Нейромережі для маркетологів

Нейромережі для маркетологів

  • 21 лютого, 2023
  • читати 10 хв
Марія Ломінська
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School

Усі кажуть, що ChatGPT змінив життя людей, але поки що не всім зрозуміло, як.

Уявімо, як він може допомогти маркетологам.

Рекомендуємо публікацію по темі

Копірайтинг та SMM

Найочевидніше застосування — те, навіщо чат-бот задумувався.

  • Копірайтінг. Можна і необхідно використовувати штучний інтелект для написання тексту. Він здатен зробити тестові копірайти для презентацій або його можна використовувати у соціальних мережах та на сайтах, особливо інтернет-магазинів. Написання тисяч карток товарів із мінімальною редактурою сильно прискорить заповнення та підтримку роботи сайту.
  • Чат-боти. ChatGPT можна використовувати для створення чат-ботів, які будуть взаємодіяти з клієнтами у соціальних мережах та месенджерах та відповідати на їхні запитання або забезпечувати обслуговування клієнтів. Враховуючи, що відповіді ChatGPT здаються людяними, таке спілкування перебуватиме на зовсім іншому рівні, ніж зараз.
  • Таргетинг. Нейронні мережі можна навчати на таких даних, як демографічні дані клієнтів та історія відвідувань, для створення цільових рекламних кампаній на платформах соціальних мереж. Також мережа може написати тексти для оголошень.

Втім, є дослідження, згідно з яким люди все ще краще пишуть тексти для таргету.

Згідно з його результатами, вартість ліду таргету у ФБ B2B-компанії:

  • Людина — $44.97
  • ChatGPT — $205.34

CPA таргету у ФБ магазину одягу:

  • Людина — $24.72
  • ChatGPT — $32.43

При цьому автор даних зазначив, що ChatGPT написав ці пости для реклами зі значною участю людини. Без цього, швидше за все, розрив був би сильнішим.

Генерація зображень

Ми вже розповідали, як працює нейромережа для генерації зображень:

Рекомендуємо публікацію по темі

А тепер детальніше.

Looka

Нейромережа, яка може згенерувати логотип, підібрати фірмові кольори. Також сервіс покаже, як готова картинка виглядатиме на сайті, візитках, корпоративних блокнотах, кружках та футболках.

Stable Diffusion

Нейромережа створює зображення за текстовим описом. Вона використовує в роботі кодувальник тексту, який описує кожне слово за допомогою чисел чи векторів. Генератор зображення обробляє ці дані та перетворює на зображення.

Генерація музики

MuseNet

Цей сервіс працює не із зображеннями, а з музикою.

Нейромережу навчили створювати композиції з урахуванням сотень тисяч інших музичних творів. У результаті вона генерує чотирихвилинні треки, які можна використовувати у відеороліках.

SEO

Крім того, ChatGPT вже допомагає із SEO.

  • Створення статичних файлів Sitemap у форматі XML

Чат-бот здатний створити статичну XML-карту сайту за списком URL-адрес, які мають бути включені до карти сайту XML, з деякими простими вказівками про те, що робити далі.

  • Створення схеми JSON-LD

З того часу, як JSON-LD був вперше розгорнутий в 2010 році, було створено тисячі різних генераторів JSON-LD, які допомагають SEO фахівцям розробляти цей тип розмітки схеми без будь-якого кодування.

Однак ці типи автоматичних генераторів покладаються на розуміння типів схем, необхідних до надання будь-якої інформації. Тепер з ChatGPT для початку роботи оптимізатору потрібна лише необхідна інформація про веб-сайт або контент.

  • Створення директив сканування для robots.txt

Для більшості веб-сайтів ніколи не потрібно редагувати файл robots.txt. Однак у більшості випадків, коли потрібне редагування, потрібне глибоке розуміння директив роботів, щоб розробити правильні правила обходу та блокування.

