IT-конференція Black Sea SummIT 2015

IT-конференція Black Sea SummIT 2015

  • 24 вересня, 2015

19 вересня в Одесі відбулася міжнародна IT-конференція Black Sea SummIT 2015 року, яка зібрала 614 фахівців сфери інформаційних технологій: розробників, IT-підприємців, представників фондів та освітніх установ, а також міської влади. Комп'ютерна школа Hillel виступала співорганізатором цієї масштабної події.

Конференцію по праву можна назвати першою міжнародною конференцією у напрямку інновацій і технологій в Одесі, так як участь взяли представники 8 країн: України (Одеса, Київ, Харків, Дніпро, Львів), Молдавія (Кишинів), Росія (Москва), Ізраїль (Тель-Авів), Швейцарія (Женева), Німеччина (Берлін), Великобританія (Лондон), CША. Робочою мовою конференції стала англійська мова.

Захід відкрив мер Одеси Геннадій Труханов, який зазначив, що в сучасних умовах ефективний розвиток міста і країни без тісної співпраці з профільними IT-фахівцями і бізнесом не представляється можливим. Мер також наголосив на значенні конференції для розробок, які можуть запропонувати світові одеські компанії і розробники.

І дійсно, на трьох сценах конференції, а також на IT-алеї одеських високотехнологічних компаній, основна увага приділялася експертизі і проектам, зробленим в Одесі.

Захід проходив у найбільшому концерт-холі Одеси — Сади Перемоги і тематично складалося з таких просторів:

Main Stage. Основна сцена конференції зібрала актуальні теми з розвитку технологій і трендів IT-підприємництва у глобальному форматі. Модератором сцени виступив Ілля Кенігштейн, засновник проекту Creative Quarter і керуючий партнер Hybrid Capital, а також радник з інвестицій в інноваційний сектор мера Львова Андрія Садового.

В рамках сцени виступило 10 доповідачів, лідерів інноваційної сфери всесвітньо відомих компаній і дослідницьких технологічних центрів зі Швейцарії, Німеччини, Франції, України, Естонії, Польщі та Норвегії.

Глава IT-департаменту (DITO) Одеської області нової команди Михайла Саакашвілі з інформатизації сервісів області Люба Шипович розповіла про плани впровадження технологій в області, реформи і про значення громадянської IT-спільноти.

Тему взаємодії нових IT-проектів та ідей, формування нового сектора економіки, а також про інфраструктуру відкритих даних і цивільних IT-сервісів на національному рівні розкрив Денис Гурський, засновник ініціативи SocialBoost.

Після рішень і виступів представників міської та обласної влади, ми перейшли до бізнесу та IT-підприємництва.

Яник Траншьє, що володіє досвідом роботи у великих міжнародних корпораціях, а на даний момент СЕО консалтингового агентства для підтримки інновації та IT-підприємництва у Франції і Росії, засновник першого міжнародного стартап інкубатора в Росії, розповів про те, яким чином корпорації працюють з новими бізнес ідеями і яким чином нові проекти викуповують за мільйони доларів.

Прикладом такого злиття можна вважати одеський проект Looksery, який буквально перед конференцією прогримів на весь світ сумою угоди з американською компанією Snapchat. Одесити зірвали найбільший куш в історії української та східноєвропейської стартап-екосистеми.

Ще однією success story подібного масштабу можна вважати одеську компанію Readdle, один із засновників якої Олександр Тягульський, виступив на основній сцені конференції з доповіддю про те, що робити якісний IT-продукт в Україні можливо і необхідно. Результат роботи компанії Readdle вражає: понад 40,000,000 завантажень, Top Charts на App Store. Огляди додатків можна знайти у The New York Times, BBC, TechCrunch.

Опитування розвитку екосистеми IT-підприємництва та продуктової сфери в технологіях сьогодні особливо актуальне і доповідь кейноут спікера основної сцени Майка Райнера привернула особливий інтерес аудиторії. Сьогодні Майк представляє компанію Amazon в європейському регіоні і шукає свіжі ідеї і проекти для гіганта e-commerce. Майк поділився своїм досвідом у побудові стартап-спільнот в Естонії та Німеччини, а також дав свою оцінку трендам розвитку спільнот у Східній Європі.

