Що таке UI/UX дизайн насправді?

Що таке UI/UX дизайн насправді?

  • 11 липня, 2022
  • читати 10 хв

Дуже багато непорозуміння серед дизайнерів і розробників. Також багато дурних питань, пов'язаних з UX та UI у новачків. Часто через те, що люди не знають суті поняття UI/UX і, не знаючи про що говорять, називають речі не своїми іменами.

Давайте поставимо крапку у суперечках про те, що означає «UI/UX дизайн».

Чи ви натискаєте кнопки на арифмометрі, крутите рукоятку точильного каменю або робите свайп по екрану смартфона — все це інтерфейси, за допомогою яких ви взаємодієте з механізмами. При цьому інтерфейс зовсім не обов'язково має бути цифровим. Просто саме слово «інтерфейс» було запозичене з англійської зовсім недавно і докотилося до нас лише цифрову епоху.

Мета UI/UX дизайнера — довести користувача до якоїсь логічної точки в інтерфейсі. Зробити так, щоб користувач досяг своєї мети.

UI, UX Design: що це прямим текстом

(У цьому розділі будуть банальні фрази)

UX — це User Experience (дослівно: «досвід користувача»). Тобто це те, який досвід/враження отримує користувач від роботи з вашим інтерфейсом. Чи вдається йому досягти мети та наскільки просто чи складно це зробити.

А UI — це User Interface (дослівно «інтерфейс користувача») — це те, як виглядає інтерфейс і те, які фізичні характеристики він набуває. Визначає, якого кольору буде ваш «виріб», чи зручно людині натискати пальцем на кнопочки, чи текст добре читається і тому подібне…

UI/UX дизайн — це проєктування будь-яких інтерфейсів користувача, в яких зручність використання так само важлива, як і зовнішній вигляд.

Що таке UI та UX дизайн, іншими словами

Прямий обов'язок UI/UX дизайнера — це, наприклад, «продати» товар чи послугу через інтерфейс. Саме на основі роботи UI/UX дизайнера користувач приймає рішення: «Бути чи не бути?» Подобається чи не подобається. Купити чи не купити.

UI/UX дизайн не відноситься лише до смартфонів та веб-сайтів. Більше того, професія UI/UX дизайнера існувала з давніх-давен. Просто раніше вона так не називалася. Точніше раніше вона взагалі ніяк не називалася, а була частиною інших професій.

Ось перший приклад: коли Вільгельм Шиккард в 1623 винаходив арифмометр, він вже був UI/UX дизайнером.

Тому що саме він вигадував, які тумблери та в якій послідовності має крутити людина, щоб отримати результат обчислень. І він же вигадував, в якому логічному порядку вони розташовуватимуться. Та й взагалі вигадував, як усі ці ручки виглядатимуть. Він створив інтерфейс взаємодії з машиною.

Ще один давніший і примітивніший приклад — точильний камінь (колесо). Вже навіть у ранньому середньовіччі було багато різновидів та механізмів такого колеса:

  • його можна було крутити рукояткою вручну
  • колесо могла крутити інша людина
  • або його можна було розкручувати навіть без рук, натискаючи педаль ногою
  • та інші...

Все це були різні типи інтерфейсів.

Різні типи інтерфейсів для заточування лез

Отож, коли винахідник чергового точильного каменю думав:

  • чи буде він сидіти і сам натискати педаль
  • або він спростить механізм, але приставить раба, який розкручуватиме колесо рукою,

то на той момент він був UX дизайнером.

А та людина, яка думала, якої величини буде камінь, якого кольору вибрати дерево для підставки і чим скріпити дерев'яні жердини (цвяхами або шкіряними джгутами) і якою довжиною буде ручка, була UI дизайнером.

Інтерфейс це той спосіб, яким би ви заточували меч.

Різниця між UX і UI в тому, що UX дизайнер планує те, як ви будете взаємодіяти з інтерфейсом і які кроки вам потрібно зробити, щоб зробити щось. А UI дизайнер вигадує, як кожен із цих кроків буде виглядати.

Як бачите з прикладів вище, UI та UX так тісно пов'язані, що іноді грань між поняттями змивається. Тому і UI, і UX зазвичай займається один дизайнер, яке професія пишеться через /.

Останнім часом популяризація професії UI/UX дизайнера пов'язана швидше із розвитком цифрових технологій. А ось саме той «бум» (коли ми стали бачити термін «UI/UX» у кожному другому оголошенні про роботу) пов'язаний із самою назвою, яку хтось вигадав зовсім недавно.

UI/UX дизайн — це зараз одна з найпопулярніших професій у цифровій індустрії. Скільки часу вона буде потрібна залежить від розвитку цієї галузі. І, зважаючи на все, вона тільки набирає обертів.

UI та UX — це не тренди. Технологи розвиваються. Попит на сайти зростає. Цифрові програми з'являються як гриби. А інструменти дизайну та розробки спрощуються настільки, що вже практично будь-яка людина без знання програмування знає, як робити дизайн сайту «на коліні». Ось тільки цей сайт має якось виглядати. І не просто як абстрактний каркас із тексту та кнопок. Тут програмістам потрібна допомога UI/UX дизайнера.

Поділ на веб-дизайнерів та UI/UX дизайнерів з'явився з розвитком інтернету. Згодом знадобилися вужчі фахівці, які б робили інтерфейси саме для веб-сайтів.

Так, UI/UX дизайн — це більш широке та ємне поняття, ніж веб-дизайн.

Рекомендуємо курс по темі