Які якості потрібні, щоб стати бізнес-аналітиком?

Які якості потрібні, щоб стати бізнес-аналітиком?

  • 13 квітня, 2022
  • читати 7 хв
Владислав Єрмаков
Владислав Єрмаков Lead Analyst у GlobalLogic, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Останнім часом професія бізнес-аналітика стала вкрай затребуваною для IT компаній.

І якщо раніше роль посередника між командою розробки та замовником виконував лише проектний менеджер, то зараз цю роль активно доповнює бізнес-аналітик, який починає займатися проектом від стадії планування та до фіналу.

Бізнес аналітика це не просто передача вимог від замовника до команди розробки, а й аналіз кожного етапу проекту.

Бізнес аналітик знаходить недостатні вимоги, нелогічності у проекті, аналізує ринок, пише вимоги та специфікації, вивчає цільову аудиторію.

Софт скіли для бізнес-аналітика

  • Комунікація. Бізнес аналітики постійно взаємодіють із менеджерами, клієнтами, користувачами, технічними спеціалістами та іншими стейкхолдерами. Хороша навичка комунікації допоможе чітко висловлювати свої думки, ідеї, особливо під час обговорення з людьми різного рівня розуміння технологій. Навичка активного слухання також допоможе під час спілкування. Вміння писати зрозумілою мовою та навичка створення презентацій також корисні при обговоренні бізнес-стратегій. Успіх проекту може залежати від того, як і якою мовою ви подасте інформацію зацікавленим сторонам.
  • Критичне мислення. Перш ніж обрати шлях для вирішення проблеми, бізнес-аналітик повинен використовувати навички критичного мислення для оцінки безлічі варіантів та можливих ризиків, пов'язаних з ними. Хороший бізнес аналітик вдумливо ставить питання і вигадує оригінальні шляхи вирішення проблем.
  • Вміння вирішувати проблеми. Вкрай важлива для будь-якого менеджера навичка, адже один із обов'язків бізнес-аналітика — допомога у вирішенні проблем, аналіз джерел та шляхів реалізації рішень.
  • Перемовини. Як посередник між бізнесом та технологією, бізнес аналітик має бути достатньо переконливим для задоволення бажань клієнта та потреб бізнесу. Ведення перемовин із клієнтами, колегами та командою розробки також є важливими обов'язками бізнес-аналітиків.
  • Увага до деталей. При роботі з великим обсягом інформації можна пропустити дрібні деталі, які є вкрай важливою частиною проекту.
  • Уміння швидко вчиться. Робота з різними доменними областями та великим обсягом інформації вимагає від бізнес-аналітика навички постійно та швидко навчатися.
  • Командна робота. Бізнес аналітики співпрацюють з керівниками та командами розробки, і вміння бути командним гравцем, а іноді й виконувати роль лідера, дозволяють ефективно взаємодіяти для досягнення цілей проекту.

Хард скіли для бізнес-аналітика

Бізнес аналітик в IT займається такою діяльністю:

  • Аналіз. Аналітичні можливості критичні для цієї ролі. Як бізнес аналітик ви повинні знати, як аналізувати дані, документи, дані користувача, робочі процеси, щоб визначити, як вирішити бізнес-проблему. До цієї ж навички відносять уміння працювати зі статистичними та аналітичними пакетами програмного забезпечення.
  • Дослідження. Кожен проект починається з проблеми чи питання, яке необхідно вирішити. Бізнес аналітику потрібні відмінні навички дослідження та вивчення, щоб зрозуміти кожен проект та вивчити всілякі результати. Сюди також включено вивчення ситуації, проведення маркетингових досліджень, збір інформації тощо.
  • Технологія. Як бізнес-аналітик, ви повинні розуміти не тільки потреби бізнесу, а й можливості технологій. Наявність базових навичок у мовах програмування та баз даних дозволяють правильно організувати роботу. Розуміння принципів та методів розробки програмного забезпечення є ключовим для виконання своїх обов'язків.
  • Управління проектом. Ще одна технічна навичка, необхідна бізнес-аналітика — це здатність ефективно керувати проектами. Це включає планування обсягу роботи, обробку змін, роботу з бюджетом, дотримання термінів.
  • Написання технічної документації. Бізнес аналітик повинен вміти описувати загальне бачення проекту для замовника та команди зрозумілою їм мовою, складати повний опис поведінки системи, архітектуру та користувачеві.
  • Управління вимогами. Відстеження змін та робота з вимогами — типова частина обов'язків бізнес-аналітика. У ході роботи з проектом зміни з'являються постійно, і збереження актуального стану документації та повідомлення про це всіх зацікавлених сторін є важливою частиною роботи.
  • Робота з ПЗ. Навички роботи з сервісами для відстеження завдань типу Jira або Trello, Microsoft Word або Google Doc, сервіси для прототипування, візуалізації, MS Visio, MS Power BI тощо.

Сподіваюсь, мені вдалося розповісти, хто такий бізнес аналітик.

Ми бачимо, що навички бізнес аналітика є поєднанням хард і софт скілів.

Якщо ви хочете стати успішним бізнес-аналітиком, знання та покращення всіх вищезгаданих навичок вам допоможе. При цьому ви можете покращити свої технічні можливості на курсах з менеджменту.

Чим більший скіл-сет, тим більший шанс отримати високооплачувану роботу.

Рекомендуємо курс по темі