Чи є сенс вчитися на мануального тестувальника у 2024 році

Чи є сенс вчитися на мануального тестувальника у 2024 році

  • 28 лютого
  • читати 8 хв
Юлія Клімук
Юлія Клімук Manual QA Engineer у GlobalLogic, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Дуже провокативне питання стоїть перед школами та вчителями, та дуже серйозне питання стоїть перед студентами котрі бажають змінити своє життя - чи варто йти на навчання на тестувальника у 2024 році?

В першу чергу, ми повинні розглянути актуальність професії в цілому, оскільки останнім часом деякі команди розробки дійсно відмовляються від окремих тестувальників на користь автоматизованого тестування та участі розробників у тестуванні. Тим не менш, це не означає, що навички мануального тестування не мають значення. Багато компаній все ще шукають людей, які можуть проводити мануальне тестування, щоб гарантувати високу якість продуктів і виявити проблеми, які не завжди можуть бути виявлені автоматизованими інструментами. Про це свідчать відомі сайти пошуку роботи, такі як djinni (133 вакансії), DOU (197 вакансії) і LinkedIn (109 вакансій). Компанії наймають окремих фахівців, оскільки розробникам не завжди вистачає часу на тестування.

Таким чином, відповідь є однозначною: професія залишатиметься актуальною протягом наступних десяти років.

Яка зараз ситуація на ринку України?

Це буде нашим наступним питання, на яке варто звернути увагу. Сфера інформаційних технологій пережила значні зміни протягом останніх двох-трьох років. З 2021 року кількість усіх робочих місць впала майже у чотири рази, згідно з djinni. Однією з причин може бути зростання кількості професіоналів у галузі, оскільки кількість людей, які хочуть працювати в галузі, залишається значною, незважаючи на несприятливі умови в світі.

Це все зрозуміло, а як щодо початківців тестувальників? Згідно з Djinni, наразі є 22 вакансії на посаду тестувальника без досвіду для 3561 кандидатів. Заробітна плата коливається від 300 до 600 доларів. В середньому до 178 кандидатів відгукуються на одну посаду.

Незважаючи на те, що ситуація на ринку здавалася несприятливою, є позитивні новини.

У січні рекрутери опублікували на Djinni 10 214 вакансій, на 30% більше, ніж в грудні, і навіть на 150 вакансій більше, ніж в листопаді.

Крім того, кожен тиждень вони показують статистику щодо кандидатів і вакансій:

Якщо підсумувати, з одного боку, ми бачимо значне падіння порівняно з бумом 2021 року. Кількість вакансій зменшилась, конкуренція зросла. З іншого боку, війна змусила IT-компанії адаптуватись до нових умов, і зараз ми бачимо пожвавлення на ринку.

Чи є сенс йти на тестувальника в цій ситуації?

Відповідь однозначна: так, є!

Чому?

  • Попит на тестувальників залишається високим. Тестування - це невід'ємна частина розробки будь-якого програмного забезпечення, і без кваліфікованих тестувальників неможливо гарантувати його якість.

  • Професія тестувальника доступна для людей з різним досвідом та навичками. Навіть якщо ви не маєте технічної освіти, ви можете розпочати кар'єру тестувальника з нуля.

  • Тестування - це динамічна та цікава професія. Ви будете постійно стикатися з новими задачами та викликами, що робить роботу тестувальника не монотонною. Нема двух однакових проєктів, кожен проєкт - це зріст для фахівця!

Звичайно, не все так просто. Знайти роботу тестувальником може бути непросто, адже конкуренція на ринку висока.

Поточна ситуація на ринку змушує нас багато працювати над собою, бо залишаються наймотивованіші та найсильніші кандидати.

Рекомендуємо курс по темі

Що ж робити?

По-перше, отримайте базові знання з тестування. Існує багато онлайн-курсів та ресурсів, які допоможуть вам у цьому.

По-друге, потрібно працювати над соціальними мережами, резюме та портфоліо. Років 10 тому достатньо було пройти курси та знати базові відповіді на базові запитання, а наразі потрібно:

  • працювати над детальним заповненням профілю на лінкедині та проявляти свою активність там - писати свої дописи, коментувати дописи інших користувачів

  • вичитувати резюме по 10-20 разів, перевіряти на орфографічні та граматичні помилки та вміти вмішати свій досвід на 1 аркуші паперу,

Вся ця ситуація змушує нас бути унікальними, з кожним роком все більше цінуються особистість, та все більше підіймається теми розвитку власного бренду.

По-третє, Практикуйтесь. Найкращий спосіб навчитися тестувати - це практикуватися. Можна чудово знати теорію, але який сенс якщо не розумієш як все це працює? Також багато вакансій потребують досвіду і тому це змусило кандидатів об’єднуватися разом і створювати свої власні проєкти! Раніше кожен був сам за себе, і на такі ініціативи дивилися дуже дивно, а зараз дуже багато різних класних ініціатив від різних людей.

Наприклад, у Лінкедіни можна знайти об'яви де різни розробники просять протестувати свій власний невеличкий проєкт, щоб впевнитись, що він добре працює та що в ньому нема критичних багів. Також можуть бути об'яви, де просять взяти участь у проєктах котрі пов'язані з волонтерством (наприклад, сайт для збору якоїсь бригади, чи оновлений сайт музею, чи сайт, де розміщуються різні тварини котрі шукають свій дім). Такі проєкти зазвичай не мають грошей на розробку, і деякі волонтери пропонують оновити/розробити за безплатну ініціативу. Хоча це і безоплатна робота, але проєкт все одно працюючий, і все одно можна получити реальний досвід - робота та комунікація в команді, знаходження багів та створення тестової документації, тестування вимог, проведення різних типів тестування.

Більше того, навчальні заклади і школи намагаються створювати додаткові ініціативи для студентів, щоб підготувати їх до викликів сучасного ринку праці. Це можуть бути спеціалізовані курси, менторська підтримка та участь у реальних проектах. Наприклад Hillel:

  • Розробив новий технічний курс QA Pro, на якому ви можете вивчити базові навички програмування, отримати поглибленні знання з Постману, подивитись на різні види API, налаштовувати самим CI/ CD та працювати з Nosql.

Рекомендуємо курс по темі

  • Створив програму Hillel Reality Program, де студенти працюють над веб застосунком з метою надання українцям легкого й ефективного доступу до найважливішої інформації для їх адаптації у новій країні чи місті. Скажу більше якщо команда зробить все вчасно, то отримає грант на навчання у 140 тис. грн)

Рекомендуємо публікацію по темі

Четверте, будьте активними. Відвідуйте IT-конференції, зустрічі та онлайн-форуми, щоб познайомитися з людьми з індустрії. Хто зна до чого доведе це знайомство? Може до першої роботи :)

І останнє - не здавайтеся. Пошук роботи може зайняти час, але не втрачайте ентузіазму. Якщо подивитись на загальну статистику студентів після курсів, а саме за тими хто находить роботу, то можна точно сказати, що “велика формула успіху” полягає в тому, що не знаходять роботу тільки ті люди, котрі не шукають її чи зупиняють пошуки.

Отже, не дивлячись на тимчасові складнощі, сфера мануального тестування залишається важливою та перспективною. Це може бути відмінною кар'єрною перспективою для тих, хто цікавиться ІТ та бажає внести свій внесок у розвиток програмного забезпечення. Навчайтеся, розвивайтеся та підтримуйте свої мрії - це час, коли ринок рухається навіть у важкі часи.