«IT-галузь в Україні чекає успіх», — компанія Zazmic Inc.

«IT-галузь в Україні чекає успіх», — компанія Zazmic Inc.

  • 21 грудня, 2020
  • читати 10 хв
Станіслав Попович
Станіслав Попович Lead Recruiter у Zazmik

Компанія Zazmic була заснована в дусі стартапів Кремнієвої долини — в гаражі будинку в Сан-Франциско ще в 2012 році. А через всього лише 6 років вона стала одним з партнерів Google Cloud.

Тепер в компанії працюють понад 250 співробітників по всьому світу, вона інвестує в стартапи і створює власне програмне забезпечення.

Про життя компанії нам розповів Станіслав Попович, Lead Recruiter Zazmic Inc.

Розкажіть про компанію Zazmic. З якими проектами ви працюєте?

Zazmic Inc. — міжнародна IT-компанія з восьмирічним досвідом і глибокою експертизою в веб та мобільного розробці. Ми трансформуємо ідеї клієнтів в технологічні рішення для розвитку їх бізнесу. Наші доменні області — це DSP / SSP системи, AdTech, FinTech і Healthcare. Ми працюємо по моделі outstaff, а також розробляємо власні продукти, такі як Z-Stream (project management платформа) і IDgital (хмарна платформа телерадіології).

Нам довіряють як стартапи, так і великі корпорації з США і Західної Європи, наприклад, Rakuten, Ericsson і Raiffeisen. На даний момент в компанії близько 40 різних проектів, частину з яких знаходиться в стадії активної розробки, а частина — на технічній підтримці.

На сьогоднішній день в Zazmic працює більше 150 розробників, 20 з них сертифіковані Google фахівці: Professional Cloud Architect і Professional Data Engineer. Нашим розробникам доступний весь спектр розробки — від front-end і back-end, mobile і web до blockchain, hardware, AI, cloud infrastructure й IoT. З 2018 року Zazmic.inc є Google Cloud Premier Partner, що робить нас пріоритетним сервіс-провайдером для потенційних клієнтів.

Офіси компанії знаходяться в Дніпрі, Сан-Франциско і Барселоні. У всієї команди є можливість працювати віддалено, за гнучким графіком з будь-якої точки світу. Ми завжди відкриті до співпраці з талановитими, ініціативними спеціалістами, які захоплені своєю роботою і прагнуть до професійного розвитку.

Як розвивається українська філія компанії Zazmic, чи заходять в компанію нові проекти, чи набираються нові співробітники?

В самому серці Дніпра знаходиться наш затишний офіс, куди фахівці можуть приходити в будь-який час доби. Багато хто приходить в офіс, щоб поспілкуватися з колегами, випити смачну каву і зарядитися робочою атмосферою.

У той же час, особливістю нашої компанії завжди був віддалений формат роботи. Ще до введення карантину, більше 90% наших фахівців працювали віддалено, тому ми розвиваємося у всіх містах України і за кордоном.

Що стосується нових членів команди і проектів, в карантинний період з квітня по серпень 2020 року, наша компанія найняла більше 30 фахівців, а офіси продажів в Сан-Франциско і Барселоні залучають по 2-3 нові проекти щомісяця.

Який шлях Zazmic пройшли за останні 5 років свого розвитку?

За останні 5 років чисельність компанії виросла в 30 разів, а кількість проектів — в 20 разів. Ми продовжуємо рости, розширюючи свою географію. За останні кілька місяців до нас приєдналися талановиті розробники і QA з таких країн як Аргентина, Мексика, Бразилія. Також компанія активно розвивається — починаючи з розширення офісів і поліпшення умов роботи і закінчуючи презентаціями наших проектів на щорічній конференції Google Cloud Next.

Що ви вважаєте найважливішим у роботі успішної IT-компанії?

Як людина, яка щодня працює з людьми в компанії, бачить їх успіхи і то, як вони своєю працею піднімають компанію на нові вершини, я звичайно ж скажу, що головне не що, а хто — люди.

Також в сучасних умовах все більшу важливість у роботі компанії набуває гнучкість — здатність компанії перебудовувати свою роботу виходячи з вимог швидко мінливих умов в світі з мінімальними втратами. Я думаю, що в наступні роки важливість цієї якості буде тільки рости.

Назвіть три головних переваги, які відрізняють вашу компанію від конкурентів.

