Як стати дізайнером-джуном

Як стати дізайнером-джуном

  • 11 вересня, 2018
  • читати 3 хв

Не є секретом, що конкуренція в творчій індустрії надзвичайно висока, але, чітко позначивши кар’ерний шлях з самого початку, можна сфокусуватися та отримати контроль над ситуацією.

Один з найпоширеніших методів стати графічним дизайнером з нуля - стати графічним дизайнером-джуном. Але хто такий цей дизайнер-джун? Чим він займається кожного дня? Скільки йому платять, та як швидко він прокачує свої навички? Наш посібник по тому, як стати молодшим графічним дизайнером розкаже вам про все, що треба знати.

Що передбачає робота дизайнера-джуніора

Посада дизайнера-джуніора - це початкова посада, звичайно передбачена для творчих людей із досвідом комерційного дизайна до 3 років. На цьому рівні ви будете працювати під пильним поглядом більш досвідчених дизайнерів, які будуть навчати вас, поки ви будете опановувати початки концепції та застосування дизайна.

Протягом перших кількох років вам будуть доручати менш значні частини більшості проектів. В залежності від компанії, може трапитися так, що ви будете побити все: від верстки сторінок та цветокорекції до дизайна кацелярії та банерів для сайта, а також бути присутнім на зустрічах з клієнтом.

Що не входить до роботи джуніор-дизайнера

Ось ким дійсно не є дизайнер-джун, так це тим, хто просто робить каву, відповідає на дзвінки та виконує доручення. Якщо ви опинитеся на цій посаді, поспілкуйтеся зі старшим дизайнером, окресліть свої очікування та попросіть нові завдання. Якщо ситуація не покращиться, може, прийшов час рухатися далі.

Чи потрібен диплом про вищу освіту?

Не обов’язково мати диплом, щоб стати дизайнером-джуном - хоча не варто недооцінювати переваги вивчення теорії дизайна та мислення дизайнера, на додаток до свободи розвивати власні ідеї, які не включені в техничні завдання клієнта. Необхідні знання та навичкі можна отримати на профільних курсах. Також пам’ятайте, що у деяких вакансіях буде вказаний необхідний рівень освіти.

Однак, у той час як відповідний диплом допоможе на початку кар’ерних сходів графічного дизайнера, він ні в якій мірі не гарантує вам працевлаштування. Талант, досвід, впевненість та відношення до роботи завжди переважає диплом.

Який вам потрібен досвід

Відповідний досвід роботи, та багато, дозволить вам опинитися на голову вище конкурентів, тому добре мати за плечима мінімум одне місце роботи чи інтернатуру в своєму резюме, коли мова йде про пошук першої посади дизайнера-джуна.

Попередні місця роботи та інтернатура свідчать, що у вас є реальний досвід та, що важливо, ви почали використовувати тяжко набуті теоретичні знання та навички дизайна на практиці. Чим більше буде ваш посадовий список, тим кращу посаду ви отримаєте, відправивши резюме.

Чим більшим буде ваш послужний список, тим кращу посаду ви отримаєте

Конкретні навички, які вам потрібні

Окрім глибокого розуміння дизайна та процесів, с ним пов’язаних, вам потрібно вміти вирішувати проблеми (від вас будуть чекати креативних рішень) та вміти користуватися такими програмами, як Photoshop, Illustrator и InDesign.

Високо цінуються й комунікативні навички. В кінці кінців, небагато користі в тому, щоб бути хорошим дизайнером, якщо ви не вмієте пояснювати свою точку зору клієнтам.

Рекомендуємо курс по темі

Штатний дизайнер чи дизайн-агенція?

Працюючи дизайнером-джуном в студії чи агенції, ви будете брати участь в створенні стратегії та кретивних вирішеннях проблем, створюючи графічний дизайн, рекламу чи візуальну комунікацію для великої кількості різноманітних клієнтів.

Аргументи “за”: різноманітність та стимуляція творчості. Проти - вигоряння. Дедлайни критичні: прогавиш один та ризикуєш втратити клієнта, що може сильно відобразитися на стабільності роботи співробітників студії.

В якості штатного молодшего графічного дизайнера у великих організаціях ви будете працювати з групою дизайнерів, відповідаючих за маркетингові та рекламні матеріали, сайт, тощо.

Аргументи “за” включають стабільність, передбачуваність робочих годин та потенційно вищу зарплатню. Проти? Робота на один бренд занадто довгий час може обмежити ваше портфоліо - особливо це ризиковано для дизайнерів-джунів - та підрізати творчі крила.

Працюючи дизайнером-джуном у студії або агентстві, ви будете брати участь у створенні стратегії і креативному вирішенні проблем

Переход від позиції джуна до середнього рівня чи рівня старшого дизайнера звичайно можливий за 3-5 років після чого наступним етапом може бути позиція арт-директора, креативного директора чи більш керувальна посада в студії чи фірмі.