СEO Clockwise Software Андрій Циганков: «Ми завжди робимо трохи більше, ніж від нас очікують»

  • 1599
  • 9
  • 9 липня, 2019

Зміст

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками провідних IT-компаній України. Представляємо вашій увазі розмову з Андрієм Циганковим, СEO Clockwise Software. Андрій розповів про особливості команди, напрямки інтернатури і підхід до розробки додатків для клієнтів.

— Який шлях Clockwise Software пройшли за 5 років свого існування, щоб потрапити у Top Rated агенцій на Upwork?

Ми починали як команда з трьох фахівців у маленькому офісі. Це було ще до появи Upwork, ми працювали на Elance, який пізніше об'єднався з oDesk. Вже тоді ми чітко розуміли, що, щоб виділитися, потрібно надавати послуги найвищої якості. Ніяких компромісів. Ми отримали звання Top Rated відразу, як тільки його ввели на платформі, і з тих пір не втрачали. Більшість наших проектів тривали після завершення початкового обсягу робіт, часто клієнти поверталися до нас з новими проектами.

Поступово зростала кількість відгуків, ми брали більше проектів, запрошували нових людей у команду. Зараз нас більше 30, і ми продовжуємо рости. Хоча і розвиваємо інші канали, але Upwork залишається нашим основним джерелом замовлень. Ми вже другий раз отримали нагороду як Top Rated агенція.

Один із секретів нашого успіху — ми повністю вирішуємо завдання клієнта і завжди робимо трохи більше, ніж від нас очікують. Наші принципи за 5 років не змінилися.

Ми повністю вирішуємо завдання клієнта і завжди робимо трохи більше, ніж від нас очікують.

— Що для вас важливо в організації роботи команди?

Кожен наш співробітник — це не просто гвинтик у системі, який чітко виконує поставлені завдання. Ми даємо кожному шанс реалізувати свої таланти та амбіції. За кожним досягненням, включаючи нагороди Upwork, стоїть команда. Ми завжди розглядаємо різні точки зору, обговорюємо і приходимо до правильного рішення.

Звичайно, ми цінуємо відповідальність, самостійність, ініціативність працівників. Разом з тим, працюємо над чіткими процесами, щоб забезпечити незмінно високі результати.

Рекомендуємо курс по темі

— Опишіть портрет команди: якості, таланти, фішки, цінності.

Ми завжди відповідально підбирали команду, і за рівень кожного фахівця я готовий відповідати особисто. Для нас важливі не тільки технічні знання, а й людські якості. Ми стежимо за мікрокліматом у колективі і робимо все можливе, щоб кожен працівник відчував себе комфортно на робочому місці в оточенні своїх колег. До того ж, ми працюємо в області, де саморозвиток і постійне навчання — запорука успіху і нашої команди, і клієнта. Саме тому нам важливо, щоб у людини горіли очі і вона щиро хотіла розвиватися у своїй професії.

У нас в команді абсолютно різні люди. У них різноманітні інтереси: хтось професійний музикант, хтось спортсмен, а хтось професійно розбирається у різновидах пива. Кожен працівник — унікальна особистість, і саме тому нам всім цікаво і весело разом. І така обстановка мотивує ставати кращим кожен день.

Кожен працівник — унікальна особистість, і саме тому нам всім цікаво і весело разом.

— Які можливості розвитку і навчання ви надаєте своїм фахівцям?

Ми стимулюємо наших співробітників рости і обмінюватися досвідом. Регулярно у нас в офісі проходять внутрішні мітапи, на яких будь-хто з колег може поділитися тим, з чим він працює, зробити огляд нової технології, розповісти про особливості своєї роботи. Наприклад, коли тестувальник розповідає про всі процедури тестування, які проходить додаток, програмістам стає легше зрозуміти його роботу. Так поліпшується комунікація і якість роботи команди.

Крім того, ми оплачуємо 50% вартості конференцій та інших навчальних програм. Якщо цей захід проходить в іншому місті, також компенсуємо половину вартості дороги і проживання. В рамках цієї програми наші фахівці їздили на конференції до Амстердаму, Будапешту і Берліну.

Для нас важливо, щоб всі технічні фахівці могли безпосередньо спілкуватися з замовниками. Тому прямо в офісі у нас проходять заняття з англійської з носієм мови. Це абсолютно безкоштовно для кожного співробітника.

— Назвіть три головні переваги, які відрізняють ваші додатки від продуктів конкурентів.

Наша головна перевага — ми не пропонуємо шаблонних рішень. Перш ніж почати розробку, ми вникаємо в бізнес клієнта, пропонуємо рішення, які будуть максимально ефективними саме в цьому конкретному випадку. Глибокий аналіз і експертиза в різних сферах допомагають нам створювати софт, який ідеально вписується в існуючі бізнес-процеси і допомагає компанії рости.

Друга перевага — це технології. Ми віримо що JavaScript — це головна мова програмування XXI століття і намагаємося використовувати найактуальніші JS-інструменти і фреймворки у наших проектах. При цьому ми не продаємо клієнту якусь технологію, тільки тому що на неї зараз є мода. Наша основна задача — максимально ефективно вирішити проблему клієнта.

Ну і третя важлива перевага — команда. До нас можна звернутися за розробкою продукту і переглянути повний спектр послуг. Тут і бізнес-аналітики, і дизайнери, і програмісти, і тестувальники. Кожною командою керує досвідчений проектний менеджер. Саме тому клієнту максимально комфортно співпрацювати з нами!

Ми постійно приймаємо інтернів. Основний напрямок — JavaScript.

— У вас діє інтернатура. За якими спеціальностями набираєте інтернів? Як проходить інтернатура?

Ми постійно приймаємо інтернів. Основний напрямок — JavaScript. Вимоги прості: наявність будь-якого досвіду у програмуванні і велике бажання вчитися і розвиватися в цьому напрямку. Профільна освіта буде великою перевагою. Періодично також відкриваємо інтернатуру для QA і PM.

Щоб отримати місце в інтернатурі, потрібно виконати тестове завдання і пройти технічну співбесіду. У процесі навчання інтерн повинен написати свій навчальний проект. Під час роботи над проектом можна розраховувати на підтримку ментора і зворотній зв'язок. Залежно від швидкості виконання завдань, інтернатура може тривати від одного до трьох місяців. Після завершення навчального проекту, ми обговорюємо початок роботи в компанії фул-тайм на стандартних умовах. Випробувальний термін триває три місяці. Для інтернів він відрізняється великою кількістю навчання і роботи з ментором.