Поради, як зробити e-mail розсилку найефективнішою

Поради, як зробити e-mail розсилку найефективнішою

  • 29 грудня, 2023
  • читати 10 хв

Ви коли-небудь замислювалися, чи дійсно ваші підписники хочуть отримувати імейли, які ви їм надсилаєте?

Ну, вони ж підписалися, значить, на якомусь рівні вони повинні цього хотіти, чи не так? 

На жаль, правда не така проста. Можливо, ваші підписники вирішили отримувати розсилку лише для того, щоб отримати доступ до певного вебінару. Вони не були зацікавлені в наступних маркетингових листах і, швидше за все, просто проігнорують їх.

Це явище називається «сіра пошта», і воно є важливішим, ніж думають маркетологи.

Такі підписники хоча й збільшують поштову базу, вони часто знижують рівень залученості в імейл-розсилки, незалежно від її частоти. 

В статті постараємось розібрати поради, як зробити емейл розсилку краще. Адже e-mail розсилка це не просто автоматизована відправка листів, це і піклування про підписників.

Поринаємо в дослідження від американських сервісів Databox та SeventhSense, які опитали 75 компаній:

Найкращий день тижня для надсилання маркетингових листів

Понад 40% респондентів відповіли, що розсилка email листів у вівторок виявилася найкращою для позитивного залучення. На другому місці — понеділок із менш ніж 20%. За ним йдуть середа та четвер, кожен з яких набрав близько 15%.

П'ятниця та субота отримали дуже низькі бали: менше 5% респондентів визначили кожен з них як найкращий варіант. Жодна з компаній не назвала неділю найкращим днем для надсилання імейлів та отримання позитивної реакції.

Зрозуміло, що чим ближче до вихідних, тим менша ймовірність того, що ви отримаєте відповіді на свої листи.

Як часто слід надсилати маркетингові листи?

Щоб заглибитися в те, як інші маркетологи оптимізують час відправки, спершу потрібно було визначити, як часто маркетологи відправляють листи своїм підписникам.

Найпопулярнішими відповідями були «щотижня» та «кілька разів на тиждень». Близько 45% респондентів надсилають листи щотижня, а близько третини роблять це кілька разів на тиждень.

Як налаштувати частоту розсилки на основі даних

Багато респондентів зазначили, що необхідно проводити дослідження та визначати оптимальну частоту розсилки для бізнесу. Це означає, що спершу потрібно зрозуміти своїх клієнтів.

Вивчення середніх показників частоти розсилок у вашій галузі — це гарний початок, але весь процес, швидше за все, вимагатиме певних спроб і помилок.

Порада: Наскільки ефективні ваші email-кампанії?

Щоб виміряти ефективність вашої стратегії email-маркетингу, ви можете використовувати дані для аналізу окремих email-кампаній і того, який контент користується найбільшою популярністю, щоб залучити більше підписників і кваліфікованих лідів. 

Користуйтесь такими показниками:

  • Коефіцієнт відкриття листів. Відстежуйте загальний коефіцієнт відкриття імейлів та визначайте будь-які сплески або падіння, пов'язані з конкретними кампаніями.
  • Коефіцієнт кліків на імейл. Відстежуйте показник кліків, щоб дізнатися, скільки отримувачів дійсно натискають на ваші заклики до дії.
  • Нові підписники. Дізнайтеся, скільки щоденних підписників ви отримали за останній час.
  • Email-пайплайн. Який відсоток відповідей на ваші імейли на різних етапах? Зробіть огляд відправлених, доставлених, відкритих імейлів за останній тиждень та/або місяць.

Вивчайте поведінку ваших клієнтів

Це досить простий спосіб перевірити, чи ефективні ваші листи. Просто перевірте, чи взаємодіють підписники з надісланим контентом.

Понад 72% респондентів зменшують частоту розсилки для одержувачів, які більше не відкривають листи або не переходять за посиланнями.

Проте, майже 30% все ще надсилають однакову кількість листів користувачам незалежно від їхньої залученості, і це не є хорошою практикою з кількох причин.

Однією з таких причин є «сіра пошта», про яку йшлось на початку.

