Стати програмістом: 7 важливих дій

Стати програмістом: 7 важливих дій

  • 17 грудня, 2018
  • читати 3 хв
Володимир Котомін
Володимир Котомін Delivery Manager у Exadel

Зі швидко зростаючим ринком програмного забезпечення вхід в інформаційні технології може стати подією, яка змінить життя. Інженер-програміст початкового рівня у Сполучених Штатах отримує на 15% більше середньої заробітної плати в країні. В Ізраїлі — це 100%. В Україні новачок може заробити в шість разів (!) більше середньої зарплати в країні. Додаткові пільги, такі як безкоштовна стоматологічна допомога і безкоштовний автомобіль, можуть зробити різницю ще більше.

Але що, якщо ви — офіціантка або різноробочий? Чи можете ви отримати високотехнологічну роботу?

Так! І на високому рівні вам потрібно пройти сім етапів, перш ніж подати заявку на високотехнологічну роботу:

Оберіть тему

Розробник vs Тестувальник

Вибір напрямку тестування передбачає плавну криву навчання, але більш високу конкуренцію і більш низькі зарплати. Область розробки програмного забезпечення може запропонувати більш високі зарплати, але для цього потрібне знання хоча б однієї з мов програмування, таких як C ++, PHP або JavaScript, і розуміння однієї з баз даних, таких як MySQL, Mongo або Oracle.

Двомовність допомагає

Знаючі іноземну мову можуть скористатися управлінської можливістю стати менеджером проекту. Ця ніша буває двох варіантів: (загальний) менеджер проекту і технічний менеджер проекту. Перший передбачає наявність сильних управлінських навичок, а варіант технічного менеджера проекту вимагає, як управлінських, так і технічних навичок.

Крім керівних посад людина, яка знає іноземну мову і з сильними аналітичними здібностями може стати бізнес-аналітиком, щоб служити зв'язком між закордонним бізнесом та місцевими розробниками.

У всякому разі, навіть якщо ви більш-менш володієте іноземною мовою, підіть на мовні курси. Добре знання іноземної мови може додати до 20% до вашої зарплати.

Лідерські компетенції

І якщо ви керували невеликою командою в минулому, стати Scrum-майстром може бути хорошим вибором. Scrum-майстер керує процесом обміну інформацією. Ця ніша вимагає нульового технічного досвіду поряд з помірною вимогою володіння іноземними мовами.

Як тільки ви вибрали нішу, почніть освоювати тему.

Освоєння предметної області

Існує три альтернативи для оволодіння темою:

  • персональний наставник (ментор);
  • курси програмування;
  • самоосвіта.

Наявність персонального наставника — найефективніший і швидкий спосіб просування вперед, але в довгостроковій перспективі він може бути дещо дорогим. Самоосвіта — це найповільніший шлях, але в кінці він може принести видатні результати. Курси програмування стоять десь посередині.

Рекомендуємо курс по темі

Сертифікати

Отримання сертифікату може бути складним, дорогим і трудомістким. Але один з таких сертифікатів виділить вас в натовпі:

  • Сертифікат фахівця з управління проектами (Project Management Professional, PMP) відповідає як (загальному) менеджерові проекту, так і технічному менеджерові проекту.
  • Сертифікат фахівця з бізнес аналізу (Certified Business Analysis Professional, CBAP) продемонструє вашу майстерність як бізнес-аналітика.
  • Сертифікат майстра по Scrum (Professional Scrum Master, PSM) підтверджує, що ви стали майстром Scrum.

Соціальна мережа

LinkedIn — це набагато більше, ніж цифрове резюме. Наявність безкоштовної сторінки на LinkedIn вигідно використанням вашої професійної мережі для подальшого найму.

З деякими предметними знаннями, щонайменше, одним свіжим сертифікатом і відповідними професійними зв'язками починайте створювати своє резюме.

Створення резюме

Ви можете подумати, що ваше резюме ідеальне, але попросіть професіонала про допомогу. Це може бути витратним, але це варто того.

Методи пошуку роботи

Зазвичай для отримання роботи потрібно до трьох місяців. Пошук роботи — це теж робота. Ви повинні бути готові інвестувати більшу частину свого вільного часу, щоб домогтися результату. У цій роботі потрібно використовувати як локальні, так і глобальні ресурси. Навіть класичні рекламні сайти з розділами, присвяченими роботі, повинні бути у вашому полі зору.

Рекомендуємо курс по темі

Розумна боротьба з труднощами

Нарешті, загальний процес може тривати до року. Невдачі будуть зустрічатися на шляху до вашої мети. Будьте готові оцінити проміжні результати, переглянути свою стратегію і продовжити рух вперед.

Рекомендуємо публікацію по темі

Успіхів!

Оригінал статті

Рекомендуємо публікацію по темі