Три наших переваги:

Стабільність


Наші замовники - одні з найбільших і фінансово стабільних компаній в світі (Rakuten, Ericsson, Raiffeisen, Electronic Arts, VEVO і т.д.)

Широкі можливості розвитку для кожного фахівця


Кожен фахівець може вивчити новий для себе мову програмування і перейти на інший проект компанії, де використовується ця мова; кожен може змінити сферу діяльності, не змінюючи компанію (з рекрутера в QA, з маркетолога в ресерчера і т.п.). Можна прийти в компанію без досвіду роботи, отримати ментора і вирости в senior фахівця, і на цьому шляху компанія буде тебе підтримувати і допомагати.

Свобода


Працюючи в Zazmic у вас є можливість працювати з будь-якої точки світу, в будь-який час доби. У нас відсутній жорсткий контроль за фахівцями з боку спеціального ПО або менеджменту компанії. Наша робота будується на довірі і самоорганізації.

Що для вас важливо в організації роботи команд?

Важливо зберігати баланс між робочим і особистим часом фахівців. Саме тому у нас в компанії гнучкий графік. Кожен фахівець має можливість вибудувати роботу так, щоб це було зручно йому і команді. У нас є жайворонки, які кодять з 5 ранку, а є сови, які люблять засидітися до пізньої ночі, а вдень поспати. У Zazmic ніхто не буде вимагати, щоб ви працювали, наприклад, з 9:00 до 18:00 і ніяк інакше.

Опишіть портрет команди: якості, таланти, фішки, цінності.

Ви — наш фахівець, якщо впізнаєте себе в цьому описі: постійно розвиваєте свої hard і soft skills (статті, онлайн-курси, воркшопи, конференції), цікавитеся новинками IT-індустрії, пропонуєте свої ідеї та рішення, готові ділитися знаннями з іншими людьми, самоорганізовані і відповідальні, любите те, чим займаєтеся і добре володієте англійською мовою.

Які можливості розвитку і навчання ви надаєте своїм фахівцям?

Ми пропонуємо внутрішнє навчання в форматі вебінарів, які готують і проводять фахівці компанії (розробники, QA, маркетологи, HR, рекрутери і ін.). Кожен фахівець може стати як слухачем, так і лектором на таких заходах. Всі корпоративні вебінари зберігаються в нашій базі знань в Google Classroom, в будь-який момент їх можна переглядати і ставити в коментарях до вебінару питання лектору.

На проектах досвідчені фахівці виступають менторами для тих колег, кому потрібен ментор і допомогу в отриманні знань.

Також компанія оплачує фахівцям навчання на зовнішніх заходах (воркшопах, конференціях та ін.). Після відвідування зовнішніх тренінгів та конференцій фахівці діляться своїми враженнями та інсайтами з колегами на загальному мітингу.

Чи берете на роботу джунів? Чи можна фахівцям-початківцям розраховувати на місце у вашій компанії?

Так, ми беремо в компанію талановитих Junior Angular і Node.js розробників, QA і РМ. За таким новачком закріплюється ментор, який допомагає йому з розвитком і оцінює його прогрес.

Але ми не тільки беремо Junior фахівців — ми також допомагаємо кандидатам після IT курсів прокачати скіли на практиці. Щороку в компанії проходять інтернатури по Angular, Node.js і Ruby on Rails. В інтернатуру ми запрошуємо кандидатів, які успішно закінчили IT курси. Інтернатура триває 2-3 місяці, під час навчання інтерни отримують стипендію, а після випуску — посаду розробника на одному з наших проектів.

Які перспективи, на ваш погляд, у IT-галузі в Україні?

Ми живемо в період частих і інтенсивних змін, тому складно щось прогнозувати, особливо якщо мова йде про довгострокові перспективи.

У найближчі кілька років IT галузь в Україні продовжить бурхливо розвиватися. Ми будемо спостерігати подальше зростання кількості вакансій. Збільшиться попит на бізнес-аналітиків і фул-стек розробників. Кількість IT курсів буде рости. Ми хочемо вірити, що ВНЗ почнуть давати студентам більш сучасні та практичні знання. Проблема першої роботи або «увійти в IT» для молодих розробників збережеться, але з огляду на високу конкуренцію за кадри, компанії все частіше почнуть робити ставку на вирощування Junior розробників всередині компанії під свої потреби. Це ті тенденції, які простежуються вже зараз.

В цілому, ми впевнені, IT-галузь в Україні чекає успіх. Цю впевненість нам надає велика кількість талановитих українських фахівців.