Як поставити себе в сформованій команді РМ-новачку

Як поставити себе в сформованій команді РМ-новачку

  • 3 лютого, 2021
  • читати 7 хв
Марина Сокирко
Марина Сокирко Project Manager, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Кожен з нас стикався з ситуацією, коли потрапляєш в нове середовище і відразу отримуєш порцію стресу від відчуття невідомості: як себе вести, як на мене відреагують, а що якщо тут так не прийнято, а що якщо я їм не сподобаюся, а що якщо... Знайомо?

Ласкаво просимо в вашу нову проектну команду, тут ви знову зіткнетеся з цими відчуттями. Ускладнимо ситуацію: від того, як ви будете діяти, буде залежати вся ваша подальша взаємодія з командою на проекті. Уже хвилююче, чи не так?

Зараз ми спробуємо розібратися, що робити, щоб знайомство з колективом стало початком плідної роботи, а стрес не завадив вам справити потрібне враження.

Знайомство з командою

Насамперед потрібно пам'ятати і розуміти, що ви прийшли в налагоджену команду. Це означає, що люди вже взаємодіють один з одним за своїми, встановленим правилам, сформувавши свої звички і особливості в комунікації і підходах до вирішення робочих питань, маючи певне бачення на виконання завдань проекту з максимальною ефективністю.

Незважаючи на те, що ви PM і прийшли сюди будувати процеси і налагоджувати комунікації, це не те, з чого потрібно починати, навіть якщо вам відразу зрозуміло, що саме тут вимагає змін. Ваше завдання — розібратися, чому в цій команді все працює в установленому режимі.

Рекомендуємо публікацію по темі

Постарайтеся спочатку дізнатися людей, а потім вже розібратися з їх професійними навичками. Розмістіть їх до себе як до людини, використовуйте свої навички міжособистісного спілкування. Важлива порада — заручитися підтримкою.

Під час знайомства з командою ви повинні з'ясувати, хто займає як формальні, так і не формальні лідерські позиції. Постарайтеся завоювати довіру цих людей, адже, по-перше, ці люди знають більше всіх про проект, а по-друге у них є схвалення всієї команди.

Задавайте питання

Також важлива порада для новачка — прийміть те, що ви можете чогось не знати і не соромтеся задавати питання.

Звичайно, це стрес — потрапляти в нове середовище професіоналів на керівну позицію, не маючи відповідного досвіду.

Але ви тут, і необхідно діяти. Великою помилкою буде робити вигляд, що ви знаєте, що робити, коли насправді це не так. При знайомстві з командою розкажіть про себе, дайте зрозуміти, що ви початківець-PM, розкажіть про своє минуле досвіді, про те, де вчилися і як потрапили на цю позицію, про свої очікування від роботи. П

окажіть, що вам є чим компенсувати відсутність досвіду, що ви готові вчитися і рости разом з командою. Дуже важливо на цьому етапі зробити правильне враження: ви тільки стартували свій шлях PM-а, у вас немає досвіду, але у вас достатньо знань і бажання рости і вчитися, щоб успішно працювати на посаді проектного менеджера та вести команду до успіху.

Команда повинна бачити ваш інтерес в тому, чим ви будете займатися, тоді вона щиро намагатиметься допомогти вам.

Зберіть інформацію

Далі потрібно трохи продумати стратегічні кроки. Зберіть всю інформацію по проекту і існуючим процесам. З'ясуйте, чому це працює в такому форматі, задавайте уточнюючі питання. У вашій голові має з'явитися розуміння, як команда прийшла до такої моделі роботи.

Зберіть думку кожного учасника про процеси на проекті, запитаєте, що їм подобається / не подобається, як би вони поліпшили роботу, які є ідеї. Покажіть, що вам важлива думка кожного, і ви прийшли працювати в команді, а не над командою.

Навіть якщо за підсумком не вийде втілити в життя всі ідеї, у вас, як мінімум, буде бачення ідеального процесу для вашої команди, а також її прихильність до вас, як до PM-у, який слухає, чує і діє.

Якщо підсумувати, то можна сказати, що ваша головна задача — влитися в проект, завоювати довіру і повагу. Довіру ви отримуєте використовуючи свої soft skills, налагоджуючи міжособистісні відносини. Повагу ви отримуєте, проявляючи свою щиру зацікавленість і залученість в проект.

Звертайте увагу команди на те, що ви прийшли працювати і розвиватися, і вам дуже потрібна їхня допомога, щоб побудувати той процес, за яким усім буде комфортно працювати.

Рекомендуємо курс по темі