Зірки, частинки, адронний коллайдер, виникнення інтернету та інші чудеса повідав Ветли Нільсен, представник Центру Ядерних Досліджень CERN в Женеві, Швейцарія з представництвами по всьому світу. На додаток до того, що CERN є найбільшою в світі лабораторією з фізики елементарних частинок, організація є центром для інновацій і високотехнологічних розробок. Як дані технології в сфері фізики елементарних частинок перетворюються у практичне використання, як вони впливають, і чи є тут місце підприємництва? Все це прозвучало в Україні вперше.

Ще одним спікером, який зачарував аудиторію нестандартним підходом у побудові процесів і стратегій розвитку проектів і технологічної сфери у загальному, став Том Гілбі, якого сміливо можна назвати сучасником таких гігантів як IBM.

Сьогодні Том Гілбі (en.wikipedia.org/wiki/Tom_Gilb, автор безлічі книг, консультант таких компаній як HP, IBM, Intel, Boeing, Citigroup, JP Morgan, Credit Suisse, Philips, Ericsson, Nokia, Tata Consultancy, Microsoft, Statoil).

Географія конференції також була представлена спікером зі Сполучених Штатів, Марком Бассом, серійним підприємцем і власником компанії Trust Sourcing який почав свою харизматичну доповідь про анатомію підприємництва і помилки, які необхідно здійснити на шляху до успіху, словами «Слава Україні».

Таке актуальне питання інвестицій у проекти через закордон і специфіку спілкування і роботи з інвестиційними фондами розкрив представник StartUp Hub Poland, Петро Петжак. Тема була продовжена на інвесторської панелі спеціальної сцени, яка була присвячена фондам, інкубаторам, акселератору і українським проектам IT-підприємництва — StartUp Stage.

В рамках StartUp Stage пройшов конкурс проектів StartUp Competition, на який було допущено 21 проект з 34 поданих.

З них 14 проектів були з Одеси, а 7 проектів представляли такі міста як Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Кишинів (Молдова).

У хлопців було 3 хвилини для розповіді про свій проект англійською та 2 додаткових хвилини для уточнюючих запитань від журі і публіки.

У журі були присутні лідери IT-індустрії України, а також представники фондів та корпорацій:

  • Наталя Березовська, віце-президент UAngel
  • Михайло Рябоконь, директор Noosphere
  • Тетяна Снопков, директор по маркетингу Noosphere
  • Роман Зінченко, CEO at Greencubator
  • Богдан Яната, COO at iHUB Kyiv Coordinator at SeedForum Ukraine
  • Тетяна Зубець, координатор програми підтримки інноваційних компаній Microsoft BizSpark.

Ведучим сцени і модератором інвестиційної панелі виступив Олександр Борняки - керуючий партнер одеського інвестиційного фонду WannaBiz.

В ході самої видовищної частини нашої програми зал був переповнений: близько 165 осіб з 100 розрахованих місць. Хороший інсайт для організаторів на наступний рік.

Призовий фонд конкурсу також був дуже різноманітний, завдяки партнерам Black Sea SummIT. Отже, призові місця:

Сервіс для швидких покупок у супермаркетах Kangapay

Додаток-агрегатор всіх знижкових і платіжних карт - Slidepay

Платформа для дизайнерів Flawless

Проекти отримали можливість участі без попередніх відборів у фіналах міжнародної освітньої програми для IT-підприємців Traction Camp Ukraine в Одесі і сертифікати на суму 5000 грн на покупки в мережі супермаркетів електроніки Comfy від Noosphere Ventures.

Хлопці з Flawless також отримали унікальну можливість участі у фіналі Vernadsky Challenge від компанії Noosphere.

Кращим Hardware стартапом був визнаний проект молодих студентів Boost Lab з Харкова. Команда отримала сертифікат на курс в Lviv Business School.

Титул The Most Promising Startup отримала одеська команда MeVics, в бонус Роман Зінченко (CEO, Greencubator, автор курсу LVBS) надав можливість команді взяти участь у 5-годинному воркшопі по сторітеллінгу.

Спеціальний приз від компанії Mайкрософт Україна - доступ до BizSpark - виграла київська команда uCat nikalogic.com.ua

Звання The Most Innovative Startup отримала команда проекту Fentury www.fentury.com з Кишинева, яка виграла сертифікат на послуги дата центру Unit-S на суму 800 у.е.

