#Тижпрограміст чи 5 лайфхаків від дівчини в IT

  • 2640
  • 14
  • 31 серпня, 2018
  • читати 3 хв
Дарина Бастанжиєва Communications Specialist у Jabil Software Services

Зміст

Технології розвиваються дуже стрімко, тому гарні айтишники вкрай затребувані на ринку, а межа між чоловічими та жіночими професіями зникає достатньо швидко. Але серед 7 мільйонів людей в IT (World Economic Forum, 2018), як і раніше тільки 30% дівчат.

Ми поспілкувалися з однією з них - це Ольга Омельяненко, Software Developer в компанії Jabil Software Services. Вже більше 3 років вона успішно працює в Telecom та Embedded, бере участь в проекті на С, крім того займається автоматизацією тестів на Java й налаштуванням та підтримкою внутрішньої інфраструктури для розробників та тестувальників проекту.

Руйнуючи стереотипи та працюючи в дуже не жіночній сфері, Оля ділиться своїм досвідом та життєвими лайфхаками, які допомогли їй стати “своєю” серед програмістів.

Знайдіть ментора й підтримуйте з ним контакт

Люди вирішують усе, а точніше, потрібні люди. Заводьте корисні знайомства, додавайтесь у друзі експертам області, але в ідеалі знайдіть людину, яка буде вашим ментором на постійній основі.

“Своїм наставником та ментором я вважаю тім ліда, під керівництвом якого я вчилася на практиці й майже з нулевого рівня зросла до middle. Він суворий, але справедливий, приклад справжнього спеціаліста, саме тому я прагну до його рівня знань,” - розповідає Ольга.

Знайти ментора не так просто, але ви як мінімум можете підтримувати корисні знайомства, які будуть надихати своїм прикладом, а при можливості допомагають порадою.

Вмійте слухати та будьте відкриті до критики

Спілкуйтеся зі своїми колегами, менторами, менеджерами та просто людьми з однієї сфери. На початку шляху корисні будь-які поради та зворотній зв’язок, але вчіться сприймати критику гідно та дивитися на це як на важливий фактор, необхідний для росту та розвитку. Сприймайте зворотній зв’язок не як необхідність відбивати атаку, а як можливість розширити свою компетенцію та пізнати щось нове.

Ніколи не припиняйте вчитися

Технології, як відомо, не стоять на місці, а інформація постійно відновлюється. Тому єдина нагода не потонути в цьому потоці - постійно вчитися. Але пам’ятайте, що технології з’являються швидше, ніж освітні курси та підручники по ним російською, тому важливо знати англійську мову на високому рівні. Так легше слідкувати за конференціями, новинами індустрії та вирішити складний таск, підглянувши відповідь на форумах для закордонних розробників.

Рекомендуємо курс по темі

Черпайте позитив з негативу

Будь-який досвід - завжди досвід, тому не бійтеся робити помилки та потрапляти у складні ситуації. Боятися - цілком виправдана та іноді життєво необхідна емоція, але коли справа не стосується виживання, лякатися не варто. Кажіть “так” великим та маленьким труднощам та робіть свої недоліки перевагами. Наприклад, лінуєтеся що-небудь робити? Автоматизуйте це!

“Роби те, що вважаєш правильним, та все, що від тебе залежить, навіть якщо ти боїшся. Якщо дуже боїшся - все одно роби”, - це девіз Олі.

Визначте цілі

Ви повинні чітко усвідомлювати, для чого вам це потрібно, для чого ви, наприклад, вчите певну мову програмування. На співбесіді роботодавець захоче зрозуміти причину, через яку ви обрали саме його компанію, бачити ваше бажання розвиватись професійно. Тому обирайте “свою” справу, це надасть ентузіазму та ви зможете якісно робити свою справу, якщо отримуєте від неї задоволення.

“Вибір такої професії не був для мене сюрпризом чи складним рішення, так як у нас в родині усі технарі. У мене не було особливого потягу до тієї чи іншої науки, але потяг до програмування на генетичному рівні все ж переміг. Так, це нелегка професія, але коли тобі дійсно подобається щось, натхнення надає міць на рішення найскладніших задач”.

Пам’ятайте, що дівчатам не варто лякатися обирати нібито чоловічу професію, в світі ще дуже багато “страхітливих” речей, а усе решта - просто стереотипи.