим кочівником, використовуючи лише AI.

Отже, сценарій був написаний ChatGPT, обличчя і голос згенерувала Synthesia, відеоряд на фоні підібрала Pictory на основі тексту, який придумала ChatGPT, потім все це автор зібрав в онлайн-редакторі відео.

Рекомендуємо публікацію по темі

Як ChatGPT став випускником університету

Звичайно, це неетично, але показовою є історія про те, як ChatGPT успішно склав випускні іспити на МБА у Вортонській школі бізнесу при Пенсільванському університеті. Крім того, всі іспити були складені в середньому на хорошу оцінку.

У березні 2023 OpenAI випустила наступну версію чат-бота, ChatGPT 4, як користуватися найсучаснішою нейромережею, ми розповідаємо в статті нижче.

Рекомендуємо публікацію по темі

Ймовірно, у майбутньому цінність такої онлайн-освіти знизиться. Як і можна припустити, що відбудуться зміни на ринку праці, і деякі спеціальності все ж таки будуть замінені на AI, хоча стан сучасних нейромереж дозволяє цього не побоюватися ще деякий час.

Це частковий переклад статті Роджера Монтті з searchenginejournal.com.

Рекомендуємо публікацію по темі