Корисні ресурси для дизайнера

Корисні ресурси для дизайнера

  • 20 січня, 2023
  • читати 10 хв
Вікторія Ільїна
Вікторія Ільїна Designer у DCoast Design studio, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Чому важливо бути в курсі всього нового та знати, як сьорчити

Ось зараз ти сидиш, думаючи: «Піду навчусь дизайну і отримуватиму файну заробітну плату, а можливо, навіть влаштуюсь в міжнародну компанію, вони мене відразу запросять, з переїздом до їх країни, працювати до них в офіс».

Ну спочатку, можливо, так і буде, але якщо ти більше не розвиватимешся, чи буде такий фахівець затребуваним? Ні ))

У цій статті є деякі рішення для того, щоб не закостеніти зі своїми знаннями, які ти поки не оновлюєш)

У дизайні чи іншому IT напрямку завжди потрібно розвиватися, навіть після навчання. Все з однієї причини — IT сфера завжди розвивається і не стоїть на місці.

Щодо постійного розвитку — зараз йде розвиток віртуальної та доповненої реальності, і за моїми підрахунками до появи її у повсякденному житті часу залишилось небагато.

На прикладі розвитку телефонів — давай згадаємо, які були у нас телефони років так 20-30 тому)

😅 флешбеки

Я досі пам'ятаю, як у школі класом скидалися грошима на рингтон «Бумер» або «Бригада», і весь клас переписував код рингтона у свої телефони. За допомогою диктофона записували уривки улюблених пісень та інше… Робили схоже?)

Хто б подумав у той період, що можна буде послухати музику просто у 2-3 дотика по екрану чи попросити штучний інтелект включити хіти цього дня; зателефонувати рідним і не просто почути, а й побачитися навіть у різних країнах.

Тому те, що я гадаю про період появи віртуальної та доповненої реальності у середньостатистичного користувача, цілком реальне через років так 10 або того швидше. Тому завжди дивись вперед і поступово пізнавай всі нововведення і намагайся передбачити тренди.

Щодо сьорчингу інформації про якесь питання, думаю сильно розписувати не варто, але раджу подивитися на питання більш глобально. Тобто, якщо з таргетним запитом не вдалося, спробуй прописати більш узагальнений запит або тему в цілому)

Де, що і як шукати?

В наш час газету про Web Design на кожному прилавку не знайти, ну це в принципі і так всім зрозуміло)

Але що ж замінює старі й перевірені газети або книги?

  • Пошукові системи

  • Соціальні мережі

  • Месенджери

🧐 З приводу книг — можливо, зі мною не всі будуть згодні. Так, кожен фахівець має свій перелік книг для дизайнерів з набору «мінімум», що потрібно знати графічному дизайнеру.

🤓 Мої книги є певних напрямів, і вони допоможуть як з дизайном, так і зі спілкуванням з клієнтами:

  • Про психологію людини

  • Маркетингові книги, про те як «продати слона»

🕵🏼‍♂️ Чому такий напрямок? Ну давай розбирати)

1. Про психологію людини. Вони вчать дизайнера тому, що на курсах дизайну не навчать:

  • Як поводитися з цільовою аудиторією в залежності від їх способу життя тощо

  • Як спілкуватися з клієнтом і зрозуміти, що в нього в голові (бо іноді потрібно включати ворожку, щоб зрозуміти, що там усередині)

  • Як працювати з негативною поведінкою клієнта

  • Як працює увага користувача на сторінці та як змінюється лінія поведінки залежно від бізнесу

Взагалі, є досить файний вислів Дональда Нормана, автора книги «Дизайн звичних речей», він сказав:

«Насправді дизайн — це акт спілкування, що означає глибоке розуміння людини, з якою спілкується дизайнер».
Дональд Норман

Щодо вивчення напрямку психології людини, то це не означає, що потрібно ставати в цьому кандидатом наук, потрібно загальне розуміння, щоб сторона UX побудови та логіки стала вам ближчою та зрозумілішою.

2. Маркетингові книги допоможуть вірними підходами та рішеннями, щоб вигідно представити вашу роботу та продати свої послуги.

Якщо ти хочеш працювати на фрилансі, тобі обов'язково потрібно буде продавати свої послуги. На відміну від компаній, у яких є Sales менеджери і Project менеджери, які спілкуються із клієнтом, на фрилансі треба буде робити й цю роботу.

Де, як і що за кожним з пунктів пошуку:

  • Пошукові системи — в Україні найпоширеніша у використанні пошукова система Google — в ній прописуй не все питання на 2-3 речення, а чіткіші запити.

  • Соціальні мережі — в Україні використовуй Dribble, Behance, Instagram, Pinterest, LinkedIn, Facebook. Підписуйся на акаунти та приєднуйся до груп. Дуже часто закидають маленькі туторіали фішок та ідей.

  • Месенджери — в Україні використовуй Telegram та Viber. В них спочатку знайди канали за темами, що тебе цікавлять, і там вже використовуй пошук для того, щоб знайти щось у вже запощеному. В більш продуманих каналах є система тегів, за якими можна знайти потрібну інформацію.

Чим я найчастіше користуюсь

Те, що використовую я, і де набираюся інформації (ділити посилання буду за принципом як зазвичай я сьорчу):

Візуальний розвиток

  • Awwwards — цей сайт дуже важливий! Тут виставляють сайти компанії та студії, яких оцінюють журі. Також за роботу можна отримати нагороду, що дуже цінується. Рекомендую цей сайт, щоб набирати ідей для візуалки та розвивати її.

  • Dribble — тут можна знайти хороші приклади екранів, анімацій і навіть надихнутися створити 3D сцену.

  • Behance — цей сайт часто рекомендують, щоб набивати свою візуалку і, можливо, брати для себе рефи.

🧐 Ну я б не сказала, що це погано, але звідси я беру більше ідею і доповнюю її до дизайну, іноді беру сітки та колористику.

🧐 Чому я не дуже рекомендую брати сайт як реф?

⚠️ На цьому сайті не тільки фахівці з досвідом викладають свої роботи, а й молоді фахівці. Так як ти, швидше за все, дизайнер-початківець, то, можливо, не відразу відрізниш кейс (оформлений проєкт дизайнера, який він зробив та віддав клієнтові) дизайнера-початківця від більш досвідченого. Якщо скопіюєш погані рішення, то далі проблеми будуть накопичуватись як снігова куля.

  • Pinterest — чудовий сайт з ідеями блоків, секцій, екранів і навіть цілих сторінок чи лендингів. Тут у принципі можна все, що завгодно знайти, що стосується ідей та підказок, як можна придумати креативні рішення роботи з растром в Adobe Photoshop.

Теорія

Шукаю на блогах або шукаю довідники та дивлюся потрібну інформацію:

  • Android — як з ним поводитися при побудові дизайну
  • IOS — як з ним поводитися при побудові дизайну

Блоги:

  • UX.pub — це спільнота дизайнерів та креативних фахівців. Багато класних та актуальних матеріалів для фахівців будь-якого рівня та сфери

  • Medium — місце, де фахівці з усього світу публікують свої статті, дослідження та кейси

  • Блог Figma — корисний блог від Figma

Тренди

Тренди в дизайні на наступний рік — шукаю у YouTube. Дуже часто вже збирають усю важливу інформацію блогери та видають у зручному форматі відео)

⚠️ Але так само 2 рази на рік чекаю на презентації від Apple і Windows. Якщо пропускаю, презентація завжди є у YouTube.