Як підготуватися до здачі іспиту Oracle Certified Professional Java SE 8 Programmer

  • 6156
  • 24
  • 29 березня, 2017
  • читати 5 хв

Всім привіт! У цій невеличкій статті я розповім, яким чином можна підготуватися до здачі іспиту Oracle Certified Professional Java SE 8 Programmer (1Z0-809) і попереднього йому Oracle Certified Associate SE 8 (1Z0-808), який потрібно пройти щоб мати доступ до здачі першого більш важкого іспиту або в разі, якщо вже є сертифікати за попередніми версіями SE 6 або SE 7 (як в моєму випадку). Поясню, як бути і що робити на прикладі власного досвіду.

Навіщо це потрібно

Звичайно ж, кожен вирішує сам для себе здавати чи ні, але які Пільги ми можемо отримати від володіння такого роду сертифікатом? По-перше, це нові знання, оскільки даний іспит змушує перетворитися не просто в компілятор, але і всунути у свою голову всі API мови, знання і, більш того, вміння застосовувати кожен метод окремо взятого класу. Погодьтеся, маючи такий запас знань, працювати стане набагато простіше. Крім того, більшість західних компаній дуже цінує людей, які мають такий сертифікат. Це надасть очевидну конкурентну перевагу при влаштуванні на роботу.

Підготовка

Підготовку до кожного іспиту можна об'єднати в один шаблон і розбити його на наступні кроки:

  • звичайно ж, читання книги (книги для кожного іспиту приведу нижче);
  • проходження різного роду мок-іспитів (особисто я даний пункт опускав, бо мені вистачало тих моків, які є в книгах);
  • проба пера (сюди ми включаємо набір коду в IDE і будь-яку практику).

Почнемо з вхідного іспиту Oracle Certified Associate SE8. Associate - це початковий рівень, на якому перевіряють базові знання мови. Більш детально з тим, які топіки будуть на іспиті, можна ознайомитися на сайті Oracle. Якщо коротко, то це типи, цикли, виключення, масиви, пакети і обсяги імпорту, трохи по колекціях, а також дата, час і файли.

більшість західних компаній дуже цінує людей, які мають такий сертифікат

Книги. Я рекомендую наступну - OCA: Oracle Certified Associate Java SE 8 Programmer I Study Guide: Exam 1Z0-808. Дана книга містить повний перелік необхідного матеріалу і дрібних тестів для успішної здачі іспиту, добре структурована, і свого часу мені вистачило її однієї (єдине - для версії SE 7, але нічим, крім додаткового матеріалу по восьмій версії вона не відрізнятиметься) для підготовки і більш ніж позитивного результату в результаті.

Моки. Від самих іспитів в книзі до цілої армади мок-іспитів від різних провайдерів - вибирати є з чого, особисто мені вистачило книги, але тим, хто не хоче ризикувати і підкуватися сильніше, можна спробувати Моки від Enthuware, звісно, за гроші.

Ну і, звичайно, якщо виникають питання під час читання, варто завжди тримати відкритою свою IDE, набирати і перевіряти ще раз кожен із прикладів книги і неочевидних рішень.

Oracle Certified Professional SE 8. Цей іспит має на увазі повне знання API мови, від многопоточности (звичайно, разом з повним Concurrent пакет) до роботи з файловою системою, застосовуючи всі можливості, що надаються у здаваемій версії. Щоб мати можливість пробувати здати даний іспит, вже потрібно мати позитивний результат (складений іспит) по OCA SE 8 або мати більш пізню версію Professional сертифіката (тобто здавати апгрейд зі старою версією OCP іспиту). Апгрейд буде трохи легше: питань на даний момент не 90, а 81 і всі вони тільки по нововведеню восьмої версії. Якщо старих сертифікатів немає, доведеться здавати повну версію professional - це 90 запитань по всьому API.

Підготовка до цього іспиту включає в себе рівно ті ж кроки, що і для попереднього, і єдине, що буде відрізнятися, це кількість інформації. Тести можна пробувати ті ж, від Enthuware, тільки для OCP SE 8 версії.

Книги. Я рекомендую Oracle Certified Professional Java SE 8 Programmer II Study Guide: Exam 1Z0-809. Книга дуже хороша, я по ній і готувався, охоплює як підготовку до повного іспиту, так і підготовку для тих, хто буде здавати апгрейд.

Також рекомендую Java 8 In-Action. Матеріал в даній книзі викладено простіше, ніж в попередній, непогано структурований, але все ж вона присвячена повністю 8-ій версії, тому її можна розглядати як додатковий матеріал до попередньої книги або як основний для тих, хто здає апгрейд з попередніх версій, так як їм потрібні знання тільки по нововведенням.

Реєстрація на сертифікацію

У Дніпрі я здавав в сертифікаційному центрі, який знаходиться в компанії SoftServe. Якщо ви перебуваєте в іншому місті, пошукайте центр, який знаходиться найближче до вас. Можна буде зайти заздалегідь або зателефонувати і дізнатися всі подробиці на місці.

Далі потрібно буде зареєструватися на http://www.pearsonvue.com/oracle/, а вже подальші кроки вам підкажуть і розкажуть в самому центрі. Час здачі рекомендую вибирати ранкове, як мені здається, в цей час голова найбільш свіжа, хоча, звичайно, це все індивідуально.

Проходження тесту

На тест (іспит) відводиться 2.5 години, з досвіду - часу зовсім не вистачає. Рекомендую на самому початку не нервувати і намагатися починати з холодною головою (у мене стабільно йде близько 15 - 20 хвилин на початку на те, щоб заспокоїтися і почати адекватно думати, і через такі помилки в кінці тесту у мене починається дикий раш і я не встигаю відповісти на приблизно від 3 до 7 питань). У самій кімнаті зазвичай присутні кілька здаючих, і так як іспит - момент важливий, сміятися там ніхто не буде. Особливо чутливим видаються беруші, хоча особисто я такою штукою не користувався ні разу. Програма, в якій будете здавати, проста як п'ять копійок, але мені здається, що розрішення тесту могли б підтягнути, все таки текст в 720p читати не дуже комфортно.

У будь-якому випадку, якщо підготовка пройшла успішно, і книжка не валялася без діла, а все таки відклалася у свідомості, то здати - цілком посильне завдання, мій результат для 8-ої версії professional - 87%.

Результат

Результат буде доступний протягом десяти хвилин, для цього потрібно зайти на сторінку складених іспитів, і клікнути на посилання, яке буде доступним. Вона перекине вас на сторінку, де буде показаний результат у відсотках і топіки, в яких були допущені помилки. Якщо все було здано успішно, через пару днів буде доступний персональний електронний сертифікат і пара електронних бейджів, і все це буде підтверджувати, що ви тепер є власником сертифікату. Раніше, до кінця 2016 року, була можливість отримати паперову версію сертифіката, але з 2017 Oracle Goes Green - це означає, що вони піклуються про навколишнє середовище і більше не висилають паперові екземпляри. Тому роздрукувати, якщо потрібно, доведеться самому, що, звичайно, не може не засмучувати, враховуючи ціну в 150-200 доларів за іспит.