DERMASMART — інноваційне рішення для діагностики шкіри

DERMASMART — інноваційне рішення для діагностики шкіри

  • 8 липня
  • читати 10 хв
Оксана Томашенко
Оксана Томашенко Content Manager у Hillel IT School

Укуси комарів, пігментні плями, натертості шкіри й почервоніння, алергійчні реакції, ранки й подряпини — влітку ці проблеми стають ще частішими серед дітей і дорослих. Та не завжди є можливість відразу звернутися до лікаря, а самолікування подорожником — теж сумнівна ідея.

Усе це вирішить DERMASMART. Це застосунок для швидкої діагностики шкіри, який надає рекомендації щодо можливої первинної допомоги та координує з лікарем, який надалі зможе допомогти офлайн із лікуванням.

Катерина Дорошенко, CEO й ідейна натхненниця DERMASMART розповідає, що давно виношувала цей задум проєкту. Але не мала досвіду в сфері IT та сучасних технологій. Завдяки тому, що потрапила в команду, де є люди з відповідними вміннями, ідея змоглла втілитись у життя. Надалі Катерина хоче, щоб додаток міг впізнавати онкологічні захворювання шкіри. Застосунок не буде ставити 100% діагноз, але буде радити пройти дослідження в лікарні, тому що є вірогідність небезпечного захворювання.

Це застосунок, завдяки якому ви можете лежачи на дивані сфотографувати якусь частину тіла, де вам здається, що є подряпина, висипання чи дерматологічна проблема. Усі ми по-різному реагуємо на таку ситуацію: забиваємо і це перетворюється на реальну проблему, а дехто дуже сильно нервує декілька днів, доки не зможе потрапити до лікаря. Засновниця проєкту — дерматолог із багаторічним досвідом роботи і щодня вона обстежує пацієнтів із такими скаргами. І тому їй дуже зрозумілі ці проблеми. Додаток не претендує на 100% результат, але має на меті ідентифікувати серйозні захворювання і в такому разі радить звернутися до лікаря. У застосунку відображається вірогідність декількох можливих варіантів захворювання. Програма аналізує фото й надає відсоткове значення, щоб користувач розумів ризики. Також додаток не є інструментом для лікування чи заспокоєння, а для попереднього запису до лікаря. Така система зручна і для лікаря, який отримає сповіщення відразу з фото й описом. Для багатьох невизначеність є страшнішою за сам діагноз, тому що передбачають серйозні захворювання.
Гліб Максименко, CEO та співзасновник G*Incubator про додаток

Особливо корисним такий додаток буде для військових. На передовій немає можливості миттєво вилікувати певні види дерматологічних захворювань. Наприклад, під час пекельної літньої спеки та носіння кирзових берців виникають натертості, спітніння і шкіра по-різному реагує. До цього додаються укуси комарів і кліщі. Саме тому воєнним потрібні не лише базові медикаменти, а й можливість ідентифікувати захворювання. Важливо, щоб солдат самостійно надав собі допомогу у разі незначної проблеми та, навпаки, не втрачав час і звернувся до спеціалістів, якщо ситуація серйозна. Це зручно і для волонтерів, які розумітимуть, що саме потрібно в тій чи іншій роті й не збиратимуть медикаменти хаотично.

Усе це стало можливим завдяки G*INCUBATOR — екосистемі, яку запустили для системної підтримки та розвитку стартапів у серпні 2023 року. Наразі ще 6 стартапів перебувають на фінальній стадії, серед яких освітня платформа й інструментальний онлайн-майданчик для реалізації ініціатив. Про них читайте у наступних статтях.