Посібник із виживання під час навчання

Посібник із виживання під час навчання

  • 30 липня
  • читати 15 хв
Юлія Клімук
Юлія Клімук Manual QA Engineer у Nova Digital, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Навчання може бути викликом, особливо коли це стосується інтенсивних курсів або нових навичок. Це дуже важлива тема, і багато хто не ставиться до цього серйозно. Однак, як можна якісно вчитися, якщо вас постійно відволікають і ви нервуєте через дрібниці? Важливо створити правильні умови для навчання, щоб мати можливість повністю зануритись у процес і досягти максимальних результатів.

Ось декілька порад, які я сама використовую коли навчаюсь.

1️⃣ ПІДГОТУЙТЕ МІСЦЕ ДЛЯ ЗАНЯТТЯ, ДЕ ВАМ БУДЕ КОМФОРТНО

Виберіть місце для навчання, де ви зможете сконцентруватись і відчувати себе комфортно. Облаштуйте його так, щоб вам було зручно сидіти тривалий час, переконайтеся, що є достатньо освітлення і мінімум чинників, які можуть відволікти. Додайте необхідні навчальні матеріали під рукою, щоб уникнути постійного відволікання на їх пошуки.

Наприклад, я використовую улюблене місце біля вікна: купила спеціальну підставку для ноутбука, завжди тримаю прохолодну воду поруч і блокнот з ручкою для нотаток і запитань. Це допомагає мені залишатися зосередженою під час навчання.

2️⃣ ЗНАЙДІТЬ ЧАС, КОЛИ ВАМ БУДЕ ЗРУЧНО РОБИТИ ДОМАШНІ ЗАВДАННЯ

Визначте найкращий час для виконання домашніх завдань, зважаючи на ваш розклад і біоритми. Це може бути ранок, якщо ви продуктивніші вранці, або вечір, якщо ви «‎сова».

Головне — встановити регулярний графік і дотримуватися його, щоб виробити звичку.

Наприклад, мені подобається дивитися відео ввечері після роботи, а практичні завдання мені подобається робити вранці до сніданку.

3️⃣ ПОПРОСІТЬ ВАШИХ БЛИЗЬКИХ НЕ ТУРБУВАТИ ВАС ПІД ЧАС НАВЧАННЯ

Під час навчання наше життя нікуди не зникає, і ми все ще маємо виконувати повсякденні обов'язки та взаємодіяти з родиною. Ваша сім'я повинна розуміти важливість вашого навчання й підтримувати вас у цьому процесі. Їхня допомога може виражатись у простих діях — не відволікати вас у визначені години. Поясніть своїм близьким, що під час навчання вам потрібен час і простір для концентрації. Домовтеся про певні години, коли вас не слід відволікати, щоб ви могли повністю зануритись у процес навчання. 

4️⃣ ПІД ЧАС ОНЛАЙН-ЗАНЯТЬ ВМИКАЙТЕ КАМЕРУ

Не всі люблять вмикати камери під час онлайн-занять, але це є дуже корисною практикою. 

По-перше, це прояв поваги до викладача, якому складно викладати, не бачачи співбесідників. По-друге, увага на занятті може змінюватись, і коли камера вимкнена, є дуже велика спокуса переглянути стрічку новин у Telegram, оскільки викладач цього не побачить. Але це негативно вплине на ваше сприйняття матеріалу, оскільки ви не будете у фокусі уваги, і частина заняття пройде марно, навіть якщо здається, що це всього на «1 секунду».

5️⃣ СВОЄЧАСНИЙ ВІДПОЧИНОК

Багато хто говорить про дисципліну, але це марно, якщо ви себе виснажите. Курс — це не спринт, це марафон, і на марафоні ніхто не біжить на повну силу від початку до кінця. Так само і в навчанні: навантаження має бути рівномірним!

Ніколи не забувайте про відпочинок. Регулярні перерви допомагають уникнути перевтоми та зберегти високу продуктивність. Плануйте час для відпочинку й релаксації, щоб відновити сили та зарядитись енергією для подальшого навчання.

Наприклад, це можуть бути вечірні прогулянки, заняття спортом, перегляд фільмів, настільні ігри чи будь-яка інша діяльність, що допомагає вам розслабитись.

6️⃣ НАГОРОДЖУЙТЕ СЕБЕ

Встановіть систему винагород за досягнення. Система винагород працює, оскільки вона стимулює мозок асоціювати зусилля з позитивними емоціями, що допомагає підтримувати мотивацію.

Наприклад, можна нагороджувати себе за успішне виконання домашнього завдання. Це можуть бути маленькі приємності, такі як чашка улюбленої кави, покупка нової книги, похід у театр або покупка якоїсь речі для вашого хобі. Нагороди допомагають підтримувати мотивацію і роблять процес навчання приємнішим. Детальніше про це можна прочитати у книзі «Атомарні звички».

7️⃣ БУДЬТЕ ГОТОВИМИ ДО ВИКЛИКІВ

Будьте готові до того, що навчання — не завжди гладкий і планомірний процес. Бувають моменти, коли вам не хочеться нічого робити. Це часто трапляється через вихід із зони комфорту, коли ви зіткнетесь із новими викликами або важкими завданнями.

Важливо пам'ятати, що будуть моменти, коли деякі поняття або завдання будуть незрозумілими, і це абсолютно нормально. У таких випадках важливо мати стратегію — спробуйте розв'язати проблему самостійно, переглядаючи заняття або додаткові матеріали, або ж зверніться за допомогою до викладача. Не залишайте питання невирішеними, адже кожен навчальний момент є можливістю для розвитку і зростання.

Пам'ятайте, що кожен виклик під час навчання — це можливість для особистого зростання і досягнення нових вершин у вашій освітній подорожі.

Рекомендуємо публікації по темі