Все про QA: Від старту до Senior

Все про QA: Від старту до Senior

  • 1 листопада, 2021
  • читати 7 хв
Олексій Мелашенко
Олексій Мелашенко TechOps Manager у Infront X, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Сучасний світ стає все більш динамічним. Створюються нові технології, йдуть у минуле ті, що віджили своє. Світ змінюється, змінюються підходи, методології та… люди.

Усі чули про світчерів — тих, хто з низки причин не хоче чи не може продовжувати займатися тим, чому навчений або чим займався раніше. І тоді вони починають дивитись на ті напрямки, де життя б'є ключем, де можна отримувати гідні умови праці, оплату, знання. Зокрема, на IT.

«Увійти в айті» — мем, широко відомий на просторах інтернету. І QA є однією з легких точок входу.

Але у чому причина? Чи означає, що якщо не зміг стати програмістом, йди в QA? Давайте розберемося, чи це так.

Спочатку давайте подивимося, який мінімальний багаж знань знадобиться від Junior QA Engineer? Чому навчання в комп'ютерній школі Hillel займає аж 4 місяці?

Знання:

  • Розуміння життєвих циклів. SDLC, STLC, issue life cycle.
  • Розуміння процесів та підходів до розробки ПЗ. Наприклад, зараз активно використовується Agile (Scrum, Kanban).
  • Документація. Вміння читати та перевіряти вимоги, оформляти звіти про знайдені помилки, тест кейси, чеклісти. Корисною навичкою буде вміння планувати роботу (Test Plan) і скласти звіт про проведену роботу (Test Report).
  • Тестування контекстно-залежне. Для початку варто бути спеціалістом широкого профілю. А це означає, треба мати уявлення про тестування веб (web) та мобільних додатків (native), клієнтських додатків та серверної частини (API), баз даних (SQL).
  • Різні види тестування (functional, performance, usability, etc.)
  • Гарна комунікація. Тестувальник — як клей і останній рубіж. Він присутній із самого початку проекту і до самого кінця. Він – адвокат користувача. Спробуйте в день релізу повідомити програміста, що його ідеальний код вимагає доопрацювання та виправлень. А менеджеру — дати чітку структурну картинку того, що відбувається.

Інструменти:

  • Існує система tracking. Наприклад, Jira. Повірте, там багато всього.
  • API Testing (Postman). Тестувати серверну частину також потрібно.
  • WebDevTools. Тестуючи інтернет, куди без них.

Як бачимо, не так і мало.

Свого часу, закінчивши інститут, я міг іти і на сисадміна, і на програміста, і навіть бути «залізником».

Так вийшло, що, ще проходячи переддипломну практику, я мав можливість попрацювати і програмістом, і сисадміном. Наступні кілька місць роботи мене розривали між цими двома напрямками. Ось тоді в мене й сформувалася думка, що хочу бачити весь проект. Хочу знати та бачити, як він розвивається, чому і для чого. Мені був потрібен helicopter view. І шляхів у мене було два — або QA або менеджмент. Але я ж технар, і QA якраз про те саме. Пізніше я зрозумів, що можна було й поєднати знання в QA Manager. Але це вже зовсім інша історія.

Отже, у нас вималювався портрет тестувальника.

Це людина, яка хоче бачити весь проект, а не лише його частину — інфраструктуру, бізнес-логіку, візуальну виставу, операцію з даними. Це людина, яка поєднує і технічні знання — так, синьйор повинен розуміти, як ті чи інші технічні рішення можуть вплинути на стабільність роботи, знати типові помилки, що супроводжують ті чи інші технології та підходи, і мати софт скіли. Це вміння домовитися з командою, з менеджментом, нерідко з замовником. І не важливо, світчер ви чи просто молодий фахівець, який шукає свій шлях до душі.

Важливо, що ви готові розвивати себе, любите робити світ краще і вам небайдуже, як почуватимуться користувачі вашого продукту.

То як же розвинути себе від новачка до досвідченого фахівця? Ось кілька порад, які я можу дати:

  • SMART — наше все. Все, що неможливо виміряти, неможливо оцінити. Ця навичка потрібна і при тестуванні вимог, і при оформленні звіту про знайдену помилку. Чеклісти, тест кейси. Скрізь необхідне вміння лаконічно, по суті, вимірно висловити думку.
  • Ментор — запорука успіху. Вчіться хорошому, поганому життя і так навчить. Часто студентів манить легкість влаштування на роботу, де вони будуть єдиними інженерами QA. Їм здається, що вони можуть збудувати все під себе. Але ж на початковому етапі хороший приклад навіть важливіший за зарплатню. Отримуючи знання, зарплатню набагато легше розвивати! Не соромтеся прямо на співбесіді уточнювати, чи у вас буде ментор, хто він, який його досвід. Починайте тестувати компанію вашої мрії ще зі співбесіди. На співбесіді не тільки вас співбесідують, а й ви співбесідуєте компанію.

Рекомендуємо публікацію по темі

  • Регулярні 1:1. Це наради з вашим ментором, де ви не обговорюєте робочі питання — для цього є наради. Це час, коли ви можете обговорити план розвитку вас як фахівця. Ви повинні мати цілі та критерії оцінки їх досягнення. Так, це знову про SMART. Повірте, він скрізь.
  • Соціалізуйтеся. Нерідко ви зможете отримати пораду звідти, звідки не чекали. Чим більше коло вашого спілкування, тим легше знайти відповіді, можливості, підказки.
  • Прислухайтесь до себе. У спеціаліста є два загальні напрями розвитку. Individual contributor — досвічений технічний фахівець. Manager — той, хто організовуватиме людей, працюватиме на процесному рівні. Що вам ближче? Куди інвестувати ваш час, увагу, кошти? Прислухайтесь до себе.
  • Знаєте, у чому різниця між Junior та Middle? А між Middle та Senior? Перша пара, скоріше, у технічних навичках. Друга вже більше про мислення. Хороший Middle цілком може бути так само технічно підкований, як і Senior. Різниця ж між ними у ставленні. До продукту. До процесів. До своєї ролі на проекті. Я не розповідатиму вам про модель ставлення до фахівця — mentoring, couching, support і delegation. Це виходить за межі статті. Скажу коротко. Новачка треба навчати, і він має бути відкритим до навчання. Middle більше потребує підтримки і м'якого наставництва. Синьйор — на нього можна покластися. Але для цього він має бути справді синьйором з мислення, а не по бейджу в компанії. Тоді все буде правильно.

Підсумок простий. Будьте собою, прислухайтеся до себе, до того що вам ближче. І навчайтесь, завжди навчайтеся. Це шлях довгим у життя. А я вам бажаю цікавих завдань, добрих людей навколо та щастя.

Рекомендуємо курс по темі