З флориста у QA: особистий досвід Ірини Красножон

З флориста у QA: особистий досвід Ірини Красножон

  • 25 вересня, 2019
Ірина Красножон
Ірина Красножон Випускниця Комп'ютерної школи Hillel

Сьогодні популярні два тренди: "увійти в IT" і "кинути все і почати з нуля, коли тобі злегка за ...". І хочу сказати, що я щасливо відчула на собі обидва ці тренда.

Знайомство з Java

У мене вже був гарний диплом з консерваторії і цілком активна професія флориста-декоратора. Я і не думала про IT, цілком успішно займаючись оформленням весіль і товарами для рукоділля. Але в певний момент довелося прислухатися до свого здоров'я. Варіантів куди податися було чимало. Можна було піти працювати копірайтером, адміністратором сайтів, яким-небудь менеджером середньої ланки. У якийсь момент пошуків і роздумів мені запропонували: "А може тобі освоїти якусь мову? Хоч дізнаєшся, що це таке". Так я пішла знайомитися з Java.

За фактом стало зрозуміло, що цей Java-каменюка виявився твердим і освоєнню піддавався насилу. Я злилася. До такої міри, що від неможливості інвертувати масив затискала м'язи до повноцінної мігрені. У такому стані багато не накодиш. Психувала я в основному від того, що інформації було дуже багато, подавалася вона досить інтенсивно, айтішного бекграунду у мене не було взагалі і періодично навколишні задавали питання: "Ну, тобі подобається?". Не подобається. Я не знаю, як може сподобатися щось, з чим ти взагалі не знайомий.

Рекомендуємо курс по темі

Якщо всі навколо говорять, що це легко, це вже достатній привід не вірити. Орієнтуватися можна тільки на свої внутрішні відчуття.

Рейтинг у групі як мотивація

Я хотіла знижку. У школі є рейтинг учнів і кращим дається знижка на подальше навчання. Саме знижка стала мотиватором доковиряти цей противний граніт хоча б до 3-го місця. У підсумку я отримала друге місце, а історія — своє продовження.

У школі є рейтинг учнів і кращим дається знижка на подальше навчання.

QA Manual і китайська локшина

Чогось одного мені стало замало, тому я записалася відразу на Java Elementary і QA Manual. Що таке Java я вже знала. А ось QA Manual спочатку здався китайською локшиною: все перемішано, купа перцю зверху і все по-китайськи. Тому перші кілька уроків мене переслідували два питання: куди я потрапила і де мої речі.

Якщо щось на перший погляд здається складним, можливо це просто з незвички. Поколупайтеся ще трошки, раптом воно все-таки проясниться.

До середини курсу все поступово розклалося по місцях і прийшло розуміння того, що відбувається. А разом з ним прийшло і усвідомлення того, що черга за джунами не стоїть.

Рекомендуємо курс по темі

Пошук роботи

Школа пропонує пройти інтерв'ю на хороші місця, але давайте порахуємо по-чесному, скільки потрібно джунів на одну вакансію (від 0 до 2). Скільки таких вакансій вам запропонують. Скільки людей сидить поруч із вами у класі (і це тільки одна ваша група в одній конкретній школі). Різницю відчуваєте? Тому природним шляхом утворилося третє питання: що робити. Про це непогано просвітили на занятті з рекрутером, основною думкою якого було: "робити все, що можна, а що не можна — подумати як зробити, щоб було можна".

Як джунам шукати вакансії

  • Можна оптимізувати резюме — оптимізуємо резюме. Я своє переробляла разів 6, причому тільки одна редакція була не англійською.
  • Можна зробити аккаунт на LinkedIn — робимо аккаунт на LinkedIn. І додаємо туди все, що є по темі.
  • Можна піти на пет-проект, щоб показати досвід — значить йдемо на Hillel Evo і генеруємо собі досвід. Це буде нехай некомерційний, але максимально "ідентичний натуральному" практичний досвід.
  • Можна розсилати резюме і ходити по співбесідах — розсилаємо, відповідаємо і ходимо всюди, куди запрошують. За час навчання я пройшла близько 10 технічних співбесід з яких 4 були успішними.
  • Можна пробувати пройти на внутрішні курси компаній — подаємо заявки на внутрішні курси. Все, що знайдемо. Куди-небудь візьмуть.

Як я отримала оффер

Я подавала заявки в DataArt, GlobalLogic і SoftServe. Пройшовши кілька етапів тестувань включаючи 20-хвилинний English Speaking Test і 2 технічних інтерв'ю, я пройшла на 2 внутрішніх програми: Quality Control в SoftServe IT Academy і GlobalLogic QA BaseCamp. Навчалася також паралельно в обох і за підсумками навчання отримала оффер від кожної з компаній.

Немає якогось універсального шляху від першого "Hello World!" до заповітного оффера. Є ваш унікальний шлях. І тільки вам вирішувати куди, з якою метою і з якою швидкістю йти. І де, в результаті, опинитися.

Рекомендуємо публікацію по темі