Василь Іванов: «Вибирайте ту справу, яка подобається. Якби я колись вчинив інакше, я б так і залишився рядовим працівником»

Василь Іванов: «Вибирайте ту справу, яка подобається. Якби я колись вчинив інакше, я б так і залишився рядовим працівником»

  • 14 серпня, 2018

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками провідних IT-компаній України. Представляємо вашій увазі розмову з Василем Івановим, CEO компанії KeepSolid. Василь розповів про свою компанію, конкурентів і про те, чи будуть операційні системи впроваджувати VPN-сервіси.

— Розкажіть про історію своєї компанії. Чим вона займається?

KeepSolid - це продуктова IT-компанія. Компанії 5 років, тут працює 120 людей, що представляють десятки IT-спеціальностей: програмісти, тестувальники, маркетологи, PR-менеджери, менеджери з продажу, проектні керівники, фінансисти, фахівці служби підтримки користувачів, менеджери по персоналу і контент-менеджери, серверні розробники і адміністратори серверів, керівники компанії і навіть масажист і няня для дітей співробітників, які ходять з батьками на роботу :)

Наймасштабніший проект, за яким нас знають мільйони користувачів у всьому світі, - це VPN Unlimited. Продукт призначений для захисту даних користувача і має в своєму розпорядженні кілька тисяч серверів. Представлений у вигляді клієнтів під macOS, iOS, Windows, Android, Linux.

Паралельно з розвитком напрямку інтернет-безпеки ми інвестуємо у ряд проектів корпоративного сегменту. Їх більшість знаходиться на стадії розробки. Нещодавно на ринок вийшов наш новий продукт для бізнесу - KS Sign - додаток для цифрового підпису. Це поки молодий продукт, над яким ми все ще ставимо експерименти в плані позиціонування. І клієнти тут іншого характеру - це бізнес-клієнти, до них зовсім інший підхід, інші способи залучення, ну і тарифи.

VPN Unlimited і KS Sign були для нас першопрохідцями двох напрямків продукції: privacy та business. Що стосується privacy, я поки не буду загадувати далеко, а ось у напрямку бізнес розраховую в найближчому майбутньому порадувати ще декількома продуктами. Не виключаю, що з розвитком цих двох напрямків ми виділимо їх в окремі компанії.

До того, як виникла ідея створення KeepSolid, я пробував інші ідеї. Не всі з них були вдалими, але кожен провал тільки вчив мене правильним діям на ринку і посилював бажання створити щось відоме. Перші ідеї з'явилися ще під час навчання в Одеському політехнічному університеті на кафедрі «Комп'ютерні інтелектуальні системи та мережі». Одним з перших успішних проектів (для того рівня) став сайт факультету, на якому велося обговорення навчальних питань, збиралася бібліотека курсових, дипломних та інших робіт для інших студентів, навіть вели рейтинги викладачів. Вибір вузу, як і багато моїх однолітків, я робив несвідомо. Тому вважаю великим везінням, що моя освіта збіглася з моїми хобі та майбутньою професією.

Компанія, що передувала KeepSolid, називалася Simplex Solution і була створена у серпні 2013 року. Так що ми вже відзначили 5 років.

Першим випущеним продуктом став додаток Photo Transfer WiFi, який передавав HD-фотографії і відео між iOS-пристроями, ноутбуками і мобільними телефонами.

А вже у листопаді 2013 року VPN Unlimited був запущений на iOS з двома серверами, розташованими у Лос-Анджелесі (США) і Нідерландах. Менш, ніж через рік додаток став флагманським продуктом у портфелі компанії.

У 2013 році це був один з небагатьох VPN-сервісів, який не обмежував ні трафік, ні пропускну здатність.

У компанії працює 120 людей

— Є багато компаній, які займаються VPN та іншою безпекою. Чим ви принципово відрізняєтесь від інших?

Перш за все ми відрізняємося від багатьох безкоштовних додатків тим, що у нас немає реклами. І не буде ніколи. Це наша принципова позиція. Є ще кілька приємних фішок, які вже встигли оцінити наші користувачі.