Крім цього хлопці отримали сертифікат на спеціальний приз від iHUB - менторську сесію від президента фонду Seed Forum, а також право взяти участь у Seed Forum Kyiv Seed Forum Odessa.

У інвестиційній панелі брали участь іноземні представники акселераторів і інкубаторів - Петро Петжак (Startup Hub Poland), Майк Райнер (StartUp Wise Guys), Олександр Тоніссон (BuildIT), Ігор Пеєр (NextIT) і Яник Траншье (NUMA). Учасники панелі обговорили тенденції інвестування в різних країнах, а також дали рекомендації українським стартапам про те, як відповідати світовим стандартам ІТ-галузі, щоб рости далі і отримувати інвестиції.

Не менш цікаво пройшла і коворкінговая панель, в якій брали участь представники таких просторів як Термінал42 (Сергій Петренко), Impact Hub Odessa (Марина Плужник-Гладир), Часопис (Олена Калібаба), iHub (Богдан Янатієв), модератором панелі був Олександр Славський. Учасники дискусійної панелі обговорювали роль коворкінгу і креативних просторів у формуванні стартап-екосистеми країни і зростанні стартапів.

Гіки і розробники зібралися на Tech Stage обговорити питання розробки і технологічні новинки, доповіді сцени проходили паралельно з Main і StartUp Stage.

Технічна сцена показала потенціал і високу кваліфікацію одеських інженерів, а також їхніх колег з інших міст.

Вадим Кузьменко розповів про те, як OPower рятує довкілля, змінюючи поведінку людей за допомогою науки і аналізу даних, а Артем Сорокін розповів про платформу для створення розумних пристроїв.

Юрій Монастиршин і Леся Воронова показали вражаючі спецефекти, які вони додають поверх відео в режимі реального часу, розповіли про те, як вони це роблять і відповіли на питання про компанії Looksery, яких було дуже багато в зв'язку з придбанням стартапу компанією Snapchat.

Секцію коротких доповідей Odessa Geeks (10 хвилинний формат) відкрив Петро Обухів з дуже цікавим і мотивуючим доповіддю про службу таксі Бонд. Василь Тимощук розповів про переробку пластику і показав лабораторію своєї мрії. В рамках Odessa Geeks також виступили Федір Бойцов про подорожі в часі, сканування та візуалізацію міст, Олександр Рижкин і компанія MMOne Project показали і розповіли про програмно апаратний розважальний комплекс, які вони роблять в Одесі. Дмитро Сподарець розповів про обробку величезних обсягів даних, про алгоритми які допоможуть з цим впоратися за допомогою проекту FlyElephant.

Дмитро Єфименко виступив з іронічною темою «як все зіпсувати» він давав шкідливі поради, яким слідують багато менеджерів навіть не підозрюючи, що вони ведуть свій продукт і компанію до загибелі. Кирило Покутний розкрив нову тему і проект про те, як вони знімають фільм про Чорнобиль у віртуальній реальності з повним зануренням. У перерві можна було подивитися уривок з цього фільму в окулярах віртуальної реальності.

Протягом усього Black Sea SummIT функціонувала IT-Алея, на якій було представлено 10 одеських компаній, які ділилися експертизою, проводили конкурси, пригощали учасників корпоративним печивом. Компанії, які взяли участь в алеї: Provectus, DataArt, ABSoft, Infomir, Beetroot, Clickky, Vertamedia, KeepSolid, Looksery, банк Схід, Комп'ютерна школа Hillel.

Дякуємо учасникам конференції за плідну і доброзичливу атмосферу конференції, а доповідачам за бажання поділитися досвідом і знаннями.

Окрема подяка Одеській міській раді за допомогу в підготовці, а також спонсорам компаніям: Looksery, Vertamedia, Infomir, Beetroot, банк Схід.

Подяка технічному партнеру конференції Unit-is за інтернет і хостинг.

Протягом всього процесу підготовки нас підтримувала величезна кількість інформаційних партнерів і медіа, спасибі за відвертість і плідну співпрацю!

До зустрічі на Black Sea SummIT 2016!