Михайло Рябоконь: «Українці дуже працьовиті й талановиті - ми ще почуємо імена нових інженерів і винахідників»

Михайло Рябоконь: «Українці дуже працьовиті й талановиті - ми ще почуємо імена нових інженерів і винахідників»

  • 12 квітня, 2018
  • читати 5 хв

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками IT-компаній України. Ми поспілкувалися з Михайлом Рябоконь, головою правління громадської організації «Асоціація Ноосфера». Михайло розповів, як організація допомагає розвитку інжинірингу в Україні і які перспективи в цій сфері у нашої країни.

— Розкажіть більше про організацію Noosphere. Яка її місія?

Як асоціація Noosphere оформилася юридично всього рік тому, але сам рух зародився ще у 2012 році завдяки ініціативі Макса Полякова. Серійний підприємець, у якого на рахунку не один успішний екзит — від продажу власних компаній до IPO, є не просто євангелістом філософії українського вченого Володимира Вернадського, а й активним практиком вертикальної інтеграції знань згідно тріаді «філософія-наука-бізнес». Якщо говорити простою мовою, то перш, ніж починати нову справу, потрібно відповісти на філософське питання «навіщо?», Потім необхідно провести наукові дослідження і вже базуючись виключно на наукових знаннях, а не припущеннях або допущеннях, починати операційну діяльність.

Так склалося, що подібний підхід, який використовується Максом Поляковим, знайшов відгук у великої кількості топ-менеджерів різних компаній в різних сферах: від IT до космічної галузі. Спочатку керівники просто ділилися своїми знаннями в цьому колі, потім прийшло розуміння, що організацію можна буде масштабувати.

В результаті ми зареєстрували Асоціацію Noosphere — некомерційну добровільну громадську організацію в сфері наукових досліджень і підвищення інформованості (обізнаності) суспільства. Її мета — сприяння становленню, використання і поширення знань, а також підвищення престижності науки, об'єднання фахівців у сфері науки і розвитку наукових досліджень в Україні на рівні світових стандартів. Засновник Асоціації Макс Поляков народився у Запоріжжі, незважаючи на те, що вже багато років живе і веде бізнес у США.

Dnipro Dribbble Meetup

— Ваша організація прагне популяризувати наукові дослідження у підприємницькому середовищі. Які заходи ви проводите в цьому напрямку?

Для підприємців ми проводимо ряд конференцій, в тому числі і наукових. Особливістю наукових конференцій під загальною назвою «Наука і бізнес» є те, що вони стають майданчиком для спілкування рафінованих вчених з українських університетів і сучасних підприємців, у яких іноді немає профільного вищої освіти, але зате дуже успішний реальний бізнес. На перший погляд здається, що ці дві категорії людей говорять на різних мовах, але результат такого спілкування - реальні інновації в діючому бізнесі з одного боку і практичне застосування наукових пошуків з іншого. У Макса Полякова 6 патентів, в основу яких лягли серйозні наукові дослідження. Ці розробки згодом стали цеглинкою комерційного успіху компаній, які він заснував.

Приклад - компанія Maxymiser, яку в 2015 році придбала компанія Oracle. Ми, в свою чергу, впевнені, що таких прикладів має побільшати. Крім цього починаючи з 2015 року ми щорічно проводимо конкурс інженерних стартапів Vernadsky Challenge. За цей час 9 проектів отримали від нас сумарно 5 мільйонів грантових грошей на свій розвиток. Багато з них істотно просунулися далі і стали завсідниками різних виставок, наприклад CES.

Пілоти дронів на Copter Race 2017

— Розкажіть про соціальні ініціативи Noosphere.

Ми активно співпрацюємо з провідними університетами України, відкриваємо на їх базі лабораторії Noosphere Engineering School. Лабораторії оснащуємо необхідним обладнанням для розробки прототипу електронних девайсів: від осцилографа до 3D-принтера. Сьогодні лабораторії вже відкриті у Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара, Київській «Політехніці», Київському національному університеті ім. Т. Шевченка, Черкаському державному технологічному університеті та Запорізькому національному технічному університеті.

Окрему увагу ми приділяємо дітям. Спеціально для них в перші вихідні червня ми проводимо фестиваль робототехніки BestRoboFest. Зараз проходить досить багато фестивалів сімейного типу, але особливість нашого в тому, що в центрі уваги — змагання з робототехніки.

У 2015 році Україна вперше приймала чемпіонат Європи з ракетомодельного спорту, а у 2016 році — Чемпіонат світу. Обидва рази Noosphere виступала організатором міжнародних змагань. Після цього Noosphere стала технічним партнером Міжнародної авіаційної федерації (FAI). Результатом такої співпраці стала інтеграція системи eNavigator, розробленої в стінах Noosphere Engineering School, в усі змагання, що проходять під егідою FAI. Традиційно Noosphere проводить етапи кубка світу з дронного спорту Copter Race, а також підтримує Федерацію ракетомодельного спорту України. Повний перелік івентів можна побачити на сайті www.noosphere.events

BestRoboFest — фестиваль робототехніки та електроніки

— На ваш погляд, які перспективи має Україна в сфері інжинірингу на сьогоднішній день?

Українці дуже працьовиті й талановиті. Наша земля дала світові таких геніїв як Ігор Сікорський, Євген Патон, Сергій Корольов і багатьох інших. Думаю, немає підстав сумніватися, що ми ще почуємо імена нових великих інженерів і винахідників.

— Яких результатів ви змогли досягти? Як змінилося ставлення до інженерії завдяки вашій діяльності?

Напевно, не зовсім коректно оцінювати результати власної діяльності. Для нас важливо те, що з року в рік глядачів і учасників на наших заходах стає все більше, і що до 2015 року про ракетомодельний спорт знали одиниці, а тепер без запусків дитячих ракет не проходить жоден сімейний фестиваль, а кількість учасників Vernadsky Challenge НЕ просто зростає: без наших фіналістів не обходиться жоден конкурс стартапів в Україні.

AIRush — конференція для AI-розробників

— Які плани на майбутнє?

1-2 грудня ми плануємо провести міжнародну конференцію, присвячену космічній індустрії, Noosphere Space Summit. Серед членів Асоціації Noosphere кілька компаній з цієї галузі: Firefly Aerospace, EOS DA, SETS, Space Systems Engineering, і ми маємо намір приділяти більше уваги ініціативам у цій сфері. Крім цього ми плануємо збільшувати кількість лабораторій Noosphere Engineering School. Так, 23 квітня заплановано урочисте відкриття лабораторії в Рівненському університеті водного господарства та природокористування за участю Макса Полякова. Крім цього ми виступили партнерами Національної академії наук України у заходах, присвячених святкуванню 100-річчя цієї організації, а також запланували масштабну реконструкцію Планетарію у Дніпрі. І це тільки найближчі наші плани.