У нас зараз більше 500 серверів у різних країнах. Причому, якщо ви зайдете у додаток, то побачите на мапі, в якій частині країни розташований сервер (якщо в країні їх декілька). Це дуже зручно, якщо ви надаєте значення тому, через яку країну «ходити» в Інтернет. В меню також видно, наскільки сильно зараз завантажені ці сервери.

Також нас відрізняє кількість установок програми. Можна включити не тільки, власне, VPN-сервіс, але і DNS-файрвол, а також фільтр шкідливого програмного забезпечення. А ще на відміну від багатьох провайдерів VPN, у KeepSolid VPN Unlimited цілком доброзичливе ставлення до торрентів та P2P.

Є рідкісна для VPN-сервісів «фішка» - чорні і білі списки. Можна вносити до них сайти, на які ви завжди будете заходити через VPN або, навпаки, завжди заходити без нього.

— Якими завданнями безпосередньо Ви займаєтеся? І якими хотіли б займатися у майбутньому?

Зараз я поступово переходжу від операційної діяльності до стратегічної. Нею і хочу займатися надалі. Це обов'язкова функція власника і першого керівника. Компанія не може розвиватися і рухатися вперед не маючи мети. Довгострокові цілі - це і є стратегія, яка створюється на основі аналітики, досліджень, партнерських відносин, прогнозування і т.д.

Трудові будні

— Опишіть свій звичайний робочий день.

Зроблю це тезами:

  • Спілкування з колегами на кухні;
  • Вивчення KPI по роботі за минулий день / тиждень;
  • Вичитування пошти і месенджерів;
  • Якщо з'являються ідеї для соціалки або блогу - записую собі;
  • Мітинги з командами;
  • Вивчення робочих матеріалів, опрацювання нових ідей по продуктам;
  • Решту часу дивлюся у монітор і щось роблю ... корисне)

— Хто ваш головний конкурент у довгостроковій перспективі?

Я не знаю, куди нас занесе. Зараз для VPN Unlimited головними конкурентами є Hotspot Shield, Express VPN. Для бізнес-продуктів немає яскраво виражених лідерів ринку. Багато бізнес-ніш закриті милицевими рішеннями, створеними у стінах аутсорс і допіленими для масового споживача. Звичайно ж, є Microsoft з їх продуктами для менеджменту, Aha !, створює продукт для стратегічного планування, OmniGroup з простенькими, але добре пропіареними додатками і багато інших.

Команда фахівців KeepSolid

— Чи не боїтеся, що з часом функціональність ваших продуктів буде вбудована в операційні системи?

Цього не потрібно боятися, це потрібно прогнозувати і рухатися паралельно з розвитком ОС. Я розумію, що питання, в першу чергу, стосується VPN Unlimited. Так, є такий ризик, але виробники ОС не будуть прагнути у цю нішу, вони, скоріше, будуть розвивати самі інструменти для інтеграції VPN, а ринок комерційних VPN для захисту даних - це не стільки технології, скільки постійне маркетингове суперництво, аналітика ринку і просування.

— Якою буде компанія через 10 років, якщо всі плани вдасться реалізувати?

Це буде компанія з тисяч людей, які працюють над успішними продуктами категорії Бізнес. Офіси представників в розвинених країнах. І мої постійні спроби зібрати всіх членів команди на корпоратив за кордоном).

— Які три поради Ви б дали тим, хто тільки починає свій шлях у IT?

  1. Не боятися починати. Насправді, страх перед необхідністю почати що-небудь приводить людину до відчуття, що і так добре. З цього моменту можливості перетворюються у недосяжні мрії.
  2. Вибирати ту справу, яка подобається, а не за рівнем зарплат. Я думаю, що якби я колись не вибрав те, що подобається мені, я б так і залишився рядовим працівником, який недолюблює свою роботу або керівництво.
  3. Постійно вчитися. Дуже багато хто відмовляється від постійного навчання та розвитку тільки тому, що вважають це складним або непотрібним.