Інша причина полягає в тому, що зниження рівня залученості через невідкриті листи, а також той факт, що одержувачі можуть просто позначати ваші імейли як спам, означає, що ваш рейтинг відправника може постраждати.

І це може стати справжньою проблемою. Якщо у вас низький рейтинг відправника, інтернет-провайдери можуть почати автоматично надсилати ваші імейли до папок «Спам» одержувачів.

Близько трьох чвертей наших респондентів зазначили, що відстежують свій рейтинг, а понад 62% з них вважають його дуже важливим показником.

Якщо ви відстежуватимете показники доставки та повернення імейлів, а також відсоток відповідей на них і використовуватимете цю інформацію для зміни каденції відправлення, ви зможете уникнути багатьох проблем у довгостроковій перспективі.

Сегментуйте користувачів

Замість того, щоб надсилати імейли всім з однаковою частотою, ви можете спробувати сегментувати список розсилки відповідно до профілів отримувачів. Попрацюйте над визначенням найбільш та найменш залучених членів вашої аудиторії та розробіть стратегію, призначену для кожного сегмента.

Наприклад, можна надсилати щомісячні кампанії, які складаються з 2-4 листів на місяць, але не звертатись до однієї і тієї ж аудиторії щоразу. Це дозволить розігріти свою аудиторію, не перевантажуючи її, і зробить ваші повідомлення цільовими.

Ключовим моментом тут є те, що повідомлення мають бути цільовими. Ви хочете надсилати своїм підписникам лист, який відповідає їхньому етапу купівельної подорожі. Знеособлені, універсальні електронні листи навряд чи матимуть значний вплив на ваших клієнтів. Цифровий маркетинг і комунікація стали занадто персоналізованими для цього. Люди очікують більшого.

Отримавши список нових контактів, треба сегментувати контакти на основі їхніх інтересів, позиції та больових точок. Адже загальні, типові, масові електронні листи є неефективними і шкодять нашій репутації.

Порада: можна починати з циклу «три листи за три дні», перш ніж включити одержувачів у стандартний потік електронної пошти.

Слідкуйте за своїми показниками

Якщо і є одна річ, з якою всі погоджуються, то це те, що ваші метрики повинні керувати вами. Кожен бізнес та аудиторія відрізняються один від одного.

Наприклад, найкраще працює відправка листів кілька разів на тиждень. Надсилайте кілька інформативних листів щотижня.

Звичайно, те, що спрацювало для SaaS-бізнесу, який постійно випускає нові оновлення для свого продукту і вигадує нові способи допомогти своїм клієнтам, може не спрацювати для всіх.

Уявіть, що відділ розвитку бізнесу використовує різні змінні для визначення частоти розсилок. До них відносяться: на якому етапі життєвого циклу управління залученням знаходиться клієнт, ідеальна сегментація клієнтів, а також дані про їхні патерни залучення.

Якщо підписники демонструють зниження рівня залученості, зменшуйте частоту розсилок, і якщо рівень залученості падає нижче певного рівня, змінюйте тип електронного листа, який надсилається.

Такий гнучкий метод розсилки може здатися складним, але програмне забезпечення для автоматизації маркетингу дає вам можливість налаштовувати графіки відправки. Цілком ймовірно, що цей метод стане більш поширеним.

Додайте цінності, щоб зменшити кількість відписок

Хоча це не впливає на частоту розсилок безпосередньо, це хороший спосіб підвищити відсоток залученності.

Часто частота має менше значення, ніж цінність, яку ви надаєте.Перш ніж думати про частоту, слід зосередитися на цінності, адже кожен лист, який ви надсилаєте, повинен мати певну цінність для ваших клієнтів.

Однак збільшення частоти розсилки часто призводить до зниження конверсії, зводячи нанівець потенційні переваги. Тож майте це на увазі, коли відстежуєте свої показники.

Електронна пошта — це неймовірно потужний маркетинговий канал, який варто оптимізувати. Якщо ви хочете скористатися перевагами успішної email-маркетингової кампанії, вам потрібно переконатися, що ви надсилаєте потрібні імейли в потрібний час потрібним людям.

Рекомендуємо курс по темі