Наприклад, ви можете заборонити пошуковим роботам доступ до певних каталогів і одночасно дозволити доступ до підкаталогів всередині заблокованого оригіналу. Коли потрібні розширені правила такого типу, ChatGPT може допомогти легко розробити правильні директиви robots.txt, щоб створити правила сканування і блокування, що настроюються.

  • Створення метатегів

Існує безліч автоматичних генераторів метатегів, які можуть допомогти згенерувати ідеальний метатег robots. Однак у деяких випадках може бути простіше просто вказати ChatGPT, що саме ви хочете, в одній команді замість того, щоб вибирати параметри через список всередині інструменту.

  • Редирект URL-адрес

Налаштування правильної переадресації 301 — це майже обов'язкове завдання для кожного оптимізатора протягом усієї своєї кар'єри.

Існує безліч способів реалізувати ці типи перенаправлень, проте використання .htaccess не завжди безпечно, оскільки директиви чутливі до регістру і схильні до помилок. Такі помилки можуть спричинити проблеми на всьому сайті.

Тому при використанні правил .htaccess завжди слід проводити тестування на сервері розробки перед розгортанням в реальному часі. Це особливо вірно для ChatGPT, який покладається на загальнодоступну інформацію, а не тестування живого коду.

Аналіз ринку

Найскладніше — дослідження ринку.

Нейронні мережі можна використовувати для прогнозного моделювання майбутньої поведінки клієнтів або тенденцій на платформах соціальних мереж, що дозволяє приймати рішення на основі даних.

Ще за допомогою ChatGPT можна легко отримати поверхневий аналіз. Ось, наприклад, запит топ маркетплейсів в ОАЕ.

PPC

Користувач LinkedIn Алекс Велинов, Chief Technology Officer, вигадав 13 способів використання нейромережі для PPC.

ChatGPT вміє проводити аналіз ключових слів, структурувати їх, порівнювати конкурентів та створювати копірайт для оголошень.

Переклад текстів

Для тих, хто працює на іноземному ринку, корисно використовувати мовні моделі для перекладів текстів та їх редактури.

DeepL

DeepL — це онлайн-перекладач, що працює на основі машинного перекладу, що характеризує себе як найточніший у світі.

Цей інструмент пропонує переклад текстів, зображень та цілих файлів 31 мовою.

Існує безкоштовна версія, яка перекладає тексти до 5000 символів.

Wordtune

Wordtune — це інструмент для письма зі штучним інтелектом, який переписує та перефразує текст.

За допомогою технології обробки природної мови (NLP) Wordtune робить тексти читабельними та цікавими. Wordtune працює з текстами англійською, це чудовий інструмент для тих, хто хоче писати на рівні носіїв мови.

Thing translator

Інструмент створив розробник із Google Ден Мотценбекер на проєкті AI Experiments від Google Creative Lab. Нейромережа працює на базі платформи Google Cloud Vision API та перекладача Translate API.

Ці технології дозволяють з високою точністю розпізнавати об'єкти на картинках та видавати машинний переклад. Нейромережа зчитує форму предмета, шукає збіги, розпізнає мову і перекладає назву обраною мовою.

Зборники ШІ та інструкцій

Існують сервіси-збірки ШІ-інструментів, які дозволяють швидко знайти потрібний інструмент для будь-якої мети.

Перший — сервіс, що містить близько 1000 ШІ-інструментів за категоріями із сотень джерел, понад 900 інструкцій ChatGPT, підкасти та навіть фільми. Зручно мати кілька інструментів для завдання в одному місці.

А тут зібрані безкоштовні вказівки для різних мовних моделей, таких як ChatGPT, під безліч різних завдань (програмування, маркетинг, навчання і т.д.).

Важливо відзначити, що, хоча нейронні мережі є потужними інструментами, для їхнього ефективного використання та впровадження потрібен значний обсяг даних та досвіду. Часто краще працювати з командою досвідчених фахівців за даними та розробників, щоб використовувати нейронні мережі у маркетингу.

Крім того, всі отримані результати необхідно вичитувати і перевіряти, тому що нейромережі все ж таки не видають виключно правильні відповіді.