Прийняти офер не можна відмовитися: 5 доменів для роботи айтівців

Прийняти офер не можна відмовитися: 5 доменів для роботи айтівців

  • 14 серпня
  • читати 15 хв
Марина Косіч
Марина Косіч Recruitment Team Lead у ITExpert

При виборі місця роботи важливо звертати увагу не лише на завдання вакансії, плюшки чи відгуки ексспівробітників. Зазвичай особливе значення для айтівців має ще й домен (або сфера) проєкту.

Які ж домени існують та що про них важливо знати новачку? Розбором поширених сфер ділиться Марина Косіч, Recruitment Team Lead в рекрутинговій агенції ITExpert, далі у статті.

СЛОВНИК ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ:

Домен — особливі знання та принципи, які поєднують продукти певної сфери чи ніші. Наприклад, компанія у Healthcare домені розробляє продукт, пов’язаний із медициною, піклуванням за здоров’ям тощо. Це може бути як додаток з програмами фізичних тренувань, так і сервіс для комунікації з лікарями.

Доменний досвід чи експертиза — ваш досвід роботи у певному продукті чи предметній сфері: Healthcare, GameDev чи будь-якій іншій. Зазвичай його наявність гарантує глибші знання про цю сферу компаній, а отже й швидку адаптацію новачка.

MILITARYTECH

Технічні компанії, які займаються розробками для потреб військових, мають домен MilitaryTech (або MilTech). До нього відносять і продукти для БПЛА, і додатки для навчання стрільби тощо. Такі компанії наближають перемогу України, а отже й мають попит серед айтівців.

З одного боку, MilTech вирізняється на фоні інших IT-бізнесів. Ймовірно у таких компаніях не буде смузі та кава-брейків, довгих розмов про корпоративні цінності й гучних тимбілдингів. А ще дуже ймовірно офіс стане must-have умовою (для роботи з «залізом» важлива фізична присутність). Підхід до процесів суворий, чого вимагає сама сфера. З іншого боку, у MilitaryTech є й раціональні переваги. Такі компанії зокрема часто пропонують бронювання від мобілізації.

📌 Приклади компаній: Kvertus, Skyeton, SkyLab.

GAMEDEV

GameDev — сфера розробки відеоігор для консолей, ПК і мобільних пристроїв. «Рожева мрія» багатьох айтівців і, як наслідок, один із найбільш популярних доменів.

Важливо відрізняти різні типи ігор у GameDev:

  • ААА-проєкти — розробка так званих блокбастерів від світу ігор, наприклад, Ubisoft з їх “Assassin's Creed” і “Far Cry”.
  • Мобільні ігри й ігри для соцмереж (їх ще називають пожирачами часу).
  • Аркадні автомати.
  • Системи на основі віртуальної реальності й інші.

Кожен тип потребує специфічних навичок і «вузького» досвіду. Загалом GameDev часто називають автономним маленьким світом всередині IT — фахівці будують кар’єру, працюючи на обмежену кількість компаній, та не можуть легко свічнутись у той же FinTech. Наприклад, QA Manual фахівці у FinTech і GameDev мають дуже відмінний досвід та тулсет.

📌 Приклади компаній: Playrix, Ubisoft і Wargaming.

FINTECH ТА EBANKING

Fintech — сфера фінансових технологій. До неї відносяться: компанії, які розробляють електронні гаманці та гроші, брокерські фірми, бізнеси, які надають послуги онлайн-кредитування, інвестицій, а також трейдингу. Інколи до домену також долучають і компанії eBanking — digital продукти з банківських послуг. Такі як monobank.

Хоч для новачків цей домен і може здаватися занадто серйозним чи навіть нудним — це зовсім не так. У Fintech та iBanking є безліч цікавих продуктів з сучасним стеком та конкурентним соцпакетом. Відкриті Fintech-проєкти має майже половина компаній з топ-50, згідно з дослідженням Dou. Це робить сферу перспективною для кар’єрного розвитку.

📌 Приклади компаній: EasyPay, Fintech Farm, PayPal, ПриватБанк тощо.

ECOMMERCE

Ecommerce — домен розробки, пов’язаний з електронною комерцією. Переважно мова про онлайн-магазини, цифрові послуги чи краудфандинг (збір коштів від користувачів на ідею для стартапу). Завдання розробника, QA та DevOps Engineer’а в Ecommerce тісно пов’язані з високо навантаженими системами — важливо, щоб сайт був стійким і витримував наплив клієнтів. Інколи мова про мільйони користувачів за тиждень. А дизайнери у цій сфері багато досліджують і тестують нові й нові зміни. Навіть колір кнопки може значно вплинути на конверсійність сайту — а отже стати або джерелом доходу, або призвести до значних втрат.

📌 Приклади компаній: Rozetka, MakeUP, Prom та інші.

IOT

Internet of Things або IoT — сфера розробки за концепцією «розумних речей». Це безліч фізичних об'єктів, що мають доступ до інтернету й обмінюються даними. Це можуть бути:

  • розумні системи безпеки,
  • каси самообслуговування у магазині,
  • системи моніторингу вологості на полях,
  • сміттєві баки з датчиком наповнення,
  • глюкометри для діабетиків…

IoT з трендів вже перейшов у частину нашої рутини, проте кандидатів на цьому ринку не так багато, отже попит на них високий.

📌 Приклади компаній: Apple (Smart Watch), Samsung (Smart TV), Ajax та інші.

Звичайно, цей список не вичерпний, а багато продуктів діють на межі 2–3 доменів. Щобільше: ви ніде не знайдете офіційного й повного списку усіх сфер розробки.

ТОП УЛЮБЛЕНИХ ДОМЕНІВ СЕРЕД АЙТІВЦІВ

У 2023 команда ITExpert провела дослідження, щоб дізнатися, які ж домени полюбляють айтівці. У топі опинилися такі сфери, як GameDev, MilitaryTech, Ecommerce, Fintech і Data Science.

Топ улюблених доменів айтівців

А от в антитопі головні місця посідають:

  • Gambling — продукти у сфері азартних ігор.
  • Adult — розробки, які стосуються 18+ контенту (Dating-сервіси, порно тощо).
  • Blockchain — серед таких продуктів криптовалюти, NFT маркетплейси, Crypto-трейдинг загалом, De-fi тощо.
  • Banking — надавання банківських послуг онлайн.
  • GameDev — сфера, яку ми вже згадували, адже вона увійшла і в топ улюблених доменів.

Якщо підсумувати, то ось ключове, що важливо пам’ятати, що на кожну тематику проєкту можна знайти фахівця, який у ній буде зацікавлений. Адже на 24% «хейтерів» GameDev знайдеться 25% тих, хто мріє про роботу над таким продуктом. Тому жоден домен не можна назвати поганим чи хорошим (якщо вони діють у рамках закону, звичайно).

Рекомендуємо публікації по темі